V.Janukovyčius paaiškino, iš kur tiek aukso jo namuose

Į Rusiją pabėgęs iš posto nuverstas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius neigia kalbas, kad jo prabangi rezidencija Kijeve buvo įrengta už nešvarius pinigus.

V.Janukovyčiaus namai Kijeve.<br>Facebook nuotr.
V.Janukovyčiaus namai Kijeve.<br>Facebook nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Martynas Čerkauskas

Feb 28, 2014, 4:39 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:11 PM

Penktadienį V.Janukovyčiaus spaudos konferencijos Rostove pabaigoje jos organizatoriai išpildė pažadą bent kiek pralinksminti Ukrainos politiką. Jauna Rusijos žurnalistė jo paklausė apie paliktą rezidenciją Kijeve ir joje gyvenančių stručių, ponių ir kitų gyvūnėlių likimą. Išgirdęs šį klausimą V.Janukovyčius nusišypsojo.

„Tai pats svarbiausias klausimas. Aš jums pasakysiu, kad žinotumėte, gal kažkas negirdėjo. Aš oficialiai valdau 620 kv. m. ploto namą Mežigorijoje. Ten gyvenu nuo 1999 m.

Po to, kai į mane buvo pasikėsinta viešbutyje, tuometinis prezidentas Leonidas Kučma pasiūlė man, kai aš atvažiuodavau į Kijevą, apsistoti uždaroje teritorijoje. Nuo to laiko aš ten gyvenu. Po to buvo du prezidento L.Kučmos įsakymai ir prezidento V.Juščenkos įsakymas, kad man šį namą perduotų amžinam naudojimui.

Jis buvo valstybės turto balanse, labai senas. Jį reikėjo remontuoti. Aš jį pradėjau remontuoti. Suremontavau. Kai atėjo nauja valdžia, jie pabandė vėl mane iškelti. Galiausiai gavau pasiūlymą jį išpirkti. Už šį namą sumokėjau savo pinigais, kuriuos buvau deklaravęs, aš pardaviau viską, ką turėjau tuo metu. Už namą sumokėjau 3,2 mln. JAV dolerių (apie 8 mln. litų – red.). Šalia jo buvo 1,7 ha žemės plotas.“, - pasakojo buvęs Ukrainos vadovas.

Jis tikino, kad didžioji dalis jo name matytų prabangių daiktų nebuvo jo nuosavybė.

„Visa kita, kas ten dabar yra man nepriklauso. Aš nuomojau dalį patalpų, kad vykdyčiau valstybės vadovo funkcijas. Tai mano biuras ir visa kita. Visa tai, ką ten rodė, tuos gražius paveiksliukus, yra realūs savininkai ir, aš galvoju, jūs greitai apie juos išgirsite, nes tarptautiniai advokatai labai greitai kreipsis į teismus, nes ši nuosavybė nėra Ukrainos.

Va taip. Visos kalbos, kad mano vyriausiasis sūnus visą tai valdo, yra netiesa. To niekada nebuvo ir aš niekada apie tai negirdėjau. Tai sugalvojo tik dabar. Todėl visi gražūs paveiksliukai, visa ta iliustracija, kuri buvo padaryta norint mane diskredituoti, tai yra politinis triukas. Visa tai kas liečia tam tikras medžiagas, pinigus, turtą užsienyje – aš niekada neturėjau jokio turto ir aš jo nevaldžiau. Niekada užsienyje neturėjau jokių sąskaitų. Aš viešas žmogus. Viskas, ką turėjau buvo deklaruota ir viskas buvo mano sąskaitose", - tikino politikas. 

Rado stulbinančią prabangą

Primename, kad į prabangią V.Janukovyčiaus vilą žurnalistai pateko praėjusį savaitgalį, kai šis pabėgo iš šalies. Žmones nustebino dvaro prabanga ir interjeras. Šalia namo buvo zoologijos sodas, degalinė, maisto tikrinimo laboratorija, laivas-pobūvių salė, sporto salė su bokso ringu, automobilių muziejus ir pan. 

Teigiama, kad rastuose dokumentuose buvo užfiksuotos milijoninės sumos, kurios buvo išleistos namo įrengimui.

Dar įdomesnių radinių žmonės aptiko vandens telkinyje netoli rezidencijos. Paviršiuje plaukiojo šūsnys sveikų ar apdegusių dokumentų, kurių prezidento patikėtiniai nespėjo sunaikinti. Dalis dokumentų gali būti slapti. Vėliau narai dugne netoli kranto rado dėžių su šoviniais ir kitos amunicijos.

Anot jų, tai rodo, kad V.Janukovyčius buvo apimtas panikos ir neturėjo daug laiko tinkamai paslėpti ar atsikratyti net ir labai pavojingais daiktais.Protestuotojams teko skirti specialius asmenis apsaugai, kurie neleistų išplėšti milijoninės vertės lobių, kuriuos sukaupė V.Janukovyčius. 

Žmonės buvo šokiruoti

Liudininkų užfiksuoti rezidencijos vaizdai iš karto ėmė plisti po socialinius tinklus internete ir sulaukė audringų reakcijų.

„Esu šokiruota“, - sakė pensininkė, buvusi kariškė Natalija Rudented, žvelgdama į išpuoselėtas vejas, kuriose pristatyta kiškių ir elnių skulptūrų.

„Šalyje, kur tiek daug skurdo, kaip vienas žmogus gali turėti tiek daug – jis turi būti protiškai nesveikas. Pasaulis turi tai pamatyti ir patraukti jį atsakomybėn“, - sakė ji.

Didelė minia kantriai laukė prie įspūdingų kalvio darbo vartų, kad galėtų savo akimis pamatyti, kaip prabangiai gyveno buvęs lyderis, kurio rezidencija nepadarytų gėdos nė ekscentriškiausiam oligarchui milijardieriui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.