Kijevo lietuvis apie žudynes: „Žmonės jau nieko nebijo“

Kijeve gyvenantis ir Maidane nuolat budintis lietuvis nesistebi, kad ketvirtadienį miesto centre sparčiai daugėjo žuvusiųjų. „Žmonės jau nieko nebijo. Ukraina priėjo liepto galą. Eidami prieš kulkas jie rodo, kad nebeturi ko prarasti“, – portalui lrytas.lt pasakojo lietuvis.

Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 20, 2014, 3:02 PM, atnaujinta Feb 16, 2018, 2:20 AM

Ne pirmus metus Kijeve gyvenantis ir opoziciją palaikantis lietuvis sako nebijantis sakyti savo vardo, tačiau dėl saugumo portalas lrytas.lt jo neskelbs. Vadinsime jį Tomu.

Tomas pasakoja, kad nuo snaiperių ar automatų kulkų daugiausia žūva jauni žmonės.

„Nereikia stebėtis – jaunimas labai emocionalus, impulsyviai į viską reaguoja, eina tiesiai į ugnį“, – sakė Tomas.

Jis buvo išvažiavęs iš Maidano atvežti medikamentų, todėl nematė, kaip ketvirtadienį ryte nutrūko paliaubos ir prasidėjo nauji susirėmimai.

„Manau, kad aikštėje buvę žmonės buvo išprovokuoti pulti“, – svarstė Tomas. Sukilėliai atgavo savo pozicijas, kurios buvo prarastos savaitės pradžioje. Net buvo užimta didesnė teritorija, tačiau buvo nutarta šiek tiek atsitraukti supratus, kad didelių plotų ateityje nepavyks apginti.

„Aš net manau, kad reikėjo atsitraukti kiek daugiau, nes nėra tikslo išsisklaidyti didelėje teritorijoje“, – svarstė lietuvis. Jis pasakojo, kad, nepaisant apsiausties, į aikštę atvyksta nauji opozicijos rėmėjai. Per kai kurias gatves, kurios prasčiau saugomos, atvežama maisto atsargų, medikamentų, drabužių, įrangos barikadoms statyti.

„Jei kas važiuoja Maidano link, visada į mašiną įsimeta ką nors, ką būtų galima panaudoti barikadoms statyti“, – pripažino Tomas. Jis pasakojo, jog valdžios atstovai, norėdami sutrukdyti opozicijai mieste statyti barikadas, areštavo naudotų padangų sandėlius, nes įtaria, kad iš sandėlių naudotos padangos vežamos į centrinę miesto aikštę.

Kaip ir prieš kiekvieną vakarą, mieste sklinda gandai apie artėjantį lemiamą šturmą. Esą į miestą vežami valdžios rėmėjai iš Rytų Ukrainos, kariai, kurie rengiasi šiandien išvalyti Kijevą.

„Kalbama, kad į ligonines liepta nepriimti sergančiųjų, nes reikia laisvų lovų būsimam miesto valymui. Tikiuosi, kad tai tik eiliniai gąsdinimai“, – kalbėjo Tomas.

Jis viliasi, kad anksčiau ar vėliau valdžios sistema sugrius. Pranešama, kad į opozicijos pusę vienas po kito pereina valdančiosios Regionų partijos atstovai, Kijevo administracijos vadovas.

Anot Tomo, Maidane nuolat būna mažiausiai 20 tūkst. kovoti su milicija pasiruošusių opozicijos atstovų.

Kodėl tiek mažai, juk miestas labai didelis?

Kijevas tikrai nepalaiko dabartinės valdžios, tačiau Maidane kur kas daugiau atvykusių iš Vakarų Ukrainos. Kijevo gyventojai galbūt baiminasi stoti į kovą arba yra labiau išlepinti gero gyvenimo, laukia, kol už juos darbą padarys kiti“, – svarstė lietuvis.

Paklaustas, kodėl Ukrainos specialiosios pajėgos šiandien pradėjo nesislėpdamos šaudyti į žmones, lietuvis svarstė, kad jų realiai valdžia galbūt jau nekontroliuoja, ir kariai daro, ką nori.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.