F.Hollande'as sudavė smūgį D.Camerono planams

F.Hollande'as reagavo taip: „Aš neatsakysiu“.

F.Hollande'as susitiko su D.Cameronu.<br>AP nuotr.
F.Hollande'as susitiko su D.Cameronu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-01-31 18:58, atnaujinta 2018-02-16 20:36

Per Britanijos ir Prancūzijos viršūnių susitikimą, kuris buvo surengtas oro pajėgų bazėje Oksfordšyre į vakarus nuo Londono, F.Hollande'as leido suprasti, jog gali ateityje sutikti svarstyti sutarties pakeitimą, kad euro zona būtų „geriau koordinuojama ir geriau integruojama“.

Tačiau jis pridūrė: „Mes jaučiame, kad sutarties persvarstymas kol kas nėra prioritetas“.

Spaudžiamas euroskeptikų iš savo Konservatorių partijos, D.Cameronas pažadėjo iš naujo derėtis dėl Britanijos pozicijos Europos Sąjungoje ir pateikti naująjį susitarimą referendumui po kitų rinkimų, kurie įvyks 2015 metais.

F.Hollande'as sakė, kad „visiškai gerbia“ Britanijos teisę surengti balsavimą, bet pridūrė: „Negalime primesti britų pasirinkimo Europai“.

Tačiau D.Cameronas neteikė didelės reikšmės šiems komentarams ir sakė, kad optimistiškai vertina galimybes pasiekti pakeitimus, kurių nori, ir tvirtino, kad niekas nesutrukdys jam surengti referendumo, jei jis kitais metais bus perrinktas.

„Mano pozicija absoliučiai lieka (ta), kad mes norime matyti tuos pakeitimus, mes norime tų pakartotinių derybų ... Tos pakartotinės derybos apims sutarties keitimo elementus“, - bendroje spaudos konferencijoje sakė D.Cameronas.

Per pirmąjį savo viršūnių susitikimą po F.Hollande'o išrinkimo 2012 metais abu lyderiai stengėsi pabrėžti savo bendrus europinius tikslus, pirmiausia – augimo skatinimą ir darbo vietų kūrimą.

Konservatorių ministras pirmininkas taip pat gyrė savo kolegos socialisto pastarojo meto žingsnius sunkumus išgyvenančiai Prancūzijos ekonomikai paskatinti.

„Tikiu, kad planai, kuriuos prezidentas neseniai paskelbė, - mažinti mokesčius verslui, mažinti užimtumo kaštus ir panaikinti nereikalingą reguliavimą – yra teisingas kelias skatinti investicijas ir kurti darbo vietas“, - sakė D.Cameronas.

Britų lyderis taip pat gyrė F.Hollande'o „drąsų ir ryžtingą vadovavimą“ Malyje ir Centrinėje Afrikos Respublikoje, ir pažadėjo tolesnę logistinę paramą.

Viršūnių susitikimas buvo surengtas Karališkųjų oro pajėgų (RAF) bazėje, iš kurios britų transportiniai lėktuvai C-17 kilo padėti prancūzų misijoms Afrikoje.

Tokia aplinka atspindėjo svarbią susitikimo temą – gynybą, siekiant pasinaudoti 2010 metų Britanijos ir Prancūzijos susitarimu dėl bendradarbiavimo gynybos ir saugumo srityje.

Angare stovinčio RAF „A330 Voyager“ šešėlyje abu lyderiai pasirašė susitarimus bendrai pirkti raketas, kurias prieš laivus naudotų karinio jūrų laivyno sraigtasparniai, ir aiškintis galimybes bendrai gaminti ginkluotą nepilotuojamą lėktuvą.

Šiuo viršūnių susitikimu įkvėpta naujos gyvybės 2010-ųjų susitarimui, kurį pasirašė F.Hollande'o pirmtakas Nicolas Sarkozy ir kuris, regis, strigo išrinkus socialistų prezidentą.

Nepaisant nuomonių skirtumų, ir D.Cameroną, ir F.Hollande'ą vis dar skatina poreikis mažinti išlaidas gynybai po pasaulinės finansų krizės.

Prancūzija taip pat sutiko pakeisti dviejų karinių transportinių lėktuvų „Airbus A400M“ pristatymo laiką, kad Britanija juos gautų anksčiau nei planuota.

D.Cameronas ir F.Hollande'as prieš derybas, per kurias taip pat buvo susitarta didinti bendradarbiavimą civilinės atominės energetikos ir kosmoso tyrimų srityse, ant tūpimo ir kilimo tako apžiūrėjo prancūzų „A400M“.

Po viršūnių susitikimo F.Hollande'as ir D.Cameronas nuėjo į barą aptarti platesnių klausimų, tokių kaip Sirija, Iranas ir ES.

Nors nesutardami kai kuriais klausimais, abu lyderiai puikiai pademonstravo bendradarbiavimą ir vienintelis keblus momentas buvo britų žurnalisto klausimas apie neseniai įvykusį F.Hollande'o išsiskyrimą su ilgamete gyvenimo partnere.

Praėjusią savaitę prezidentas paskelbė, kad skiriasi su pirmąja ponia Valerie Trierweiler, po žiniasklaidos pranešimų, kad jis užmezgė romaną su jaunesne aktore.

„Ar manote, kad jūsų privatus gyvenimas pavertė Prancūziją tarptautinių juokų (objektu), ar vis dar tęsiate romaną su Julie Gayet ir ar norėtumėt, kad ji būtų čia?“ - paklausė tas žurnalistas.

F.Hollande'as reagavo taip: „Aš neatsakysiu“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.