Dėl Salvadoro prezidento posto varžysis marksistų partizanas

Naujojo prezidento kadencija prasidės birželio 1 dieną.

Už Salvadorą Sanchezą Cereną balsavo beveik 49 proc. rinkėjų<br>AP nuotr.
Už Salvadorą Sanchezą Cereną balsavo beveik 49 proc. rinkėjų<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 3, 2014, 11:44 AM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:59 PM

Suskaičiavus 81 proc. balsų paaiškėjo, kad už valdančiojo kairiųjų Farabundo Marti nacionalinio išsivadavimo fronto (FMLN) kandidatą Salvadorą Sanchezą Cereną balsavo beveik 49 proc. rinkėjų ir kad nedaug trūko, jog jis būtų peržengęs 50 proc. slenkstį bei laimėjęs jau pirmajame rate.

Dabar jam antrajame rinkimų ture kovo 9 dieną teks susigrumti su 67 metų buvusiu San Salvadoro meru Normanu Quijano iš konservatyvaus Nacionalistų respublikonų aljanso (ARENA), paskelbė Aukščiausiasis rinkimų tribunolas.

„Jie (rinkėjai) leido mums triumfuoti pirmajame rate, ir esame tikri, kad per antrąjį ratą skirtumas bus ne 10 procentinių punktų – jis bus gerokai didesnis; tai bus didi pergalė“, – sakė S.Sanchezas Cerenas žurnalistams.

N.Quijano, kuris surinko beveik 39 proc. balsų, savo ruožtu tikisi iškovoti pergalę padedant mažesnėms konservatyvioms partijoms, kurioms prastai sekėsi per balsavimą sekmadienį.

Patekimas į antrąjį rinkimų ratą „yra įrodymas, kad galime laimėti“, sakė N.Quijano grupei savo šalininkų, pridūręs, kad yra pasiruošęs „didžiajam mūšiui“ kovo 9 dieną.

69 metų S.Sanchezas Cerenas yra viceprezidentas ir tikisi pakeisti prezidentą Mauricio Funesą, kuris taip pat priklauso FMLN.

Balsavimas šioje neturtingoje šalyje vyko be didelių smurto proveržių, o rinkimų pareigūnai sakė, kad rinkėjų aktyvumas buvo mažesnis negu per ankstesnius rinkimus.

Ši maža, tačiau tankiai gyvenama Centrinės Amerikos valstybė, turinti 6 mln. gyventojų, yra krečiama gaujų smurto ir dar neatsigavusi nuo 1979–1992 metų pilietinio karo.

Jeigu iškovotų pergalę, S.Sanchezas Cerenas būtų trečias Lotynų Amerikoje prezidento postą užėmęs buvęs sukilėlis – po Brazilijos lyderės Dilmos Rousseff ir Uragvajaus vadovo Jose Mujicos.

Naujojo prezidento kadencija prasidės birželio 1 dieną.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.