Rusijos garbintojai Charkove susirėmė su „maidaniečiais“

Ukrainos regionuose šeštadienį vyksta prorusiški protestai, nukreipti prieš dabartinę šalies valdžią. Kai kur tokie mitingai virto į susirėmimus.

Prorusiškai nusiteikę vyrai bandė šturmuoti Charkovo valdžios rūmus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Prorusiškai nusiteikę vyrai bandė šturmuoti Charkovo valdžios rūmus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

„Interfax“, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-03-01 15:35, atnaujinta 2018-02-15 19:41

Ukrainos regionuose šeštadienį vyksta prorusiški protestai, nukreipti prieš dabartinę šalies valdžią. Kai kur tokie mitingai virto į susirėmimus.

20 val. 50 min. Rusijos vėliavomis ir pagaliais apsiginklavę vyrai bandė šturmuoti Charkovo regiono administracijos pastatą, kuriame tris dienas buvo įsikūrę Maidaną palaikantys ukrainiečiai. Per kruviną susirėmimą tarp civilių, buvo naudojami akmenys, pagaliai ir net garsinės granatos. Kas jas mėtė - neaišku. Per susirėmimus buvo keliolika žmonių.

16 val. 59 min. Ukrainos rytiniame Dniepropetrovsko mieste šeštadienį įsiplieskė susirėmimas tarp prorusiškų aktyvistų ir naujosios šalies vyriausybės šalininkai. 

Prorusiško mitingo dalyviai nuplėšė nuo buvusio Lenino paminklo postamento Kijeve žuvusių provakarietiško Maidano judėjimo aktyvistų portretus, sutrypė ten padėtas gėles ir sudaužė ikonas bei žibintus su žvakelėmis. 

Miesto aikštėje, neseniai pavadintoje Maidano didvyrių vardu, prorusiški aktyvistai nuplėšė nuo pastatų lenteles su nauju aikštės pavadinimu ir sudegino naująją vyriausybę palaikančios „savigynos“ aktyvistų palapinę. 

Abiejų stovyklų nariai įsitraukė į muštynes. 

Dalis prorusiškų mitinguotojų nužygiavo prie Dniepropetrovsko administracijos pastato, prie kurio budi radikalaus judėjimo „Pravyj sektor“, Maidano ir savigynos aktyvistai. 

Pasak Maidano aktyvistų, prie administracinio pastato taip pat plūsta agresyviai nusiteikę futbolo aistruoliai. 

Maidano aktyvistai pakvietė miesto gyventojus 18 val. ateiti sutvarkyti Maidano aikštėje įrengtos memorialinės vietos. 

16 val. 12 min. Ukrainos pietryčių pramoninis regionas Donbasas šalyje turi būti lygus tarp lygių, o jo gyventojus, kurių daugumą sudaro rusakalbiai, turi gerbti kiti ukrainiečiai. Šeštadienį tai pareiškė Donecko srities administracijos vadovas Andrijus Šyšackis.

„Jūs mano poziciją žinote. Aš – už stiprią Ukrainą. Tokios šalies neįmanoma įsivaizduoti be Donbaso. Tačiau noriu, kad Donbasas būtų lygus tarp lygių, o jo gyventojus visi gerbtų“, – A.Šyšackis sakė per Donecke vykusį mitingą. 

Pasak jo, Donecko srityje įvairių etninių ir religinių bendrijų nariai iki šiol sugyvendavo taikiai. 

Administracijos vadovas pažymėjo, kad jo regione būtina užtikrinti laisvą rusų kalbos vartojimą. 

„Mes norime kalbėti rusiškai. Tai mūsų kalba. Mes bendrausime mums suprantama ir artima kalba. Mūsų poziciją išdėsčiau Aukščiausiosios Rados deputatams – tikiuosi, kad ji buvo išgirsta. Vakar apie tai atvirai pareiškiau ir keturių Europos Sąjungos šalių – Čekijos, Lenkijos, Vengrijos ir Slovakijos – užsienio reikalų ministrams. Mes, Donbaso žmonės, esame tiesmuki. Pas mus jeigu taip – tai taip, jeigu ne – tai ne, o ne galbūt“, – sakė A.Šyšackis. 

Savo kalboje A.Šyšackis pridūrė, kad neleis pažeidinėti jokių religinių bendruomenių teisių. 

„Donecko srityje dauguma cerkvių priklauso Maskvos patriarchatui. Ir kiekvienas iš mūsų turi teisę pats nuspręsti, kur melstis“, – pažymėjo jis. 

Mitinge A.Šyšackis taip pat pareiškė ginsiantis Antrojo pasaulinio karo veteranų teises. 

„Mes jūsų neišduosime, veteranai! Ir atminimo apie karą neatsisakysime! Kalbą, kultūrą, istoriją, tikėjimą, šeimą, tikrąją draugystė – šias vertybes mes ginsime“, – žadėjo jis.

15 val. 24 min. Charkove šturmuotas apskrities administracijos pastatas, kuriame buvo įsitvirtinę Maidano aktyvistai. Šturmo metu nukentėjo keli žmonės, pastatą užėmė ir Rusijos vėliavą kaip ir Donecke iškėlė Rusiją palaikantys aktyvistai, raginantys nepaklusti centrinės valdžios Kijeve įsakymams.

Tuo tarpu laikinai pareigas einantis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas S.Aksionovą atsisakė pripažinti Krymo premjeru, o jo veiksmus vadina nelegitimiais.

14 val 20 min. Rytų Ukrainoje esančiame Donetske nuo apskrities administracijos pastato nuplėšta ir numesta Ukrainos vėliava. Vietoje jos iškilo Rusijos trispalvė, skelbia BBC. Pastatą kontroliuoja Rusijos vėliavomis mojuojantys aktyvistai, kurie mitingo metu "išrinko naują Donecko apskrities gubernatorių". Juo tapo "Donbaso draugovininkų" vadas Pavelas Gubariovas, kuris vadovavo protestuotojams, saugantiems Lenino paminklą.

13 val. 55 min. BBC praneša, kad Donetske tūkstančiai protestuotojų su Rusijos vėliavomis šturmuoja vietos administracijos pastatą. Nuo jo jau nuplėšta Ukrainos vėliava.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.