Branduolinių ginklų gamyklą niokojusi vienuolė išgirs verdiktą

Penktadienį M.Rice sukaks 84 metai.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-01-28 11:03, atnaujinta 2018-02-17 00:35

Vienuolė Megan Rice yra viena iš trijų pacifistų, praeitais metais nuteistų už tai, kad įsibrovė į branduolinių ginklų gamyklą Ouk Ridžo mieste Tenesio valstijoje.

Vyriausybė rekomendavo skirti 6–9 metų laisvės atėmimo bausmes M.Rice, Michaelui Walli ir Gregui Boertje- Obedui. Šie aktyvistai įsibrovė per branduolinio komplekso tvorą ir prirašinėjo šūkių ant sandėlio, kuriame laikomas prisodrintas uranas, sienų. Protestuotojai taip pat šlakstė žmonių kraują ir kūjais daužė pastato sieną.

Aktyvistai prašė jiems suteikti malonę, sakydami, kad jų akcija nacionalinio saugumo komplekse Y-12 buvo simbolinė ir kad ja siekta atkreipti dėmesį į Amerikos branduolinį arsenalą, kurį jie laiko amoraliu ir neteisėtu.

„Tie žmonės dešimtmečius buvo pasišventę taikai ir propagavo teisingumą“, – sakė aktyvistų advokatas Billas Quigley.

Jis pažymėjo, kad už jo klientų įvykdytą nusikaltimą nėra numatyta trumpiausia laisvės atėmimo bausmė. Aktyvistai buvo laikomi kalėjime nuo praeitų metų gegužės, kai buvo paskelbta teismo nutartis. Tikėtina, kad jiems gali būti skirta bausmė, atitinkanti laikotarpį, kurį jie jau praleido už grotų.

Aktyvistai pateikė teisėjui tūkstančius palaikymo laiškų iš viso pasaulio,.

„Manau, (šis palaikymas rodomas) daugiausiai dėl sesers Rice, – aiškino jis. – Ji labai mylima, ir daugybė žmonių už ją meldžiasi bei ją palaiko.“

Vienas iš teismui pateiktų laiškų buvo atsiųstas Londone gyvenančios vienuolės Katharine Holmstrom.

„Jūsų teismas susiduria su dideliu iššūkiu – rūpestingai atskirti žmones, kurie veikia vadovaudamiesi skaidria sąžine, vedami moralinės vizijos, nuo tų, kurių veiksmai galėtų būti savanaudiški arba piktavališko pobūdžio“, – ji rašė teisėjui.

B.Quigley sakė kalbėjęsis su visais trimis atsakovais, kurie yra pasiruošę sulaukti ilgesnių laisvės atėmimo bausmių.

Penktadienį M.Rice sukaks 84 metai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.