Prezidentas pasirašė M.Azarovo atsistatydinimo pareiškimą

Krizės krečiamos Ukrainos valdžioje prasideda permainos. Antradienį atsistatydino Ukrainos ministras pirmininkas Mykola Azarovas.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Jan 28, 2014, 10:37 AM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:35 AM

Ukrainos vyriausybė išplatino pranešimą apie ministro pirmininko pasitraukimą. Prezidentas Viktoras Janukovyčius po pietų patenkino premjero atsistatydinimo pareiškimą. Apie tai buvo paskelbta Ukrainos prezidento interneto svetainėje. 

„Ukrainos prezidentas patenkino premjero M.Azarovo atsistatydinimo prašymą. Kadangi pagal Ukrainos Konstitucijos 115 straipsnį  ministro pirmininko atsistatydinimas reiškia viso ministrų kabineto pasitraukimą, Ukrainos prezidentas patvirtino visos vyriausybės atsistatydinimą“, – teigiama pranešime.

V.Janukovyčius pavedė ministrų kabinetui tęsti darbą, kol bus formuojama nauja vyriausybė.

Laikinasis premjeras – S.Arbuzovas

Kas taps naujuoju Ukrainos premjeru, kol kas neaišku, tačiau žinoma, kad sausio 29 d. numatytam vyriausybės posėdžiui vadovaus Sergejus Arbuzovas, praneša zn.ua.

S.Arbuzovas, šiuo metu esantis pirmuoju ministro pirmininko pavaduotoju, eis Ukrainos ministro pirmininko pareigas, pranešė ministro pirmininko M.Azarovo spaudos sekretorius Vitalijus Lukjanenka.

„Prezidentas pavedė vyriausybei tęsti savo įgaliojimus, kol pradės darbą naujoji vyriausybė. Tai reiškia, kad, pagal įstatymą Dėl Ukrainos vyriausybės, ministro pirmininko pareigas eis pirmasis vicepremjeras“, – sakė V.Lukjanenka.

Atsistatydino dėl Ukrainos gerovės

Pateikęs atsistatydinimo prašymą M.Azarovas teigė, jog taip padarė Ukrainos dėl gerovės.

„Siekiant sukurti papildomas galimybes visuomeniniam ir politiniam kompromisui, dėl taikaus konflikto sureguliavimo aš priėmiau asmeninį sprendimą prašyti Ukrainos prezidento priimti mano atsistatydinimą iš Ukrainos ministro pirmininko posto“, – teigiama M.Azarovo pareiškime.

Pasak jo, konfliktinė situacija, susidariusi valstybėje, kelia grėsmę Ukrainos ekonominei ir socialinei plėtrai, visai Ukrainos visuomenei ir kiekvienam piliečiui.

„Vyriausybė per visą susipriešinimą darė viską, kad konfliktas būtų išspręstas taikiai. Mes darėme ir darome viską, kad išvengtume kraujo praliejimo, prievartos eskalavimo, piliečių teisių pažeidimo. Vyriausybė užtikrino ekonomikos ir socialinės apsaugos sistemos funkcionavimą ekstremaliomis sąlygomis. Bet konflikto aštrumas ir pavojus mūsų piliečiams, Ukrainos likimui reikalauja papildomų atsakomųjų žingsnių“, – pabrėžė premjeras.

 M.Azarovas taip pat padėkojo V.Janukovyčiui už jo rodytą pasitikėjimą.

„Esu dėkingas visiems liaudies deputatams, kurie visus šiuos metus palaikė itin sudėtingą vyriausybės darbą, modernizuojant ir reformuojant šalį“, – sakoma jo pranešime.

Opozicija neskuba švęsti

 Dramatiškai paskelbta žinia apie premjero atsistatydinimą Ukrainoje vertinama kaip ne vieną mėnesį opozicijos daromo spaudimo rezultatas. Premjero atsistatydinimas buvo vienas  svarbiausių reikalavimų, iškeltų Kijevo centrinėje Nepriklausomybės aikštėje įsitvirtinusių protestuotojų. Tačiau opozicija neskubėjo džiaugtis.      Net ir prezidentui priėmus vyriausybės atsistatydinimą, jo nurodymu ji turės tęsti savo darbą, kol bus suformuotas naujas ministrų kabinetas, bet ne ilgiau kaip 60 dienų.

Pasaulio bokso čempionas ir opozicinės partijos "Udar" lyderis Vitalijus Klyčko  pareiškė, kad Ukrainos premjero M.Azarovo atsistatydinimas yra tik „žingsnis į pergalę“.

„Mes daug mėnesių sakėme, jog tai, kas vyksta gatvėje, – tai taip pat šios vyriausybės darbo rezultatas. Tai ne pergalė, tai žingsnis į pergalę“, – sakė jis žurnalistams.

 Partijos „Svoboda“ lyderis Olehas Tiahnybokas mano, kad M.Azarovo atsistatydinimas liudija, jog valdžia nori išvengti politinės atsakomybės už tai, kas vyksta Ukrainoje. 

Irzlus, bet lojalus biurokratas 

  Ukrainos premjeras M.Azarovas, kuris antradienį pareiškė atsistatydinsiantis, yra ištikimas biurokratas, pagarsėjęs irzlumu ir savo kritikams kartą pasiūlęs „atstoti“.

66 metų politikas, Sovietų Sąjungos laikais dirbęs geologu, ištikimai tarnavo prezidentui V.Janukovyčiui, tačiau buvo tapęs negailestingų opozicijos pašaipų taikiniu dėl prasto ukrainiečių kalbos mokėjimo.

Gimęs Rusijoje ir gyvenantis Ukrainoje tik nuo 9-ojo dešimtmečio, M.Azarovas ne kartą yra viešai pademonstravęs savo ūmų būdą.

Jis kritikavo partnerystės su Europos Sąjunga (ES) sutartį, kurią V.Janukovyčius galiausiai atsisakė pasirašyti, tačiau gyrė Ukrainai suteiktą „istorinį“ Rusijos finansinės pagalbos paketą, daugelio vertinamą prieštaringai.

M.Azarovas taip pat naudodavosi socialiniu tinklu „Facebook“, kad padėkotų savo šalininkams ir atsikirstų kritikams, kaltindamas opoziciją mėginant surengti „perversmą“ ir pabrėždamas, jog būtina išlaikyti stabilumą,  ypač reikalingą pensininkams.

Jo šalininkai akcentuodavo didelę M.Azarovo patirtį ekonomikoje: jis yra vadovavęs Ukrainos mokesčių tarnybai ir Finansų ministerijai.

M.Azarovas vadovavo 2010 metų rinkimų kampanijai, padėjusiai V.Janukovyčiui įveikti savo pagrindinę politinę priešininkę – opozicijos lyderę Juliją Tymošenko, kuri dabar yra kalinama.

Žilaplaukis, akiniuotas ir retai matomas nedėvintis kostiumo M.Azarovas pagal savo įvaizdį yra visiška priešingybė žaviajai pirmtakei J.Tymošenko, kuri nevengdavo dėvėti dizainerių sukurtų drabužių, o ilgus šviesius plaukus supindavo į neįprasto pavidalo kasą.

M.Azarovas gimė Rusijos mieste Kalugoje netoli Maskvos, o geologo išsilavinimą įgijo prestižiniame Maskvos valstybiniame universitete.

Jis persikėlė gyventi į Ukrainą 1984 metais, kai ji tebebuvo Sovietų Sąjungos respublika, ir ten vadovavo vienam geologijos institutui.

1994-aisiais jis buvo išrinktas į nepriklausomos Ukrainos parlamentą ir tapo jo biudžeto komisijos vadovu.

1996–2002 metais jis dirbo mokesčių tarnybos vadovu ir iš to laikotarpio yra prisimenamas dėl savo griežto vadovavimo stiliaus, kuris daugeliui atrodė dvelkiantis sovietine epocha.

Verslo bendruomenė tuo metu buvo nusivylusi dėl M.Azarovo kišimosi į ekonomiką.

2002–2005 metais, per V.Janukovyčiaus pirmąją kadenciją premjero poste, M.Azarovas buvo jo vicepremjeras, o 2006–2007 metais jam priklausė finansų ministro portfelis.

Kai M.Azarovas po V.Janukovyčiaus pergalės 2010 metais buvo paskirtas formuoti vyriausybę, įtakingas Ukrainos savaitraštis „Zerkalo tyžnia“ rašė, kad jam gresia patekti į keblią padėtį dėl savo „sustabarėjimo, griežtumo ir lankstumo stygiaus“.

Leidinys pridūrė: „Jis skausmingai reaguos į bet kokią kritiką, tačiau jokia kritika negalės jo sustabdyti.“

Praėjus ketveriems metams atrodo, kad kritika vis dėlto galiausiai jį sustabdė.

Rada atšaukė diktatoriškus įstatymus

 Vis dėlto tą pačią dieną Aukščiausioji Rada žengė dar vieną žingsnį opozicijos reikalavimų išpildymo link. Deputatai atšaukė 9 iš 12 sausio 16 dieną priimtų įstatymų. Neatšaukti tik tie, kurie liečia biudžetą, protesto akcijų dalyvių amnestiją ir laikinosios komisijos, skirtos  milicininkų sumuštų demonstrantų atvejams tirti, suformavimą. Sprendimą atšaukti įstatymus palaikė 361 deputatas. 

Deputatai sutarė balsuoti už visą įstatymų paketą iš karto, be svarstymų.   Prieš balsavimą valdančioji Regionų partija paskelbė, kad leidžia savo partijos nariams dėl sausio 16-ąją priimto ir naują smurto bangą paakinusio įstatymų paketo balsuoti savo nuožiūra.

Už drakoniškų įstatymų atšaukimą balsavo 361 deputatas – 167 iš Regionų partijos, 81 – iš „Batkivščyna“, 39 – iš „Udar“, 35 – iš „Svoboda“ bei 39 deputatai, nepriklausantys jokiai frakcijai.

Už įstatymų atšaukimą nebalsavo nė vienas Komunistų partijos atstovas. Opozicijos deputatai  po balsavimo pradėjo ploti.

Skandalingame sausio 16-osios posėdyje Aukščiausioji Rada buvo sugriežtinusi apribojimus rengti masines akcijas, amnestavusi taikius demonstrantus mušusius „Berkut“ darbuotojus, įvedusi baudžiamąją atsakomybę už šmeižtą ir griežtai reglamentavusi žiniasklaidos veiklą, sugriežtinusi baudžiamąją atsakomybę už ekstremistinę veiklą, už teisėsaugininkų, teisėjų, jų šeimos narių ir giminaičių persekiojimą.   Įstatymai atvėrė kelią laikotarpiui iki penkerių metų įkalinti asmenis, kurie blokuoja visuomeninius pastatus, ir areštuoti protestuotojus, kurie pasirodo su kaukėmis ar šalmais.

Įstatymais taip pat buvo uždraustas „šmeižto“ skleidimas internete, o už jį numatyta iki vienų metų pataisos darbų – ši nuostata turėjo padėti pažaboti socialinę žiniasklaidą, kuriai tenka svarbus vaidmuo protestų judėjime.  

Po pietų pertraukos Ukrainos parlamentas žada svarstyti įstatymo projektą dėl protesto akcijų dalyvių reabilitacijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.