Sukilėliai kontroliuoja jau 10 apskričių Ukrainoje

Neramumai Ukrainoje auga ir plinta į kitus regionus. Masinių riaušių Ukrainos sostinėje dalyviai užėmė vieną iš Teisingumo ministerijos pastatų, esantį prie Nepriklausomybės aikštės, o Ukrainos pietinėje dalyje milicija naktį vaikė protestuotojus.

Pranešama,kad pirmadienį mitinguotojai kontroliuoja dešimt apskričių savivaldybių - Ivano Frankivsko, Lvovo, Lucko, Černovicų, Ternopolio, Rovno, Vinicų, Žytomyro ir Poltavos.<br>Pravda.com žemėlapis.
Pranešama,kad pirmadienį mitinguotojai kontroliuoja dešimt apskričių savivaldybių - Ivano Frankivsko, Lvovo, Lucko, Černovicų, Ternopolio, Rovno, Vinicų, Žytomyro ir Poltavos.<br>Pravda.com žemėlapis.
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS, ELTA, BNS ir lrytas.lt

Jan 27, 2014, 7:25 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:59 AM

Vietos žurnalistai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad milicininkai, vaikydami protestuotojus, naudojo kurtinamąsias granatas bei gumines lazdas. Daug žmonių buvo sužeisti.

Pranešama,kad pirmadienį mitinguotojai kontroliuoja dešimt apskričių savivaldybių - Ivano Frankivsko, Lvovo, Lucko, Černovicų, Ternopolio, Rovno, Vinicų, Žytomyro ir Poltavos.

Tuo tarpu, internete plinta vis daugiau „Berkut“ žiaurumo įrodymų. „Youtube“ pasirodė dar vienas vaizdo įrašas, kuriame matosi, kaip „Berkut“ vyrai Кijeve tyčiojasi iš aktyvisto Michailo Gavriliuko. 

Protestuotojų kantrybė senka - nei vienas iš sulaikytų asmenų dar nepaleistas. Jie žada surengti išlaisvinimo akciją.

Tiesiogiai iš Ukrainos žiūrėkite čia.

Grasina susprogdinti elektrines

Ukrainoje nežinomi asmenys grasina sprogdinsią šalies hidroelektrines ir atomines jėgaines. Tai pirmadienį pranešė Ukrainos saugumo tarnyba (UST), kuria remiasi „RIA Novosti”.

„Aktyvėjant ekstremistams, vis dažniau gaunama anoniminių grasinimų, kad bus sprogdinamos hidroelektrinės ir atominės energetikos objektai, kurių veiklos sutrikdymas gali turėti neprognozuojamų itin sunkių padarinių Ukrainos ir kaimyninių valstybių gyventojams”, - sakoma UST pranešime.

Kaip patikslino žinyba, „už objektų, turinčių svarbią ūkinę arba gynybinė reikšmę, užėmimą, sugriovimą arba pažeidimą siekiant susilpninti valstybę” kaltininkams gresia iki 15 metų kalėjimo pagal straipsnius „diversija” ir „teroro aktas”. „Įvykiai, susiję su nacionalinės energetikos sistemos objektais, neigiamai atsiliepia mūsų valstybės saugumui ir kelia grėsmę jos funkcionavimui, taip pat piliečių gyvybei ir sveikatai”, - pabėžė UST.

L.Linkevičius kaltina Ukrainos valdžios delsimą

Lietuvos užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius pirmadienį pareiškė, kad Ukrainos valdžios delsimas derėtis su opozicija prisidėjo prie situacijos paaštrėjimo protestų apimtoje šalyje.

Ministro teigimu, Lietuva nuolat palaiko dialogą tiek su Ukrainos valdžia, tiek su opozicija, kuri kol kas nepriėmė prezidento Viktoro Janukovyčiaus pasiūlymo dėl postų dalybų Vyriausybėje.

Kalbėdamas per spaudos konferenciją po susitikimo su Kazachstano užsienio reikalų ministru, L.Linkevičius perspėjo, kad žlugus deryboms Ukraina gali atsidurti chaose.

„Mes kalbamės ir su valdžios atstovais, ir su opozicija. Manome, kad kraujo praliejimas, smurto akcijos turi liautis, nes kitaip šalis gali atsidurti chaose“, - sakė ministras.

„Norėtume, kad vyktų derybos, kurioms šansas, mūsų požiūriu, dar neišnaudotas. Reikia apgailestauti, Vyriausybė, valdžia per ilgai laukė, kad pradėtų nuoširdų derybų procesą, tai irgi prisidėjo prie situacijos paaštrėjimo“, - teigė L.Linkevičius.

Kazachstano užsienio reikalų ministras Jerlanas Idrisovas savo ruožtu apgailestavo, kad Ukrainoje susiklostė tokia situacija. Anot jo, Ukraina - galinga Europos valstybė su dideliu žmogiškuoju, ekonominiu ir kitu potencialu, todėl nestabilumas joje nuvilia.

J.Idrisovas teigė, kad bet koks jėgos naudojimas yra nepriimtinas.

„Bet kokiu atveju renkasi Ukraina. Mes nedaliname Ukrainos į kokias nors stovyklas, ir Ukrainos valdžią, ir Ukrainos tautą laikome neatsiejamais. Tikimės, kad išmintis nugalės ir bus priimti optimalūs sprendimai, naudingi Ukrainai“, - sakė Kazachstano ministras.

Kazachstanas kartu su Rusija ir Baltarusija priklauso Muitų sąjungai.

Ukrainos prezidentas savaitgalį pasiūlė opozicijos politikams užimti aukštus postus Vyriausybėje, tačiau prezidento atsistatydinimo reikalaujanti opozicija nusprendė tęsti protestus, kurie daug kur peraugo į smurtinius susirėmimus.

Šturmavo Automaidaną

Pranešama, kad naktį milicija šturmavo Automaidaną. Pirminiais duomenimis, buvo sužeista 100 žmonių, sugadinta daugybė automobilių. Dalis Čerkasų - milicijos rankose, rašo liga.net.

Automaidano aktyvistai šalia valstybinės administracijos pastato surengė mitingą. Jame dalyvavo ne tik Automaidano nariai, bet ir vietos gyventojai.

Iš protestuotojų būrio kelis kartus link pastato skriejo Molotovo kokteiliai. Pareigūnai susirėmė su protestuotojais.

Teigiama, kad „Berkut“ žiauriai talžė protestuotojus, daug iš jų atsidūrė medikų rankose.

V.Klyčko protestuotojų neišprašė

Opozicinės partijos „UDAR” lyderiui Vitalijui Klyčko nepavyko įtikinti protestuotojų palikti jų užimtą Ukrainos Teisingumo ministerijos pastatą. Tai pirmadienį pranešė partijos štabo atstovai.

„Radikaliai nusiteikę judėjimo „Bendras reikalas” nariai kol kas nepaklausė primygtinių V.Klyčko prašymų ir argumentų išeiti iš išvakarėse užimto ministerijos pastato Gorodeckio gatvėje”, - sakė štabo atstovai.

Gautomis žiniomis, opozicijos atstovai nuo ryto mėgina įtikinti judėjimo vadovus atlaisvinti ministerijos patalpas.

„Bendrojo reikalo” vadovas Aleksandras Daniliukas naktį į pirmadienį pareiškė, jog judėjimo aktyvistai ketina išsiaiškinti, ar Teisingumo ministerijoje yra dokumentų, rodančių, kad valdžia ruošiasi įvesti nepaprastąją padėtį.

„Mes savarankiška jėga, mes patys numatome savo žingsnius ir tai, ką daryti. Mes dėl jokių paliaubų nesitarėme”, - pareiškė A.Daniliukas, atsakydamas į pasiūlymą palikti ministerijos pastatą.

Aktyvistai teigia, jog valstybinė įstaiga užimta, kad protesto akcijos Kijeve dalyviai galėtų pasišildyti ir pernakvoti.

Ukrainos teisingumo ministrė Jelena Lukaš įspėjo, jog jeigu žinybos pastatas nebus tučtuojau atlaisvintas, tai ji prašys Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybą „nedelsiant įvesti nepaprastąją padėtį”.

Kontroliuoja dar vieną ministeriją

Po Teisingumo ministerijos pastato užėmimo opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko paragino protestuotojus nesiimti neteisėtų veiksmų, kol vyksta derybos su valdžia.

Teisingumo ministerija - jau trečia protestuotojų kontroliuojama įstaiga.

„Pareigūnų prašymą leisti įeiti į patalpas ir apžiūrėti incidento vietą jaunuoliai su kaukėmis ir šalmais, ginkluoti medinėmis lazdomis ir metaliniais strypais (apie 50 žmonių), griežtai atmetė. Jie pareiškė, jog valstybinė įstaiga užimta, kad aktyvistai galėtų pasišildyti ir pernakvoti“, – sakoma pirmadienį išplatintame Ukrainos Vidaus reikalų ministerijos pareiškime.

Žinybos duomenimis, protestuotojai taip pat „užbarikadavo iš vidaus tarnybinį išėjimą į kiemą“.

Pilietinis judėjimas „Bendras reikalas“ anksčiau savo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“ išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad būtent jo šalininkai užėmė Teisingumo ministeriją Architekto Gorodeckio gatvėje Kijevo centre.

Ukrainos žiniasklaidos duomenimis, ši grupuotė gruodžio 24 d. užėmė Agrarinės politikos ir maisto ministerijos, taip pat Enegetikos ir anglių pramonės ministerijos pastatus.

Prabilo apie nepaprastosios padėties įvedimą

Ukrainos teisingumo ministrė Jelena Lukaš pareikalavo, kad mitinguotojai paliktų jų užimtas vieno iš ministerijos pastatų patalpas.

Kaip pranešė pirmadienį televizijos kanalas „Inter“, žinybos vadovė įspėjo, kad gali būti iškeltas nepaprastosios padėties įvedimo šalyje klausimas.

Pasak J.Lukaš, pastatas buvo užimtas kaip tik tuo metu, kai buvo baigiamos rengti paskutinės Ukrainos konstitucijos pakeitimų įstatymo pataisos.

Ministrė įspėjo, jog jeigu žinybos pastatas nebus tučtuojau atlaisvintas, tai ji turės kreiptis į Ukrainos nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos narius ir pareikalauti, „kad būtų apsvarstytas nepaprastosios padėties įvedimo klausimas“.

Milicija išvaikė protestuotojus

Ukrainos pietrytinėje Zaporožės srityje milicija sekmadienį vakare išvaikė kelis tūkstančius protestuotojų, mėginusių užimti vietos administracijos pastatą.

„Priemonės, kurių buvo imtasi, sužlugdė mėginimą“ užimti srities administracijos pastatą, rašoma vietos milicijos išplatintame pareiškime.

Jame priduriama, kad užimti pastatą mėgino 3 tūkst. protestuotojų.

Vietos žurnalistai socialiniame tinkle „Facebook“ pranešė, kad milicininkai, vaikydami protestuotojus, naudojo kurtinamąsias granatas bei gumines lazdas, ir daug žmonių buvo sužeisti.

„Berkut“ (milicijos specialiosios pajėgos) išvalė aikštę. Viskas vyko labai kietai ir žiauriai“, – savo paskyroje rašė žurnalistas Maksimas Ščerbinas.

Praėjusią savaitę protestai prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių iš Kijevo išplito į kitas Ukrainos sritis. Pastarosiomis dienomis antivyriausybinio judėjimo aktyvistai šturmavo ir užėmė vietos administracijų pastatus vakariniuose šalies regionuose.

„Milicija panaudojo gumines lazdas, kad išvarytų žmones iš prekybos centro, kur šildėsi protestuotojai, ir tuomet pradėjo visuotinę valymo operaciją“, – protestuotojus remiančiai interneto televizijai „Espreso TV“ sakė vietos protestuotojų lyderis Ihoris Andruščenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.