E.Snowdenas teigia, kad JAV pareigūnai nori jį nužudyti

Besislapstantis žvalgybinės informacijos nutekintojas Edwardas Snowdenas

30 metų E.Snowdenas pernai gegužę pabėgo iš JAV.<br>AP nuotr.
30 metų E.Snowdenas pernai gegužę pabėgo iš JAV.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 26, 2014, 5:51 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:11 AM

Tokie komentarai pasirodė vos kelios dienos po to, kai E.Snowdeno advokatas Rusijoje Anatolijus Kučerena sakė, kad E.Snowdenas baiminasi dėl savo gyvybės, po JAV interneto svetainės „BuzzFeed“ pranešimo apie tiesius grasinimus jam, kuriuos esą reiškė kažkokie Pentagono ir Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) pareigūnai.

E.Snowdenas Vokietijos televizijai taip pat sakė: „Šie žmonės, o jie yra vyriausybės pareigūnai, yra sakę, kad jiems labai patiktų paleisti kulką man į galvą ar nunuodyti mane, kai eisiu iš prekybos centro, o tada žiūrėti, kaip aš mirštu duše“.

Bėglys taip pat dėstė, kad NSA kartais savo surenkamus duomenis naudoja ekonominiais sumetimais.

„Jeigu yra informacijos, pavyzdžiui, apie „Siemens“, kuri svarbi nacionaliniams interesams, bet neturi nieko bendra su nacionaliniu saugumu, jie vis tiek naudos tą informaciją“, - sakė E.Snowdenas.

Interviu paėmė ARD priklausančios regioninės televizijos NDR žurnalistas. Pirmasis interviu su E.Snowdenu po jo išvykimo 2013 metais iš Honkongo į Rusiją slapta buvo nufilmuotas šią savaitę Maskvoje.

NDR savo interneto svetainėje pranešė, jog E.Snowdenas patikino, kad nebeturi jokių slaptų dokumentų, nes visus juos jau perdavė pasirinktiems žurnalistams. Šis buvęs NSA kontraktininkas sakė, kad nebenori ir nebegali dalyvauti daugiau jokiuose demaskavimuose.

Interviu E.Snowdenas kalba ne vien apie informacijos dėl NSA sekimo programų nutekinimo pasekmes, bet ir apie „savo asmeninį kelią“ iki tos informacijos nutekinimo.

30 metų E.Snowdenas pernai gegužę pabėgo iš Jungtinių Valstijų, prieš tai paskelbęs, kad jo vyriausybė rinko duomenis apie milijonų JAV piliečių pokalbius telefonu, masiškai stebėjo privatų naudojimąsi internetu ir pasiklausė draugų bei priešų užsienyje pokalbių.

Ketvirtadienį per klausimų ir atsakymų sesiją interneto svetainėje „Free Snowden“ E.Snowdenas atmetė galimybę grįžti į Jungtines Valstijas, kur, pasak jo, teisingas teismas būtų neįmanomas.

JAV teisingumo ministras Ericas Holderis yra sakęs, kad tikriausiai nesvarstys malonės E.Snowdenui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.