Ukrainiečių rankose - ir trispalvės, ir degūs lietuviški buteliai

Šeštadienio vakarą, kai Hruševskio gatvėje įsitvirtinę sukilėliai laukė „Berkut“ pajėgų šturmo, ant pirmosios barikados buvo iškelta Lietuvos vėliava. Ją laikė vienas iš protestuotojų, nuo sudeginto autobuso stogo stebėjęs pareigūnų pozicijas.

Kijeve plazdėjo ir Lietuvos vėliava.<br>V.Balkūno nuotr.
Kijeve plazdėjo ir Lietuvos vėliava.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Dovydas Pancerovas

Jan 26, 2014, 5:11 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 2:11 AM

Virš liepsnojančių priešakinių barikadų Kijeve plazdėjo Lietuvos trispalvė, o į Ukrainos pareigūnus skriejo Molotovo kokteiliai su lietuviško alaus etiketėmis. Milicijos pareigūnų ir įtūžusių ukrainiečių mūšio lauke galima rasti ir lietuviškų akcentų.

Šeštadienio vakarą, kai Hruševskio gatvėje įsitvirtinę sukilėliai laukė „Berkut“ pajėgų šturmo, ant pirmosios barikados buvo iškelta Lietuvos vėliava. Ją laikė vienas iš protestuotojų, nuo sudeginto autobuso stogo stebėjęs pareigūnų pozicijas.

Tuo metu priešakinėse barikadose kunkuliavo chaosas: smarkus vėjas pūtė juodus degančių padangų dūmus į sukilėlių pozicijas, protestuotojai lazdomis į skardas kalė kovos ritmus, būrių vadai bandė pergrupuoti savo vyrus, barikadose visi kalbėjo apie būsimą šturmą.

Priėjome prie autobuso, ant kurio stogo plazdėjo trispalvė, tačiau stiebą laikęs sukilėlis negirdėjo mūsų balsų. Patampėme arčiausiai mūsų buvusį protestuotoją ir paklausėme: „O šitas vyras iš Lietuvos?“ Ukrainietis patraukė pečiais ir pasakė kažką į ausį Lietuvos vėliava mojavusiam vyrui.

„Ne, aš iš Ternopilio. Šitą vėliavą gavau šiandien per pietus iš mus palaikančių žmonių. Ją atvežė lietuviai“, - bandydamas perrėkti chaosą paaiškino vyras su trispalve. Jo vardas Aleksejus.

Vėliau išsiaiškinome, kad mūsų šalies vėliavą paliko šeštadienį Kijeve apsilankęs Seimo narys Petras Auštrevičius. Sukilėlis trispalvę gavo ne iš diplomato, bet iš aktyvistų, kurie bendravo su lietuvių delegacija.

„Jūs esate malačiai! Jūsų šalis, jūsų prezidentė yra mūsų draugai! Jūs esate tikri europiečiai!“, - šaukė įsiaudrinęs ukrainietis.

Vyras sakė, kad labai vertina mūsų vėliavą ir sugrįžęs į namus pasikabins ją ant sienos garbingoje vietoje.

Mėtė lietuviškus butelius

Kitą lietuvišką akcentą pamatėme prie kongreso centro „Ukrainos namai“, kurį sekmadienio šturmavo keli šimtai sukilėlių. Tai įvyko tuo metu, kai į pastatą, kuriame buvo užsibarikadavę milicijos pareigūnai, pradėjo skristi akmenys, plytos ir ledo luitai.

Šalia „Ukrainos namų“, kurie stovi Hruševskio ir Triochsvetitelskaja gatvių sankirtoje, buvo gaminami Molotovo kokteiliai. Trys vyrai ėmė tuščius alaus butelius, pildė juos degančiu skysčiu ir užkišo skudurais. Kiti protestuotojai jau paruoštus užtaisus nešdavo arčiau tų vietų, kuriuose vyko šturmas.

Pastebėjome, kad sukilėliai naudoja ir lietuviško „Kanapinio“ alaus butelius. Maidane dirbantys kolegos žurnalistai tikino, kad kitose vietose matė ir Molotovo kokteilių iš tuščių „Švyturio“ alaus butelių.

Kaip lietuviškas alus atsirado mūšio lauke? Tuo metu liepsnojo šturmas, todėl nebuvo progos to išsiaiškinti. Atsakymo nepavyko sužinoti ir vėliau, kai susirėmimas baigėsi.

Maidane veikia keli prekybos centrai, kuriuose galima įsigyti alkoholinių gėrimų. Tačiau lietuviško alaus ten neradome.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.