Šąlantys „Berkut“ kareiviai sulaukė užuojautos ir šiltų batų

Reportažas iš Kijevo „specnazo“ stovyklos, darytas lyg ir rimtu veidu, labiau primena komediją ar parodiją. „Šiandien – sausio 26-oji, vaikinams atvežė šiek tiek „balaklavų“, - už kadro entuziastingai komentuoja separatistinės prie Rusijos linkstančios Abchazijos naujienų agentūros „Anna news“ žurnalistas, o „Berkut“ karys dėmėta uniforma džiugiai iškelia rankose dvi megztas kaukes. Reporteris vaikščioja kitoje barikadų pusėje, nei įprasta matyti reportažuose, darytuose tarp sukilėlių besisukiojančių žurnalistų, ir negaili užuojautos šąlantiems ir alkstantiems „specnazo“ kariams.

Kareivėliai dėkingi už jiems atvežtus šiltus batus.<br>„YouTube“ nuotr.
Kareivėliai dėkingi už jiems atvežtus šiltus batus.<br>„YouTube“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Jan 28, 2014, 2:47 PM, atnaujinta Feb 17, 2018, 12:13 AM

Didžiausio žurnalisto pasipiktinimo sulaukia batai, kuriuos avi „Berkut“ ir VRM vidaus pajėgų kariai.

„Tai vasarinė avalynė, kurią kažkada gamino 1-asis Kijevo fabrikas, - piktinasi reporteris, o kamera pritraukia karių batus. - Vaikinai sako, kad jiems šilta – jie mane apgaudinėja, jie tiesiog meluoja, kad neįskaudintų savo mamos ir tėčio, kad jie nesijaudintų“.

Vienas VRM Vidaus pajėgų karys nusimauna kairįjį batą – jis be kailio, o ir kojinė viduje ne vilnonė. „O štai už pinigus, kuriuos siunčia iš visų Ukrainos galų, iš Rusijos, netgi yra pervedimų iš Italijos, iš JAV, mes perkame kariams štai tokius batukus“, - kalba už kadro žurnalistas, o karys apsimauna šiltus sniego batus su avikailiu viduje. Komentuojama, kad jie nepralaidūs vandeniui, juos nešioja medžiotojai ir žvejai. „Mega“, - užrašyta ant etiketės. Žurnalistas sako, kad ką tik atvežė pirmąją šių batų partiją – 60 porų.

„Štai, pažiūrėkit, koks kareivio apavas! Dvidešimt laipsnių šalčio! Man norisi riebiai keiktis, kad kareiviams neduoda veltinių, - kalba toliau, apžiūrinėdamas senuosius batus. - Mes leidžiame pinigus, aprūpindami karius šilta avalyne, čia, kur nuolat liejasi vanduo, kur net „Berkut“ griuvinėja ant ledo...“

Žurnalistas pakalbina vieną vaikinuką su juoda VRM specialiųjų pajėgų apranga ir šalmu, ką tik apsiavusį naujais batais, liepia pašokinėti. Šis klusniai šokinėja, veide pro šalmą šviečia vaikiškai geraširdiška šypsena. Vaikinas sakosi vardu Olegas, iš Kijevo apskrities.

„Mes vykdome instrukcijas, saugodami viešąją tvarką. Viskas su mumis gerai, nesijaudinkite. Pasišildymo punktai yra, maistu aprūpina. Šiltą apavą davė. Labai jums ačiū, ir, prašau, nesijaudinkite“, - palieptas žurnalisto, tėvams į kamerą žinią perduoda „specnazo“ jaunuolis.

„Mamytės, žiūrėkit į savo kareivėlius, štai jūsų sūnūs. Jiems 19-20 metų“, - aiškina „Anna news“ reporteris, eidamas palei išsirikiavusių milicininkų eilę.

Užkalbintas „Berkut“ pareigūnas – ne toks šnekus, kaip juodai vilkintys VRM vidaus pajėgų vaikinai. Žurnalistas su gilia užuojauta kabinėjasi ir prie „berkutininko“ uniformos: „Batai – juk jie šalti. Ir pirštinių jis neturi. Ir „balaklava“ savadarbė – pažiūrėkite į Charkovo „Berkut“ aprangą...“

„Šiandien pagrindinė užduotis – kova su šalčiu“, - aiškina tarp „Berkut“ karių vaikščiojantis žurnalistas ir, baigęs apie aprangą, išsijuosęs kritikuoja malkas, kuriomis šildosi „specnazas“.

„Šitos malkos – š**as palyginti su tomis, kurios atvežamos į Maidaną. Net gerų malkų valstybė negali parūpinti savo vaikinams“, - piktinasi M.Musinas ir iškraipo Ukrainos pavadinimą, pavadindamas ją „Ukradina“ - lietuviškas atitikmuo galbūt būtų „pavogtina“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.