Izraelio premjero sūnaus meilės reikalai supykdė ultraortodoksus

Jeigu esi Izraelio premjero sūnus, mylėti gali ne bet ką. Tokios išvados galėjo prieiti žydų valstybės ministro pirmininko Benjamino Netanyahu sūnus Yairas Netanyahu. Kai religingi Izraelio parlamentarai sužinojo apie 23 metų vaikino meilę ne žydų tautybės studentei iš Norvegijos, šalyje kilo tikra pykčio audra.

Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 28, 2014, 12:31 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:25 AM

Už kilusį triukšmą Yairas gali būti dėkingas savo paties tėvui. Remiantis norvegų žiniasklaidos pranešimais, Izraelio vyriausybės vadovas praėjusią savaitę Pasaulio ekonomikos forume Davose susitikęs su Norvegijos premjere Erna Solberg, pasigyrė jai apie sūnaus draugystę su norvege. B.Netanyahu kolegei sakė, kad jo atžala kartu su savo drauge Sandra Leikanger neseniai lankėsi Norvegijoje.

Iškart po to besišypsančios jaunuolių poros nuotrauka pasirodė ir Izraelio, ir Norvegijos laikraščių puslapiuose.

Tačiau netrukus pasirodė ir neigiama reakcija. Pirmadienį ultraortodoksų partijos „Shas“ vadovas pareiškė manantis, kad šie santykiai iš tiesų suteikė „daug skausmo“ B.Netanyahu ir jo žmonai.

Arieh Deri vietos radijo stočiai sakė, kad premjero sūnaus draugystė su norvege nėra tik asmeninis reikalas, nes B.Netanyahu yra „žydų tautos simbolis“.

„Žinau, kad kai kurie mano draugai investuoja dešimtis milijonų, šimtus milijonų į kovą su asimiliacija pasaulyje, – sakė A.Deri radijo stočiai „Kol Baram“. – Jei tai, Dieve gink, yra tiesa, vargas mums“.

Kiti politiniai ir religiniai judėjimai ragino premjerą pasikalbėti su sūnumi ir įtikinti jį nutraukti santykius su šviesiaplauke aukštaūge norvege. Netgi B.Netanyahu svainis Hagai Ben-Artzi viešai pasisakė prieš šią draugystę.

„Yairui derėtų žinoti, kad taip elgdamasis, nenutraukdamas šių santykių jis spjauna ant savo močiutės ir senelio, kurie ji taip mylėjo ir augino, kapų“, – sakė jis ultraortodoksų naujienų tinklalapiui „Kikar Shabbat“.

H.Ben-Artzi yra garsus žydų nacionalistas, dažnai pažeriantis kritikos premjerui. Jis taip pat pažymėjo, jog daug mėnesių nebendravo su B.Netanyahu šeima.

„Galbūt jie nebendrauja su manimi, nes bijo man pasakyti (apie Yairo draugystę su norvege)“, – pridūrė jis.

B.Netanyahu atstovai premjero sūnaus santykių su norvege nekomentavo. S.Leikanger taip pat atsisakė bendrauti su žiniasklaida.

Neleis tuoktis Izraelyje

Izraelyje žydų ultraortodoksų bendruomenė, kurios nariai yra itin konservatyvūs ir religingi, sudaro kiek mažiau nei dešimtadalį visų šalies gyventojų.

Dėl turimos didžiulės politinės įtakos ultraortodoksai visiškai kontroliuoja santuokų, skyrybų ir laidotuvių procesus, o tai reiškia, kad jaunajam Y.Netanyahu nebūtų leista Izraelyje vesti savo draugės norvegės, jei jie nuspręstų susituokti, nebent ji priimtų jo tikėjimą.

Žydų ortodoksų įstatymai draudžia mišrias santuokas.

Tokios pažiūros pastaraisiais metais itin skaldo Izraelio visuomenę - įvairių mokyklų religingus žydus ir pasaulietišką visuomenę, kuri gali būti itin pažangi tokiais klausimais, kaip homoseksualių asmenų teisės.

Kultūrinė takoskyra tokiais klausimais, kaip ultraortodoksų noras kai kuriuose autobusuose taikyti lytinę segregaciją arba religingų žydų atsisakymas atlikti privalomąją karinę tarnybą, tapo tokia ryški, jog neretai juokaujama, kad vidaus nesutarimai yra kur kas sunkiau išsprendžiami nei problemos su palestiniečiais.

Buvęs Izraelio švietimo ministras Yossi Saridas, anksčiau vadovavęs sekuliaristinei partijai „Meretz“, pareiškė, kad premjero sūnaus santykiai su norvege yra „privatus reikalas“. Jis pridūrė, kad dėl šio reikalo tarp religingų žydų kilusi pasipiktinimo banga yra „nesąmonė“.

„Tai neteisinga. Negalima laukti teisingumo iš tų žmonių, – sakė Y.Saridas. – Jiems nepatinka ne žydų tautybės žmonės. Jiems nepatinka neortodoksai žydai. Jie elgiasi kaip visi fanatikai“.

Noah Slepkovas iš Žydų tautos politikos instituto sakė, kad kilę debatai atspindi Izraelyje vykstančius pokyčius.

Pasak jo, mišrios santuokos, kurios ilgą laiką buvo „kažkas tokio“ Amerikoje, kur maždaug pusė ten gyvenančių žydų tautybės žmonių tuokiasi su kito tikėjimo atstovais, Izraelyje nebuvo problema, nes skirtingų religijų atstovų santuoka čia itin retas dalykas.

Tačiau situacija ėmė keistis. Tam įtakos turėjo darbininkų iš užsienio antplūdis ir augantis užsienyje studijuojančių ar dirbančių izraeliečių skaičius.

„Tai neabejotinai yra tendencija, tai jos pradžia“, – sakė N.Slepkovas, pridūręs, jog tai gali bauginti konservatyvių pažiūrų izraeliečius.

Pasak jo, B.Netanyahu sūnaus kritika yra žalinga šaliai, kuri tampa vis labiau izoliuota.

„Šalyje su tokia galimai prasta reputaciją mes nepadedame patys sau, būdami neinkliuzyvūs, – sakė N.Slepkovas. – Žmonės turi suvokti, kad jei keli procentai mūsų tautos gyvens mišriose santuokose, tai mums nepakenks“.

Tėvas vedė ne žydę

Pats B.Netanyahu yra nepalenkiamas nacionalistas ir istorijos žinovas, griežtai pasisakantis prieš antisemitizmą ir kitas žydų tautos grėsmes. Jis tvirtai laikosi pozicijos, kad bet kokiame taikos susitarime su palestiniečiais pastarieji turi pripažinti Izraelį žydų tautos tėvyne.

Anksčiau B.Netanyahu buvo vedęs ne žydų tautybės moterį, kuri priėmė jo tikėjimą.

Studentas Yairas yra trečiosios B.Netanyahu žmonos Saros sūnus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.