Ginčai dėl naujos valstijos audrina Indiją

Indijoje Andhra Pradešo

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Feb 19, 2014, 2:40 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 3:16 AM

Žemųjų parlamento rūmų deputatai antradienį priėmė įstatymo projektą, kuriuo sukuriama nauja Telanganos valstija – iš dalies dabartinės Andhra Pradešo valstijos. Dėl to kilo nepritariančių parlamentarų triukšmas.

Dabar įstatymo projektas turi būti pateiktas aukštiesiems rūmams ir Andhra Pradešo vyriausiasis ministras Kiranas Kumaras Reddy paskelbė, kad „sunkia širdimi“ atsistatydina dėl šio plano 29-ajai Indijos valstijai sukurti.

K.K.Reddy užsipuolė tai, kad parlamentarai įstatymo projektą prastūmė be deramų debatų, ir kritikavo sprendimą per deputatų balsavimą nutraukti tiesioginę televizijos transliaciją.

Parlamentarai yra „plėšikai, besislepiantys nuo žmonių, išjungiantys televiziją, išmetantys tuos, kurie prieštarauja“, sakė K.K.Reddy, kurį valstijos sostinėje Haiderabade citavo televizija NDTV.

Jis apkaltino valdantįjį Kongresą ir opozicinę partiją „Bharatiya Janata“ remiant šį įstatymo projektą vien dėl balsų per visuotinius rinkimus, kurie turi įvykti gegužę.

Analitikai sako, jog Kongreso vadovaujama vyriausybė veiksmų dėl Telanganos prieš rinkimus nusprendė imtis tikėdamasi laimėti taip reikalingą paramą genčių ir sausringuose rajonuose, kurie sudarys naująją valstiją.

Šalininkai jau 53 metus vykdė kampaniją už ekonomiškai skurdžią Telanganą, kuriai, jie teigia, valstijos vyriausybės skirdavo nepakankamai dėmesio.

Turtingesni Andhra Pradešo pakrančių regionai kategoriškai nepritarė valstijos padalijimui, nes tai, jų nuomone, sukeltų ekonominę suirutę.

Haiderabadas, informacinių technologijų centras, kuriame įsikūrė „Google“, „Microsoft“ ir „Dell“, bendra abiejų valstijų sostinė bus dar mažiausiai 10 metų.

Pasipiktinimo dėl Telanganos intensyvumas praėjusią savaitę buvo akivaizdus parlamente Delyje, kai deputatai mušėsi, bandė sunaikinti įrangą ir paskleidė posėdžių salėje pipirines dujas.

Maždaug 17 parlamentarų įgaliojimai buvo sustabdyti dėl to sąmyšio, per kurį Telanganos įkūrimui nepritariantys deputatai bandė išplėšti pirmininko mikrofoną, sudaužė stiklinį stalą ir plėšė popierius.

Vienas deputatas panaudojo pipirinių dujų balionėlį ir visi deputatai puolė prie išėjimų.

Antradienį televizijos transliacija iš parlamento posėdžio buvo staiga sustabdyta prieš pat balsavimą dėl minimo įstatymo projekto, nes buvo nuogąstaujama, kad gali pasikartoti chaosas, kuris būtų patekęs į tiesioginį eterį.

Pareigūnai, kuriuos trečiadienį citavo Indijos žiniasklaida, transliacijos nutraukimą aiškino „techniniu gedimu“, bet kiti sakė, kad buvo liepta nutraukti transliaciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.