J.Yellen perima vadovavimą JAV Federalinei rezervų sistemai

Garsi ekonomistė Jenet

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 3, 2014, 7:00 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 6:14 PM

J.Yellen pakeitė buvusį Federalinės rezervų sistemos, atliekančios pajėgiausios pasaulyje ekonomikos centrinio banko vaidmenį, pirmininką Beną Bernanke, kuris aštuonerius metus vadovavo JAV ir pasaulinei finansų sistemai ir kuriam teko tvarkytis per giliausią krizę nuo praėjusio amžiaus ketvirtojo dešimtmečio.

Praėjusį spalį prezidento Baracko Obamos į šį postą pasiūlyta J.Yellen jame dirbs ketverius metus.

Federalinėje rezervų sistemoje ji nėra naujokė – jau ilgiau nei 12 metų B.Yellen užėmė įvairius postus šioje institucijoje: pradėjusi dirbti ekonomiste, 10-ame dešimtmetyje trejus metus buvo valdybos narė, o 2004–2010 metais vadovavo Federalinių atsargų bankui San Franciske.

Nuo 2010-ųjų ši garsi ekonomistė ketverius metus buvo B.Bernanke pavaduotoja, todėl turėtų laikytis savo pirmtako politikos, kurios tikslas padėti žemesniesiems vis dar darbo neturintiems sluoksniams, kurie kenčia nuo infliacijos.

67-erių J.Yellen susikūrė tvirtą ekonomistės akademikės reputaciją. Ji yra dirbusi profesore Harvardo universitete, o pastaruoju metu – Kalifornijos universitete Berklyje, kur jos vyras, Nobelio ekonomikos premijos laureatas George'as Akerlofas, taip pat dėsto ir atlieka mokslinį darbą.

J.Yellen seniai tyrinėja nedarbo poveikį ekonomikai, taip pat padėjo išlaikyti Federalinės rezervų sistemos dėmesį sutelktą į nedarbo mažinimą.

Ji taip pat laikoma viena iš veikėjų, prisidėjusių prie didesnio skaidrumo priimant strateginius šios sistemos sprendimus, kurie anksčiau nebūdavo viešinami. Dabar JAV centrinio banko funkcijas atliekanti institucija daug atviriau komentuoja šalies ekonomikos padėtį ir tikėtinas valiutų politikos kryptis, palyginus su padėtimi prieš dešimtmetį.

Tuo tarpu B.Bernanke grįžta prie akademinės veiklos ir taip pat dirbs Vašingtone įsikūrusiame Brukingso institute.

„Jis labai padės suvokti reikšmingus pastarųjų aštuonerių metų įvykius ir kurti vaizdingas, pragmatiškas strategijas nacionalinės ir pasaulinės ekonomikos stabilumui užtikrinti“, – pareiškė Brukingso instituto prezidentas Strobe Talbottas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.