Kryme užimti oro uostai, ministras kaltina Rusiją okupacija

Penktadienį iš Krymo regiono skrieja naujos nerimą sėjančios žinios. Dešimtys karines uniformas vilkinčių žmonių penktadienį paryčiais užėmė du oro uostus strategiškai svarbaus Ukrainos Krymo regiono sostinėje. Pranešimai apie užgrobėjus - prieštaringos. Vieni teigia, kad išpuolius surengė Ukrainos autonominiame Krymo regione vietos gyventojų suformuoti „savigynos daliniai“, kiti skelbia, kad oro uostus užgrobė Rusijos kariai.

Prie Simferopolio oro uosto budi kariai.<br>AP nuotr.
Prie Simferopolio oro uosto budi kariai.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS ir lrytas.lt inf.

Feb 28, 2014, 7:44 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:53 PM

Perėmė oro uosto kontrolę

Vienas informuotas šaltinis pranešė, kad netoli Sevastopolio esantį Belbeko oro uostą kontroliuoja Ukrainos autonominiame Krymo regione vietos gyventojų suformuoti „savigynos daliniai“.

Naujienų agentūra „Interfax“ citavo šaltinį, kuris sakė, kad oro uostą, esantį už kelių kilometrų į šiaurę nuo strategiškai svarbaus Sevastopolio uostamiesčio, kuriame veikia pagrindinė Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė, nuo ketvirtadienio 23 val. vietos laiku kontroliuoja savigynos daliniai, o ne Rusijos kariškiai, kaip buvo pranešta anksčiau.

To dalinio nariai dėvi karines uniformas be atpažinimo ženklų. Jie sakė atvykę į oro uostą, nes turi „neleisti ten atvykti bet kokiems kovotojams“.

Tiesa, kiti šaltiniai pabrėžia, kad oro uostus akivaizdžiai yra užgrobę Rusijos kariai. Tai matyti iš jų rusiškų uniformų, ekipuotės ir ginkluotės. Beje, įdomu tai, kad į automatus kariai nėra įstatę dėtuvių, o tai reiškia, kad ginklų iš karto jie negalėtų panaudoti.

Rusijos Juodosios jūros laivynas paneigė, kad jo kariai penktadienį dalyvavo užimant ir blokuojant Belbeko karinį oro uostą Ukrainos autonominiame Krymo regione.

„Jokie Juodosios jūros laivyno daliniai nebuvo dislokuoti Belbeko rajone ir labiau nedalyvavo jo blokadoje“, – sakoma laivyno atstovo spaudai pranešime.

Tačiau atstovas pridūrė, kad Kryme besibazuojančių Rusijos pajėgų „antiteroristinių dalinių“ parengtis buvo sustiprinta, siekiant apsaugoti pajėgų dislokacijos vietas ir kariškių bei jų šeimų gyvenamąsias vietas, „atsižvelgiant į nestabilią padėtį“ Ukrainoje.

Saugo ginkluoti asmenys

Penktadienį paryčiais į Simferopolio oro uostą įžengė apie 50 ginkluotų žmonių, nešančių Rusijos vėliavas.

Įvykių liudininkai pasakojo naujienų agentūrai „Interfax“, kad apie 50 vyrų pagal aprangą ir ginkluotę buvo panašūs į tuos, kurie ketvirtadienį užėmė vyriausybinius pastatus Simferopolio mieste ir iškėlė Rusijos vėliavą.

Vyrai su „Rusijos karinio laivyno vėliavomis“ pirmiausiai apsupo Simferopolio oro uosto vietos skrydžių terminalą.

Penktadienį vidurdienį pranešta, kad nežinomi ginkluoti asmenys patruliuoja teritorijoje prie Simferopolio oro uosto ir jo VIP salės Ukrainos autonominiame Krymo regione.

Kaip pranešė ten esantis naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas, kartu su jais budi slepiamosios spalvos drabužius vilkintys žmonės, atvykę iš Sevastopolio ir vadinantys save „draugovininkais“.

Užpuolikai atvažiavo kariniais sunkvežimiais „KamAZ“, iš kurių du vėliau išvažiavo nežinoma kryptimi.

Vienas iš sunkvežimių apvažiavo oro uosto teritoriją ir sustojo netoli tūpimo ir pakilimo tako.

Dar maždaug po valandos prie oro uosto privažiavo mikroautobusas, iš kurio atvykėliai iškrovė didelį kiekį produktų ir nunešė į VIP keleivių salę, kur įsikūrė užpuolikai.

„Interfax“ nurodė gavusi oficialiai nepatvirtintos informacijos, kad naujasis Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas ir saugumo tarnybos SBU vadovas Valentynas Nalivaičenka penktadienio rytą planavo atvykti į Simferopolį.

Kaltinimai iš ministro lūpų

Ukrainos vidaus reikalų ministras penktadienį apkaltino Rusijos pajėgas surengus „ginkluotą invaziją“ Kryme, teigdamas, kad jos šiame Juodosios jūros pusiasalyje praėjusią naktį blokavo vieną karinę bazę ir užėmė oro uostą.

„Tai, kas vyksta, laikau ginkluota invazijas ir okupacija“, – rašoma vidaus reikalų ministro Arseno Avakovo pareiškime, paskelbtame jo paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“.

Jis pridūrė, kad šie įvykiai yra jau ne jo žinybos kompetencija, o Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos kompetencija.

Rusija suaktyvino patruliavimą

Įvykiai Kryme padidino įtampą tarp Ukrainos ir kaimyninės Rusijos, kuri paskatino naikintuvų patruliavimą pasienyje, vystantis potencialiai pavojingam scenarijui, panašiam į Šaltojo karo laikų jėgos demonstravimą.

Ketvirtadienį kaukėti ginkluoti asmenys, dėvintys uniformas be jokių atpažinimo ženklų prie užgrobtų administracinių pastatų iškėlė plakatą su užrašu „Krymas – tai Rusija“.

Tuo tarpu Ukrainos pareinamojo laikotarpio premjeras paskelbė, kad ta Juodosios jūros teritorija „buvo ir bus Ukrainos dalis“.

Rusija ketvirtadienį pasiuntė patruliuoti prie savo vakarinių sienų naikintuvus ir paskelbė didelio masto pratybas, kurios dalyvauja apie 150 tūkst. karių – beveik visos vakarinėje šalies dalyje dislokuotos pajėgos. Šie Maskvos žingsniai buvo akivaizdus signalas, kad Rusija nenusiteikusi perleisti Ukrainos Vakarų šalių įtakai.

Tie dramatiški įvykiai tampa dideliu iššūkiu Ukrainos naujajai valdžiai, paskyrusiai naują laikinąją vyriausybę šalyje, kurios dalis gyventojų yra nusiteikę proeuropietiškai, o kiti – simpatizuoja Rusijai.

Krymas, kuris XVII amžiuje buvo užimtas Rusijos imperatorės Jekaterinos II pajėgų, kadaise buvo Rusijos ir sovietų imperijų karūnos brangakmenis.

Ukrainos dalimi šis pusiasalis tapo tik 1954 metais, kai tuometis Sovietų Sąjungos lyderis Nikita Chruščiovas perdavė jo administraciją Kijevui.

Tas žingsnis atrodė tik kaip formalumas iki 1991 metų, kai subyrėjo Sovietų Sąjunga, o Krymas liko nepriklausomai Ukrainai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: iš kur paimti pinigų gynybai?