Danijos premjerė pertvarkė ministrų kabinetą

Danijos ministrė pirmininkė

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 3, 2014, 4:30 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:29 PM

Šeši Socialistinės liaudies partijos (SF) ministrai paliko vyriausybę dėl prieštaringai vertinamo valstybinės energetikos įmonių grupės DONG dalies akcijų pardavimo JAV investiciniam bankui „Goldman Sachs“.

Šis susitarimas sukėlė netikėtą nepasitenkinimą, baiminantis, kad „Goldman Sachs“ gali pasinaudoti mokesčių rojumi, administruodamas jo turimą „DONG“ akcijų paketą. Taip pat tvirtinama, kad investiciniam bankui buvo sudarytos neįprastai palankios sąlygos.

Pirmadienį pertvarkytame kabinete buvęs klimato ir energetikos ministras Martinas Lidergaardas buvo paskirtas užsienio reikalų ministru, o buvęs aukštojo mokslo ir tyrimų ministras Mortenas Oestergaardas tapo Mokesčių ministerijos vadovu.

Vyriausybės sprendimas parduoti 19 proc. DONG akcijų „Goldman Sachs“ vadovaujamai grupei už aštuonis milijardus kronų (3,69 mlrd. litų) teisinamas tuo, kad ši grupė, patyrusi finansinių nuostolių gamtinių dujų versle, ketina investuoti į atsinaujinančios energijos projektus.

Tačiau SF partijai, kurios eiliniai nariai jau apkaltino savo partijos vadovybę, kad ši palaiko vyriausybę, kurios politika, jų nuomone, yra per daug nukrypusi į dešinę, šis sandoris buvo paskutinis lašas, perpildęs kantrybės taurę.

Socialdemokratų vadovaujama vyriausybė sumažino pelno mokestį nuo 25 iki 22 procentų ir sugriežtino socialinių lengvatų reikalavimus.

Danijos ekonomikos augimas išlieka vangus nuo pat nekilnojamo turto burbulo sprogimo 2007 metais, o dėl paimtų didelių vartotojų kreditų namų ūkių išlaidos yra labai mažos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.