V.Janukovyčius bijo J.Tymošenko likimo

Naktį iš sekmadienio iš pirmadienį Ukrainos Maidano protestuotojai užėmė Teisingumo ministerijos pastatą, kuris tapo jau trečiąja jų kontroliuojama institucija. Kijeve viešėjusio politinio konsultanto Andriaus Romanovskio teigimu, padėtis vietoje nėra tokia grėsminga, kaip gali pasirodyti iš žiniasklaidoje skelbiamos informacijos. Vis dėlto politologas Laurynas Kasčiūnas tikina, kad dabartiniai veiksmai rodo, jog Ukrainos prezidentas V.Janukovyčius netenka savo valdžios, skelbia Žinių radijas.

V.Janukovyčius.<br>AP nuotr.
V.Janukovyčius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jan 27, 2014, 9:38 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:54 AM

„Jo siūlymai buvo gerai įvilkta opozicijos suardymo schema. Mėginimas Jaceniukui (vienam iš opozicijos lyderių. – Red.)  pasiūlyti premjero postą buvo bandymas juos tarpusavyje supriešinti ir su Maidano dalyviais. Opozicija nėra Maidanas, opozicija tik paklūsta Maidanui. (...) Gerai, kad jie nepriėmė to pasiūlymo. Žaidimas eina iki galo“, – padėtį nušvietė L.Kasčiūnas.

V.Janukovyčiaus baimė

V.Janukovyčiaus atsistatydinimą lemtų vidiniai procesai, kai prezidentas visiškai prarastų kontrolę, o kai kurios institucijos pereitų į neutraliteto pusę. Taip pat paskatinti V. Janukovyčių atsistatydinti galėtų aiški Vakarų politika, sankcijos, nutaikytos į jautrius V. Janukovyčiui žmones. Trečias veiksnys, kurio, pasak L.Kasčiūno, nereikia pamiršti, tai galimybė pasiūlyti V.Janukovyčiui pasitraukimo planą.

„Tai žmogus,  mąstantis klaniniu, grupiniu principu: kaip išsaugoti savo ir savo bei šeimos sukaupto kapitalo saugumą. Nori nenori, jis galvoja, kad jo atsitraukimas gali baigtis taip, kaip jis yra padaręs su Julija Tymošenko. Čia mažų mažiausiai. Jam reikia atlaisvinti rankas, mąstyti plačiau, tada būtų galima pasiūlyti kokį nors scenarijų, kad po visko jis (neatsidurtų. – Red.) tokioje situacijoje kaip Tymošenko šiuo metu“, – patikino politologas.

„Problema ta, kad Janukovyčius žaidžia pagal tokias žaidimo taisykles, pagal kurias daugiau moka žaisti Rusija, bet Europa ir Ukrainos opozicija – vargu“, – pridūrė L. Kasčiūnas.

Tiki tik savo jėgomis

Savaitgalį iš Kijevo grįžusio lobisto A.Romanovskio teigimu, dabar visi veiksmai yra sutelkti į revoliucinius veiksmus, piliečiai suvokia, kad tik jie patys gali viską pakeisti, o ne kitų šalių atstovai, atvykę palaikyti Maidano protestuotojų.

„Kijeviečiai yra visi suaugę su Maidanu. Žmonės eina į darbus, bet yra pasiskirstę: ryte į aikštę eina žmona, vakare vyras. Sekmadienį į Maidaną eina kaip į bažnyčią“, – A.Romanovskis bandė paneigti pranešimus, kad tik Maidano aikštėje jaučiama revoliucinė nuotaika.

„Milicija kontroliuoja tik tam tikrus kvartalus, ten jie yra užėmę gynybines pozicijas. Jie užsidarę savam perimetre.Teisingumo ministerijos užėmimas rodo, kad „Berkut“ pajėgos negali kontroliuoti padėties“, – tvirtino pašnekovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.