Valdžia nori didinti „Berkut“ pajėgas Kijeve

Dalis „Berkut“ atsitraukia iš Kijevo. Užkarpatės „Berkut“ kariai, stovėję Bankovaja gatvėje, pirmadienį iš Kijevo grįžo namo. Apie tai pranešė partijos „Udar“ Užhorodo skyriaus pirmininkas Rostislavas Bulanovas.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 27, 2014, 1:31 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 1:34 AM

„Ryte pasirodė informacija, kad į sritį įvažiavo du autobusai su specialiosiomis milicijos pajėgomis. Užkarpatės srities VRM vadovas pasakė, kad tuose autobusuose - „Berkut“ kariai, grįžę iš Kijevo. Šią informaciją patvirtino ir specialiojo padalinio vadas“, - sakė R.Bulanovas.

Tačiau vėliau pasirodė informacija, kad Vyriausybė užsimojo 6 kartus didinti „Berkut“ karių skaičių.

Zn.ua praneša, kad Ukrainos vyriausybė uždarame posėdyje nusprendė, nepriklausomai nuo to, bus ar ne įvesta nepaprastoji padėtis, specialiųjų „Grifon“ ir „Berkut“ padalinių pajėgas padidinti iki 30 tūkst. žmonių – t. y. šešis kartus.

Taip pat nuspręsta padidinti jų įgaliojimus.

Teisingumo ministerijai pavesta legalizuoti liaudies draugovių kūrimą visuomeniniai tvarkai užtikrinti.

Planuojama apriboti judėjimą 30-yje Kijevo gatvių.

Taip pat norima iš valstybės biudžeto rezervinio fondo skirti lėšų amunicijos, karinių priemonių ir ginklų pirkimui specialiesiems padaliniams.

Opozicija pasirengusi derėtis

Ukrainoje pagrindinės opozicinės partijos pirmadienį pareiškė esančios pasirengusios tęsti derybas su prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybe, bet perspėjo, kad protestuojančiųjų kantrybė gali „išsekti“ bet kurią akimirką.

Bendru pareiškimu opozicijos lyderiai nurodė esantys pasirengę deryboms, „nepaisant valdžios mėginimų atsisakyti derybų ir grasinimų skelbti nepaprastąją padėtį“.

Pareiškime pabrėžiama, kad per pastarąją parą Maidane laikytasi paliaubų, ramu, nors „įpykusių dėl valdžios kurtumo žmonių kantrybė gali išsekti bet kurią akimirką“.

Opozicija apkaltino valdančiuosius mėginimu nutraukti derybas, remiantis kaltinimais dėl Teisingumo ministerijos pastato užėmimo.

„Šiuo metu ministerijos pastate protestuojančiųjų nėra“, – sakė opoziciniame Nacionalinio pasipriešinimo štabe.

Opozicija kaltina jėgos struktūras, kad jos kartu su vadinamosiomis tituškomis (anot štabo, „organizuotomis banditų formuotėmis“), naudodamos šiurkščią jėgą ir ginklus, išvaikė protestavusius piliečius Zaporožėje, Dniepropetrovske, Čerkasuose, Sumuose. „Nukentėjusiųjų – šimtai“, – pažymi opozicija.

Minimas štabas dar nurodė, kad tęsiasi žmonių grobimai, „neteisėti suėmimai, gaudynės, įkaitų grobimas, nesiliauja žurnalistų persekiojimas, trukdoma jų profesinei veiklai“.

ESBO siūlosi tarpininkauti

Šveicarijos prezidentas Didier Burkhalteris, šiuo metu taip pat vadovaujantis Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai (ESBO), pirmadienį pasiūlė tarpininkauti sprendžiant politinę krizę Ukrainoje, praneša „EU business“.

„Penktadienį susitikau su Ukrainos premjeru Mykola Azarovu, - sakė D.Burkhalteris. - Pasakiau jam apie ESBO galimybę tarpininkauti ir pateikiau keletą konkrečių pasiūlymų, kaip nutraukti smurtą ir pradėti dialogą“.

Šveicarijos ir ESBO prezidentas per pirmadienį vykusią spaudos konferenciją Varšuvoje taip pat sakė, kad laukia Ukrainos valdžios atsakymo į savo pasiūlymą.

Šveicarija pirmininkavimą ESBO perėmė sausio 1 dieną. Šalis tarptautinėje politikoje seniai užsitikrino neutralios valstybės statusą, kur derybų atvyksta net ir labiausiai nesutariančios šalys. Pernai metų lapkritį Ženevoje buvo sėkmingai pasiektas pirminis susitarimas dėl Irano branduolinės programos, šiuo metu čia vyksta taikos konferencija Sirijos krizei spręsti.

ES komisaras grįžta į Ukrainą

Vienas aukštas Europos Sąjungos (ES) pareigūnas pirmadienį vėl apsilankys Ukrainoje, Briuseliui mėginant padėti sumažinti įtampą krizės apimtoje šalyje.

„Siekdamas pabrėžti mūsų tęsiamus ryšius su Ukraina, (ES plėtros) komisaras Štefanas Fuele šiandien vėl išvyks į Kijevą tęsti pastangų padėti rasti kelią iš krizės“, – sakė vienas Europos Komisijos atstovas.

Š.Fuele lankėsi Ukrainoje penktadienį ir šeštadienį, kur susitiko su prezidentu Viktoru Janukovyčiumi ir opozicijos lyderiais.

Po susitikimo su didelį spaudimą patiriančiu Ukrainos vadovu Š.Fuele paragino šalies vyriausybę atlikti konkrečių žingsnių, kad būtų sustabdyta „smurto ir bauginimo spiralė“ bei būtų atkurta ramybė.

Komisaras sakė „perdavęs gilų ES susirūpinimą dėl naujausių įvykių ir pabrėžė būtinybę sustabdyti smurto ratą“. Aktyvistai paliko ministerijos pastatą

Aktyvistai išėjo iš užimto Teisingumo ministerijos pastato. Apie tai savo „Facebook“ paskyroje paskelbė judėjimo „Spilna sprava“ lyderis Aleksandras Daniliukas. Tačiau palikę pastatą aktyvistai ir toliau ketina jį blokuoti.

Išeidami jie pateikė valdžiai ultimatumą - „jeigu sausio 28 d. nebus įvykdyti reikalavimai dėl konstitucinio valdymo atstatymo, prezidento ir parlamento rinkimų sušaukimo ir teroro prieš Ukrainos tautą pabaigos, mes užimsime visus administracinius apstatus ir įleisime į darbą tiktai tuos asmenis, kurie tiesiogiai atsakingi už žmonių gyvybes ir sveikatą“.

Demonstrantai ministeriją šturmavo sekmadienio vakarą.

Vienas opozicijos lyderių Vitalijus Klyčko paragino vyriausybės priešininkus nesiimti provokacijų. Teisingumo ministrė Jelena Lukaš netgi pagrasino paskelbti nepaprastąją padėtį, jei pastatas nebus atlaisvintas.

Radoje – siūlymas panaikinti „Berkut“

Ukrainos Aukščiausioje Radoje užregistruotas įstatymo projektas uždrausti „Berkut“. Taip pat siūloma uždrausti riaušių milicijai naudoti šaunamuosius ginklus ir specialias priemones (ašarines dujas, garsines granatas, vandens čiurkšles), prižiūrint viešąją tvarką per demonstracijas.

Projekto autorius – visai ne opozicijos deputatas, o Regionų partijos frakcijos atstovas Nikolajus Rudkovskis.

Neeilinė Rados sesija numatyta antradienį, sausio 28 d. Joje planuojama ieškoti išeičių iš Ukrainoje susidariusios situacijos.

URM neigia gandus apie nepaprastąją padėtį

Ukrainos Užsienio reikalų ministerija paneigė pranešimus, jog esą užsienio ambasados informuotos, kad artimiausiu metu šalyje bus įvesta nepaprastoji padėtis.

„Tai neatitinka tikrovės, jokios tokio pobūdžio informacijos ambasados iš mūsų negavo”, - pareiškė pirmadienį žurnalistams URM informacinės politikos departamento direktorius Jevgenijus Perebeinosas.

Anksčiau kai kurios žiniasklaidos priemonės išplatino informaciją, jog Ukrainos užsienio politikos žinyba įspėjo užsienio valstybių ambasadas, kad artimiausiu metu šalyje bus įvesta nepaprastoji padėtis.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.