Ukrainos premjero postą linksta prisiimti A.Jaceniukas

Pasiekus Ukrainos ministrų kabineto atsistatydinimo, opozicija dabartinėmis sąlygomis ne itin nori patys imti vyriausybės vairą į savo rankas. Visgi partijos „Batkivščina“ lyderis Arsenijus Jaceniukas trečiadienį užsiminė, kad yra pasirengęs imtis vadovauti ministrų kabinetui, bet tik tam tikromis sąlygomis – jeigu bus kalbama apie Asociacijos sutarties pasirašymą su ES ir visaapimančias reformas šalyje, rašo newsru.ua.

A.Jaceniukas užsiminė, kad yra pasirengęs imtis vadovauti ministrų kabinetui, bet tik tam tikromis sąlygomis.<br>AP nuotr.
A.Jaceniukas užsiminė, kad yra pasirengęs imtis vadovauti ministrų kabinetui, bet tik tam tikromis sąlygomis.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Jan 29, 2014, 9:08 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 11:42 PM

A.Jaceniukas kaip sąlygą užimti premjero postą iškėlė ir tokias reformas kaip specialiojo padalinio „Berkut“ likvidaciją, realią kovą su korupcija bei ukrainiečių gyvenimo lygio pakėlimą.

Politikas pabrėžė, kad šitam reikalingas visų trijų opozicinių frakcijų - „Udar“, „Batkivščina“ ir „Svoboda“ - sprendimas. „Faktiškai mes ateinam į valdžią ir sakom: buvusi vyriausybė išvogė šalį. Buvusi vyriausybė net su nuolaidomis už dujas Rusijai įsiskolino 2,5 mlrd. doelrių. Buvusi vyriasuybė tik per trejus metus paėmė 35 mlrd. dolerių kreditų. Tai katastrofinė suma“, - sakė A.Jaceniukas.

Jis patikino, kad opozicija pasirengusi prisiimti visą atsakomybę už šalį sau, bettik esant galimybei įvykdyti tai, kad išvardyta anksčiau.

„Bet kol kas tokio atsakymo nesulaukėme, todėl vakar į tiesioginį klausimą, ar sutinkate užimti Ukrainos ministro pirmininko postą, aš prezidentui V.Janukovyčiui pareiškiau, kad šiuo metu nesvarstau tokios galimybės“, - sakė A.Jaceniukas.

Nori visų kėdžių

A.Jaceniukas pareiškė, kad opozicija pasirengusi svarstyti galimybę dirbti ministrų kabinete, jeigu jiems bus atiduotos visos ministrų kėdės, rašo zn.ua.

„Premjero pareigos neturi jokios reikšmės, jeigu opozicija negaus visos pilnos atsakomybės už Ukrainos reikalus“, - sakė jis žurnalistams.

M.Azarovas atsisveikino su ministrais

Trečiadeinį 10 val. prasidėjusiame Ukrainos ministrų kabineto posėdyje atsistatydinęs Mykola Azarovas atsisveikino su vyriausybės nariais, kurie, pagal Ukrainos įstatymus, yra įpareigoti toliau eiti pareigas, kol bus suformuota nauja vyriausybė.

Savo įgaliojimus ir vyriausybės vadovo pareigas M.Azarovas perdavė vicepremjerui Sergejui Arbuzovui.

Pastarasis prieš posėdį išreiškė užuojautą dėl per protestus žuvusių ir nukentėjusių žmonių, taip pat ir žurnalistų. „Tikiuosi, kad visos bylos bus greitai ištirtos. Tikiuosi, kad daugiau nebebus aukų ir nukentėjusių per susirėmimus“, - sakė jis.

Nauja vyriausybė - kitą savaitę?

Regionų partijos atstovas Jurijus Mirošinčenka mano, kad nauja vyriausybės sudėtis gali būti svarstoma kitą savaitę.

„Dabar mes kol kas nesvarstome vyriausybės sudėties, nes yra svarbesnis klausimas, kaip nuimti įtampą gatvėje. Manau, kad apie vyriausybės sudėti aktyviai diskutuojama kitą savaitę, kai prasidės eilinė sesija“, -sakė jis žurnalistams.

Deputatas pažymėjo, kad prezidentas išklausys visų politinių subjektų poziciją šiuo klausimu, taip pat ir opozicijos atstovų. „Juk mums labai svarbu, kad situacija šalyje būtų pakeista pasitikėjimu, ir kad vyriausybe, kuri dirbs šalyje, būtų pasitikima ir šalies viduje, ir už jos ribų“, - sakė J.Mirošinčenka.

V.Klyčko neužtenka Ukrainos vyriausybės atsistatydinimo

Opozicija laukia iš Ukrainos vadovybės daugiau nei vyriausybės atsistatydinimas. Todėl per neeilinę Aukščiausiosios Tarybos sesiją jos atstovai sieks, kad visiškai pasikeistų valdžia ir būtų surengti pirmalaikiai prezidento rinkimai. Tai antradienį pareiškė „UDAR“ partijos lyderis Vitalijus Klyčko.

Kalbėdamas protesto mitingo Nepriklausomybės aikštėje Kijevo centre dalyviams, V.Klyčko papasakojo, kad derybos su valdžios atstovais dėl visų protesto akcijų šalyje dalyvių amnestijos vyksta labai sunkiai. Valdžia, pažymėjo jis, siūlo amnestiją tik po to, kai mitinguotojai atlaisvins visus jų užimtus administracinius pastatus.

„Mes su tuo nesutinkame, – sakė V.Klyčko. – Todėl rytoj parlamentas vėl susirinks į neeilinę sesiją. Bet mes suprantame, kad žmonės laukia kur kas daugiau nei vyriausybės atsistatydinimas. Todėl svarbiausias žingsnis bus visiškas valdžios pakeitimas ir prezidento rinkimai“.

Jis patikino susirinkusiuosius, jog opozicija padarys visa, kad būtų paleisti milicijos sulaikyti jos šalininkai.

V.Klyčko vėl pakartojo neketinąs dirbti vyriausybėje valdant Ukrainos prezidentui Viktorui Janukovyčiui.

Reikalauja daugiau nuolaidų

Trečiadienį jau visa Ukrainos opozicija pareikalavo daugiau nuolaidų iš V.Janukovyčiaus, įskaitant amnestiją kalinamiems aktyvistams, kad būtų išspręsta žmonių gyvybių pareikalavusi politinė krizė, nors jau atsistatydino premjeras ir visa jo vyriausybė. 

Sausio 25 d. įvykusiame V.Janukovyčiaus susitikime su opozicijos lyderiais prezidentas pasiūlė V.Klyčko vicepremjero humanitariniais klausimais postą.

Vyriausybės vadovo pareigas laikinai perims pirmasis premjero pavaduotojas Serhijus Arbuzovas, kuris taip pat yra artimas V.Janukovyčiui. Kai kurie analitikai kelia prielaidą, kad į premjero postą gali iškilti opoziciją palaikantis verslo magnatas Petro Porošenka. 

Šios nuolaidos buvo didžiausios iš tų, kurias iki šiol padarė valdžia, mėgindama apraminti protestuotojus, jau ilgiau nei du mėnesius okupavusius gatves ir kai kuriuos vyriausybinius pastatus Kijevo centre. Tačiau opozicija leido suprasti norinti daugiau. 

M.Azarovo atsistatydinimas „yra labai svarbus žingsnis – deja, pavėluotas“, opozicinės partijos „Batkivščyna“ („Tėvynė“) lyderis Arsenijus Jaceniukas antradienį sakė televizijai „5 kanal“. 

Svarstys galimą amnestiją

Ukrainos parlamentas svarstys galimą amnestiją per antivyriausybines demonstracijas sulaikytiems protestuotojams, skelbia BBC.

Prezidentas Viktoras Janukovyčius pareiškė, kad amnestija galima tik protestuotojams pasitraukus iš valstybinių pastatų ir išardžius barikadas.

Opozicija iki šiol atmetė šį reikalavimą ir pareikalavo pirmalaikių rinkimų.

Antradienį, šalyje besitęsiant politinei suirutei, premjeras Mykola Azarovas ir jo vadovaujama vyriausybė atsistatydino. Be kita ko, parlamentas taip pat atšaukė prieštaringai vertinamus protestus varžančius įstatymus. Tai viena didžiausių iki šiol padarytų nuolaidų opozicijai. Buvęs pasaulio bokso čempionas ir opozicijos lyderis Vitalijus Klyčko teigė, kad M.Azarovo ir ministrų kabineto atsistatydinimas nėra „pergalė, bet žingsnis jos link“.

Į vieną ausį – JAV, į kitą – Rusija

Prieš prasidedant amnestijos protestuotojams svarstymui parlamente JAV Baltieji rūmai antradienį šį klausimą iškėlė per viceprezidento Joe Bideno ir prezidento V.Janukovyčiaus pokalbį telefonu.

Pasak Baltųjų rūmų pranešimo, J.Bidenas pasveikino „šiandien padarytą pažangą“ ir paragino V. Janukovyčių pasirašyti kelių prieš protestus nukreiptų įstatymų anuliavimą.

„Jis griežtai paragino prezidentą V.Janukovyčių tęsti darbą su opozicija siekiant rasti kompromisus taikiam krizės sprendimui, – sakoma pranešime. – Tam reikia amnestijos įstatymo ir sudaryti naują vyriausybę, kuri padėtų įsivyrauti politinei vienybei ir pelnytų ukrainiečių pasitikėjimą bei vestų Ukrainą demokratinių institucijų stiprinimo keliu, įgyvendintų reformas, būtinas ekonomikos klestėjimui“.

Tuo tarpu Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sukritikavo, jo teigimu, užsienio „kišimąsi“ į Ukrainos reikalus. Kalbėdamas Europos Sąjungos ir Rusijos viršūnių susitikimo pabaigoje Briuselyje, V.Putinas teigė, kad užsienio pasiuntinių vizitai Kijeve prisideda prie neramumų šalyje.

„Manau, kad ukrainiečiai savo jėgomis gali tai išspręsti“, – sakė Rusijos lyderis.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.