Rusija sutinka su Berlyno siūlymu, NATO nori siųsti stebėtojus

Ukraina sekmadienį ėmė mobilizuotis karui, o Vašingtonas pagrasino ekonomiškai izoliuoti Rusiją. Kremliaus šeimininkas Vladimiras Putinas paskelbė turintis teisę įsiveržti į kaimyninę šalį, taip sukurdamas didžiausią Maskvos konfrontaciją su Vakarais nuo Šaltojo karo laikų. Tačiau Sekmadienio vakarą V.Putinas atsitraukė - sutiko su Vokietijos siūlymu kurti tyrimo ir kontaktines grupes, o NATO pareiškė norą į Ukrainą siųsti stebėtojus.

Rusų kariai Kryme.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Rusų kariai Kryme.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, „Reuters“, „Interfax“, BNS, ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 2, 2014, 9:44 AM, atnaujinta Oct 26, 2022, 3:36 PM

„Tai ne grėsmė, tai iš tikrųjų karo paskelbimas mano šaliai”, - anglų kalba žurnalistams sakė Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas. V.Putinas šeštadienį gavo savo parlamento leidimą panaudoti karinę jėgą ginant Rusijos piliečius Ukrainoje, nepaisant Vakarų raginimų nesikišti.  Rusijos pajėgos jau be kraujo praliejimo užėmė Krymą – izoliuotą Juodosios jūros pusiasalį, kuriame Maskva turi karinio jūrų laivyno bazę. Sekmadienį jos čia apsupo kelis nedidelius Ukrainos kariškių avanpostus ir pareikalavo ukrainiečių karių nusiginkluoti. Kai kurie kariai atsisakė tai padaryti, todėl kilo konfliktų, bet jokie šūviai nebuvo paleisti. 

Ukrainos saugumo taryba nurodė Generaliniam štabui tuojau pat paskelbti visų ginkluotųjų pajėgų aukščiausio laipsnio parengtį.  Gynybos ministerijai buvo nurodyta pašaukti rezervininkus, teoriškai – visus vyrus iki 40 metų amžiaus šalyje, kur kariuomenėje turi atitarnauti visi vyrai. Tačiau Ukrainai būtų sunku rasti papildomų ginklų ir uniformų dideliam rezervininkų skaičiui. 

Kijevo Nepriklausomybės aikštėje, kur protestuotojai prieš V.Janukovyčių stovyklavo mėnesius, tūkstančiai žmonių dalyvavo demonstracijoje prieš Rusijos karinius veiksmus. Oratoriai sakė uždegančias kalbas, o plakatai skelbė: „Putinai, šalin rankas nuo Ukrainos!“.  „Jeigu reikia ginti šalį, mes eisime ir ginsime šalį, - sakė reklamos kompanijai vadovaujantis Olehas, ant laužo virdamas valgį aikštėje, kur stovyklavo tris mėnesius. - Jei Putinas nori pasiimti Ukrainą, jam nepavyks. Mes norime gyventi laisvai ir gyvensime laisvai“. 

Potencialiai didesnį susirūpinimą nei Krymo, kur daugumą gyventojų sudaro rusai, užėmimas kelia rytiniai Ukrainos regionai, kur daugumos etninių ukrainiečių gimtoji kalba yra rusų.  Tuose regionuose sekmadienį vyko tolesnės demonstracijos po smurtinių šeštadienio protestų ir jau antrą dieną promaskvietiški demonstrantai iškėlė Rusijos vėliavas ant vyriausybinių pastatų ir ragino Rusiją juos ginti. Kijevas sakė, kad Rusija per sieną atsiuntė šimtus savo piliečių rengti protestų.  Ukrainos mažytės ginkluotosios pajėgos nė iš tolo neprilygtų kaimyninės supervalstybės galiai. Didžiosios Britanijos Tarptautinis strateginių studijų institutas apskaičiavo, kad Kijevas turi mažiau nei 130 tūkst. karių su ginklu, lėktuvus, kurie vos paskraido, ir kuklias atsarginių dalių atsargas vieninteliam savo povandeniniam laivui.  Rusija valdant V.Putinui išleido milijardus pajėgoms, kurios po Sovietų Sąjungos subyrėjimo buvo mažai veiksmingos, modernizuoti.

Maskvos specialieji daliniai dabar yra laikomi prilygstančiais geriausiems pasaulyje.  Kryme mažytis Ukrainos kontingentas nė nebandė priešintis rusams, kurie per pastarąsias tris dienas užėmė vyriausybinius pastatus, oro uostus ir kitus objektus. Ant rusų uniformų nebuvo skiriamųjų ženklų, bet jie važinėjo transporto priemonėmis su rusiškais registracijos numeriais. 

Kijevas sakė, kad jo pajėgos yra apsuptos mažiausiai trijose vietose. Jis atšaukė savo pakrančių apsaugos laivus iš Krymo uostų.  Dešimtys rusų karių be skiriamųjų ženklų stovyklavo prie Ukrainos karių bazės Perevalnojė, kelyje iš Krymo sostinės Simferopolio į pakrantę. Tos bazės vado pavaduotojas sakė, kad abiejų šalių kariai sudarė susitarimą nepralieti kraujo.  „Esame pasirengę ginti teritoriją ir savo karinę įrangą, - „Reuters“ televizijai sakė Valerijus Boiko. - Tikimės, kad bus pasiektas kompromisas, sprendimas ir, kaip sakė vadas, karo nebus“. 

23 val. 31 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sutiko su Angelos Merkel pasiūlymu įkurti kontaktinę grupę dialogui dėl Ukrainos. Tai sekmadienį pranešė Vokietijos vyriausybė. 

Savo pasiūlymą kanclerė pateikė V.Putinui per vėlai sekmadienį įvykusį telefoninį pokalbį, kurio metu ji taip pat „apkaltino Rusijos prezidentą pažeidžiant tarptautinė teisę su nepriimtina Rusijos intervencija į Krymą“. 

„Prezidentas Putinas priėmė Vokietijos kanclerės pasiūlymą nedelsiant įkurti tiek tyrimo misiją, tiek kontaktinę grupę, galbūt vadovaujant ESBO, kad būtų pradėtas politinis dialogas“, - išplatintame pranešime nurodė Berlynas. 

A.Merkel pareiškė V.Putinui, kad intervencija pažeidžia 1994 metų gruodžio 5 dienos Budapešto memorandumą dėl saugumo garantijų, kuriuo Rusija įsipareigojo gerbti Ukrainos nepriklausomybę ir suverenumą, taip pat 1997 metų sutartį dėl Rusijos Juodosios jūros karinio laivyno, įsikūrusio Kryme. 

Minėtą memorandumą pasirašė Britanija, Ukraina, Rusija ir Jungtinės Valstijos. 

Pareiškime taip pat priduriama, kad A.Merkel paragino V.Putiną gerbti Ukrainos teritorinį vientisumą. 

23 val. 30 min. NATO sąjungininkai sekmadienį paragino dislokuoti tarptautinius stebėtojus Ukrainoje, kad būtų sumažinta įtampa, ir pridūrė, jog aljansas sieks „rasti bendrą kalbą“ su Maskva per NATO ir Rusijos derybas. 

 „Mes raginame abi šalis nedelsiant siekti taikaus sprendimo dialogu“, - sakoma 28 narių Atlanto aljanso pranešime, kuris buvo išplatintas po beveik aštuonias valandas vykusių derybų. 

Pareiškime taip pat raginama į Ukrainą „pasiųsti tarptautinius stebėtojus globojant Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai ar ESBO“. 

NATO pasmerkė Rusijos karinę eskalaciją Kryme ir išreiškė „rimtą susirūpinimą“ dėl Rusijos parlamento duoto leidimo dislokuoti Ukrainoje karines pajėgas. 

Bet koks panašus veiksmas bus „tarptautinės teisės pažeidimas“ ir pažeis NATO ir Rusijos tarybos ir NATO partnerystės taikai principus, sakoma pareiškime. 

Sąjungininkai taip pat nurodė, jog Kijevo prašymu įvyko NATO ir Ukrainos komisijos susitikimas, ir pridūrė, kad „mes ketiname ieškoti bendros kalbos su Rusija NATO ir Rusijos taryboje.“ 

Paprašytas paaiškinti šią nuostatą plačiau NATO vadovas Andersas Foghas Rasmussenas sakė, jog daug narių pageidavo susitikimo su Rusija ir kad vienas toks susitikimas bus surengtas, tačiau nenurodė kada tai įvyks. 

Pareiškime Rusija raginama „gerbti visus savo tarptautinius įsipareigojimus, atitraukti pajėgas į savo bazes ir susilaikyti nuo bet kokio kišimosi kitur Ukrainoje.“ 

Sąjungininkai taip pat paragino tęsti „inkliuzyvų politinį procesą Ukrainoje, pagrįstą demokratinėmis vertybėmis, pagarba žmogaus teisėms, mažumoms ir įstatymo valdžiai, kuris įgyvendina visų Ukrainos žmonių demokratinius siekius“. 

21 val. 39 min. Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas sekmadienį Vokietijos kanclerei Angelai Merkel pasakė, kad Rusijos piliečiai ir rusakalbiai Ukrainoje susiduria su „nemažėjančia ultranacionalistų grėsme“. Taip pat, kad priemonės, kurių ėmėsi Maskva, yra visiškai deramos atsižvelgus į „ypatingą situaciją“.

Per pokalbį telefonu, kurio metu A.Merkel išreiškė susirūpinimą dėl įvykių Ukrainoje, ji ir V.Putinas susitarė, kad Rusija ir Vokietija tęs konsultacijas dvišaliu ir daugiašaliu formatais siekiant situacijos „normalizavimo“, sakoma Kremliaus pareiškime. 

21 val. 38 min. Ukraina sekmadienį iškėlė bylą dėl tėvynės išdavimo karinio jūrų laivyno vadui, kuris sekmadienį – antrą savo darbo šiame poste dieną – atidavė savo būstinę Krymo Sevastopolio uostamiestyje. 

Denisas Berezovskis buvo parodytas per Rusijos televiziją prisiekiantis ištikimybę prorusiškiems Krymo regiono lyderiams. Rusijos pajėgos užėmė šį Juodosios jūros pusiasalį ir nurodė ukrainiečių pajėgoms nusiginkluoti. 

„Per Rusijos pajėgų surengtą karinio jūrų laivyno centrinės būstinės blokadą jis atsisakė pasipriešinti ir sudėjo savo ginklus“, - sakė Ukrainos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotoja Viktorija Siumar. 

„Prokuratūra iškėlė baudžiamąją bylą Denisui Berezovskiui pagal straipsnį „Valstybės išdavimas“, - sakė ji. 

Atsakingu už karinį jūrų laivyną buvo paskirtas kitas admirolas, Serhijus Haidukas.

21 val. 37 min. Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas Walteris Steinmeieris sekmadienį perspėjo neišmesti Rusijos iš prestižinės G-8 grupės reaguojant į Maskvos veiksmus Ukrainoje. 

Jo komentarai pasirodė po to, kai JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry perspėjo Maskvą, kad ji rizikuoja dėl Ukrainos krizės prarasti savo vietą G-8. 

„G-8 grupė yra vienintelė grupė, kur mes, vakariečiai, tiesiogiai kalbamės su Rusija, tad ar tikrai turėtume aukoti šią vienintelę grupę?“ - klausė F.W.Steinmeieris per Vokietijos visuomeninę televiziją ARD. 

Pasak F.W.Steinmeierio, vyriausybių vadovai kitą savaitę aptars šį klausimą, bet perspėjo nesiimti jokių žingsnių, kurie galėtų pabloginti krizę. 

„Manau, kad turime pasiaiškinti, kaip prisidėti prie situacijos Ukrainoje deeskalavimo“, - sakė jis. 

21 val. 24 min. Britų vyriausybė boikotuos Sočio parolimpines žaidynes dėl šeimininkės Rusijos karinių veiksmų Ukrainoje, sekmadienį paskelbė ministras pirmininkas Davidas Cameronas. 

Jis sakė, kad būtų „neteisinga“ ministrams vykti į 2014 metų parolimpines žaidynes, kurios prasideda kovo 7 dieną, – dėl „rimtos situacijos“ Ukrainoje. 

„Twitter“ D.Cameronas parašė: „Dėl rimtos situacijos Ukrainoje manome, kad būtų neteisinga JK ministrams dalyvauti Sočio parolimpinėse žaidynėse“. 

Dauningstrito atstovas sakė, kad D.Cameronas lieka „rimtai susirūpinęs“ dėl situacijos Ukrainoje ir vėliau sekmadienį pasikalbės su JAV prezidentu Baracku Obama. 

20 val. 30 min. Lenkijos premjeras Donaldas Tuskas sekmadienį paragino Vakarus „tvirtai spausti“ Maskvą dėl jos grasinimų Ukrainai, o šimtai žmonių tuo tarpu protestavo prie Rusijos ambasadų Varšuvoje ir Londone. „Vienintelis būdas sustabdyti Rusiją ir sykiu užkirsti kelią tragiškiems konfliktams šioje pasaulio dalyje yra tvirtas spaudimas ir atkaklumas iš Europos, Jungtinių Valstijų ir Kanados pusės“, - žurnalistams sakė D.Tuskas.  Keli šimtai žmonių Varšuvoje protestavo su plakatais, kuriuose Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas buvo lyginamas su Hitleriu ir Stalinu, taip pat – su Lenkijos, Ukrainos, Europos Sąjungos ir Baltarusijos vėliavomis.  Jie skandavo „Nelieskit Ukrainos“, „Nelieskit Krymo“ ir „Laisva Ukraina“.  Šimtai žmonių taikiai protestavo ir priešais Rusijos ambasadas Berlyne ir Londone. 

Didžiojoje Britanijoje gyvenantys ukrainiečiai laikė transparantus su užrašais „Šalin rankas nuo Ukrainos“ ir skandavo „Stop okupacijai“ ir „Putinas žudikas“. 

Berlyne maždaug tuzinas protestuotojų gulėjo priešais plakatą, kuriame buvo surašytos Rusijos buvusios karinės intervencijos ir gale prirašytas klausimas „Ukraina 2014-aisiais?“.  Varšuvoje D.Tuskas paragino vykdyti „ramią, subalansuota, bet taip pat tvirtą ir vieningą politiką Rusijos atžvilgiu, pagrįstą nepritarimu tokiems Maskvos veiksmams ir pranešimams, ... kad būtų išvengta didelio konflikto“.  Jis sakė, kad šiuo metu nemato tiesioginės grėsmės savo šaliai, bet nurodė, kad „pastovus nestabilumas Ukrainoje, dezintegracija šioje šalyje ar pilietinis karas sukurtų didesnę grėsmę kalbant apie ilgalaikę perspektyvą“. 

19 val. 50 min. Ukrainos karinio jūrų laivyno vadas sekmadienį paskelbė, kad perėjo į Krymo pusiasalio prorusiškos valdžios pusę. Tai įvyko kitą dieną po to, kai jį laikinasis lyderis Oleksandras Turčynovas paskyrė į šį postą. 

„Prisiekiu vykdyti Krymo autonominės respublikos (prorusiško. - Red.) vyriausiojo vado įsakymus“, - pareiškime televizijai sakė Denisas Berezovskis iš Rusijos Juodosios jūros laivyno būstinės Kryme. 

Jis pridūrė, kad „prisiekia ištikimybę Krymo autonominės respublikos gyventojams“. 

19 val. 32 min. Popiežius Pranciškus paragino pasaulio lyderius rasti būdą krizę Ukrainoje išspręsti diplomatiškai. Tikinčiuosius jis ragino melstis už Ukrainą.

18 val. 15 min. Pakeliui į Ukrainą - Jungtinės Karalystės užsienio reikalų ministras Williamas Hague'as.

18 val. 13 min. BBC praneša, kad Ukrainos pasienio tarnybos padalinys Simferopolyje užgrobtas grupės nežinomų ginkluotų vyrų. Jie esą vilkėjo civilių drabužiais, neperšaunamas liemenes ir šalmus. Vėliau prie jų prisijungė rusų kariai.

18 val. 10 min. Ukrainos jūrų pajėgos „Reuters" teigia, kad Sevastopolyje tebėra visa 10 laivų flotilė, kuri nenusiginklavo ir išlieka lojali Kijevui. Anksčiau Ukrainos pakrantės apsaugos tarnybos atstovas pranešė, kad Ukraina atitraukė savo laivus iš Sevastopolio.

17 val. 49 min. Naujienų portalas liga.net, remdamasis „Echo Moskvy",  rašo, kad per protestus Maskvoje prie Gynybos ministerijos, kur aktyvistai susirinko pasmerkti Rusijos veiksmų Ukrainoje, buvo suimta ne apie 30, kaip buvo teigta anksčiau, o beveik 300 žmonių. Tiksliau - 285. Maskvos policija nurodo, kad suimtųjų skaičius - apie 50. 

Nuotraukose iš akcijos matoma pagyvenusi moteriškė, laikanti rankose didelį popieriaus lapą, ant kurio parašyta: „Gana daryti gėdą Rusijai. Karą pradeda išsigimėliai, o kenčia eiliniai žmonės."

17 val. 23 min. Kinija, kuri anksčiau dėl krizės Ukrainoje kaltino Vakarus, kurie esą laikosi Šaltojo karo mentaliteto, sekmadienį išreiškė susirūpinimą ir paragino problemą spręsti derybomis. Kinijos užsienio reikalų ministerijos atstovas Qin'as Gang'as pareiškė, kad šalis laikosi principo nesikišti į jokios šalies vidaus reikalus ir gerbia Ukrainos nepriklausomybę ir teritorinį vientisumą. Šiuos Pekino žodžius pasauliui perdavė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua".

17 val. 22 min. BBC gavo nuotrauką, kur iš tolo matomi, spėjama, Rusijos kariai palei Ukrainos ir Krymo autonominės respublikos kasantys apkasus. Kryme, Perevalnoje esantis britų transliuotojo žurnalistas Danielis Sandfordas perspėjo žmones, kad geriau keliu iš Ukrainos rytų į Krymą nevažiuoti.  Anot jo, daug žurnalistų prie patikrinimo punktų turėjo problemų. Anksčiau CBS korespondentė Elizabeth Palmer skundėsi, kad ten patruliuojantys milicininkai atėmė jos komandos neperšaunamas liemenes. Tiesa, vėliau gražino.  

17 val. 15 min. Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO) sekmadienio popietę šaukia neeilinį posėdį Vienoje, kad aptartų situaciją Ukrainoje. ESBO yra didžiausia pasaulyje saugumo reikalais besirūpinanti tarpvyriausybinė organizacija. Susitikime turėtų dalyvauti 57 šalių narių atstovai.   Anksčiau sekmadienį Ukraina prašė ESBO įsikišti į įvykius šalyje. 

16 val. 56 min.  Rusiją amerikiečių grasinimai supykdė. Sklinda kalbos, kad didžiausias Rusijos transliuotojas Pirmasis kanalas atšaukė šios nakties „Oskarų" teikimo ceremonijos transliaciją.

16 val. 55 min. Ukrainos ambasadorius Jungtinėse Tautose Jurijus Sergejevas teigia, kad Ukraina ruošiasi gintis nuo Rusijos ir prašys kitų šalių karinės pagalbos, jei Rusija plės veiksmų lauką.

16 val. 25 min. JAV valstybės sekretorius Johnas Kerry per televizijos CBS laidoje „Face the Nation" pažymėjo, kad Rusija demonstruoja XIX amžiaus manieras, kai į kitą šalį įsiveržiama pasinaudojus akivaizdžiai sufabrikuotu pretekstu.  Jo žodžiais, tai neįtikėtinas agresijos aktas ir pagrasino labai rimtomis pasekmėmis, įskaitant sankcijas, kurių Rusija sulauks iš JAV ir kitų šalių.

J.Kerry taip pat įspėjo Rusiją, kad ji gali netekti savo vietos Didžiajame aštuonete (G8). „(Vladimiras Putinas) gali sulaukti Rusijos verslo lėšų įšaldymo, Amerikos verslo pasitraukimo ir rublio svyravimų", - perspėjo įtakingas diplomatas.

16 val. 15 min. „Interfax" praneša, kad į Krymą iš Rusijos atvyko daugiau nei 1,5 tūkst. Sovietų Sąjungos karo Afganistane (1979-1989 m.) veteranų. Kokiu tikslu? Kad draugiškai ir moraliai paremtų Krymo aktyvistus, sakė jų lyderis. 

16 val. 10 min. Čekija išsikvietė pasiaiškinti Rusijos ambasadorių ir Maskvos agresiją pavadino Prahos pavasariu Kryme. 

15 val. 58 min. Kai kurie Ukrainos kariškių Juodosios jūros laivyno laivai esą savanoriškai išplaukė iš Sevastopolio bazės. Tai teigia Krymo autonominės respublikos administracija, o ją cituoja Rusijos naujienų agentūra „Intefax". 

„Maždaug 10 ukrainiečių laivų išplaukė iš Sevastopolio karinio jūrų laivyno bazės. Žinoma, niekas nevertė jų to daryti“, - sekmadienį žurnalistams sakė Krymo administracijos atstovas. 

„Jokie šūviai nebuvo paleisti, atskiriems kariams ir daliniams pereinant į Krymo pusę, - sakė jis. - Kai kurie perėjo į Krymo pusę, o kiti iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pabėgo“, - sakė atstovas. 

BBC praneša, kad prie ginkluotų vyrų apsuptos Ukrainos jūrų pajėgų bazės Sevastopolyje tvyro įtampa. Bazėje užsiblokavę Ukrainos kariai mato ant ginkluotus vyrus greta bazės esančio pastato stogo. 

15 val. 57 min. 1000 ginkluotų vyrų grupė sekmadienį apsupo Ukrainos pasieniečių dalinį Krymo pusiasalio pietuose Prevalnoje.  Pasieniečiai saugo dalinio vartus iš vidaus.

„Vienas tūkstantis ginkluotų kovotojų ir maždaug 20 sunkvežimių blokuoja 36-osios pasieniečių brigados perimetrą Perevalnojė“, - sakoma Gynybos ministerijos pareiškime.

Pareiškime nenurodoma, kokia yra tų ginkluotų vyrų pilietybė. 

Naujienų agentūra AP nurodo, kad ginkluoti vyrai apsupo pėstininkų bazę Prevalnojė. Konvojų sudaro mažiausiai 13 karinių transporto priemonių, kiekvienoje jų - po 30 karių. Taip pat - keturi šarvuočiai su sumontuotais kulkosvaidžiais. Ant transporto priemonių - rusiški numeriai. 

15 val. 52 min. BBC korespondento Niujorke Nicko Bryanto įžvalga: „Rusija savaites blokavo Jungtinių Tautų iniciatyvą pasiųsti pagalbos konvojus į Siriją, nes tai - suverenumo pažeidimas. Rusijos kariai Kryme? Jokių problemų".

15 val. 45 min. Maskvoje ryte vyko nedidelės demonstracijos, kurių metu aktyvistai pasmerkė Maskvos veiksmus Ukrainoje. Popiet į gatves pasipylė kitos, valdžios inicijuotos demonstracijos dalyviai. Pastaroji buvo skirta palaikyti Rusijos  agresiją. Pasak newsru.com, eitynėse dalyvavo apie 20 tūkst. žmonių. Naujienų portalo žiniomis, kai kurie biudžetinių įmonių darbuotojai buvo verčiami dalyvauti.

15 val. 32 min. Maskvoje vykusio protesto prieš Rusijos agresiją Ukrainoje dalyvis BBC sakė: „Man gėda dėl to, kas vyksta. Norime parodyti ukrainiečiams, kad ne visi rusai remia Putino politiką".

15 val. 25 min. Jungtinė Karalystė dėl Rusijos veiksmų Ukrainoje nutraukia pasiruošimą Didžiojo aštuoneto (G8) susitikimui, kuris suplanuotas birželio pradžioje Sočyje. Jungtinė Karalystė - jau ketvirtoji G8 valstybė, kuri ruošiasi boikotuoti susitikimą. Apie pasiruošimo G8 susitikimui nutraukimą jau anksčiau prabilo JAV, Kanada ir Prancūzija. 

15 val. 20 min. Turtingiausias Ukrainos žmogus, buvęs pagrindinis nušalinto Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus rėmėjas Rinatas Achmetovas paviešino pranešimą, kuriame teigia, jog jo holdingo kompanija SCM padarys viską, ką gali, kad būtų išsaugotas Ukrainos vientisumas.  R.Achmetovo teigimu, Ukrainos ateičiai kilo grėsmė. Oligarchas paragino ieškoti taikaus krizės sprendimo. 

15 val. 08 min. Ukrainos užsienio reikalų ministro pareigas einantis Andrijus Deščica teigia, kad tris dienas bando susisiekti su savo kolega Rusijoje Sergejumi Lavrovu, tačiau jis į skambučius neatsako. Jo nuomone, dabar priklauso nuo Vakarų, ar Rusija atsitrauks. 

15 val. 05 min. Liga.net praneša, kad Odesoje ir Dnepropetrovske vyksta tūkstantiniai protestai prieš Rusijos karinius veiksmus Ukrainoje.

14 val. 55 min. Vokietijos užsienio reikalų ministras  Frankas Walteris Steinmeieris situaciją  vadina kraštutinai pavojinga ir ragina „tuos, kurie atsakingi", nedaryti žingsnių, kurie galėtų būti vertinami kaip provokacija. 

14 val. 30 min. Ukrainos 5 kanalo korespondentė Myroslava Petsa rašo „Twitter": Vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas neigia anksčiau pasirodžiusius pranešimus apie masinį Kryme dislokuotų Ukrainos karių atsistatydinimą. Atvirkščiai, esą tokio prašymo nesulaukta nė iš vieno kario.  

14 val. 20 min. 14 val. Lietuvos laiku Briuselyje prasidėjo neeilinis NATO posėdis dėl padėties Ukrainoje. Prieš posėdį NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas pareiškė, jog Rusija savo elgesiu kelia grėsmę Europos saugumui ir taikai. Jis paragino Rusiją nekurstyti įtampos. 

14 val. 06 min. Sevastopolio jūrų pajėgų bazėje šeimininkauja rusų kariai. „Mes esame įkaitai", - BBC žurnalistui sakė Ukrainos admirolas. Ukrainos gynybos ministerija CNN teigė, jog Rusijos generolai su savo kariais užėmė tris Ukrainos karines bazes Kryme ir reikalauja ukraineičių karių pasiduoti ir atiduoti ginklus. Bet šie esą nepasiduoda. Pranešama apie rusų blokuojamas ukrainiečių bazes Sevastopolyje, Feodosijoje ir Perevalnoje. Pastarajame kariai užsirakino bazėje ir jos vartus saugo iš vidaus.

13 val. 35 min. BBC tarnybos Rusijoje korespondentas Olegas Boldyriovas praneša, jog baigėsi terminas, per kurį Krymo Feodosijos uoste dislokuoti Ukrainos jūrų pėstininkai turėjo prisiekti ištikimybę naujai Krymo valdžiai. Tačiau jie nesutinka. Jūrų pėstininkus pasirengę ginti kazokai, kurie blokuoja bazės vartus. „Atmosfera rami, žmonės dainuoja. Girdisi raginimų Ukrainos jūrų pėstininkams nepaklusti Kijevo įsakymams. Vietos gyventojai ateina ir dėkoja Rusijos kariams", - rašo O.Boldyriovas.  

13 val. 30 min. Ukrainos Aukščiausioji Rada per uždarą posėdį nesvarstė nepaprastosios ir karinės padėties įvedimo šalyje, praneša zn.ua. Per posėdį buvo priimtas sprendimas kreiptis į Rusijos prezidentą V.Putiną. Ukrainos parlamentarai jį prašė neįvesti rusų karių į Ukrainos teritoriją ir grąžinti Rusijos flotilės Juodojoje jūroje karius į jų dislokacijos vietą.

13 val. 20 min. „Mes esame ant katastrofos slenksčio", - naujienų agentūrai AFP pareiškė  Ukrainos premjeras Arsenijus Jaceniukas ir apkaltino Rusiją paskelbus karą Ukrainai. Laikinasis Ukrainos prezidentas Oleksandras Turčynovas pažymėjo, kad Ukrainos oro   erdvė uždaryta visiems neciviliniams orlaiviams.

13 val. 11 min. Krymo sostinėje Simferopolyje atidarytas naujokų ėmimo į Ukrainos kariuomenę postas. Savanoriai laukiami nuo rytojaus.

13 val. 04 min. Ukraina prašo tarptautinės bendruomenės nedelsiant atsiųsti tarptautinę faktų nustatymo grupę į Ukrainą ir Krymą. Kijevas taip pat paprašė pagalbos šalies branduoliniams objektams saugoti. Šalis kviečia Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizaciją (ESBO), ES ir kitus atvykti į susitikimus Ukrainoje. Kijevas taip pat sudarinėja parlamentinę derybų grupę, kuri kreiptųsi į kolegas Rusijoje.

12 val. 45 min. Newsru.com praneša, kad per protestą Maskvos centre prie Rusijos gynybos ministerijos suimta apie 30 aktyvistų, protestavusių prieš Rusijos sprendimą įvesti į Ukrainą savo karius. Akcijoje dalyvavo nuo 100 iki kelių šimtų žmonių. Jie skandavo „Ne karui!", pora žmonių giedojo Ukrainos himną. Pastarieji buvo sulaikyti ir uždaryti policijos automobilyje.

Prieš Rusijos veiksmus Ukrainoje protestavo ir apie 150 Sankt Peterburgo gyventojų. Radikaliais pareiškimais pagarsėjęs miesto tarybos narys Vitalijus Milonovas protestuotojus išvadino fašistais ir pareikalavo, kad jie nešdintųsi į Maidaną.  Sekmadienį 17 val.  (15 val. Lietuvos laiku)  Maskvos centre  rengiamos  „brolių ukrainiečių palaikymo" ir „prieš provokatorius, kurie užgrobė Kijeve valdžią" nukreiptos  eitynės. 

12 val. 35 min. Ukrainos gynybos ministras Ihoris Teniuchas teigia, kad praėjusią naktį į Krymą atskrido 11 Rusijos sraigtasparnių,  septyni krovininiai lėktuvai Il-76. Jis taip pat pažymėjo, kad už Rusijos „specialiąją operaciją" Kryme atsakingas  Pietinės karinės apygardos vadas generolas pulkininkas Aleksandras Galkinas.

12 val. 30 min. Maskvoje policija vaiko kelių šimtų prieš karą pasisakančių žmonių demonstraciją, surengtą prie Rusijos gynybos ministerijos.  

12 val. 20 min. Ukrainoje prasidėjo  uždaras Aukščiausiosios Rados posėdisį, kuriame užsiregistravo 306 deputatai. Jis rengiamas po parlamentarų pasitarimo su Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos nariais, taip pat – diplomatais, kuriame suderino ir posėdžio darbotvarkę. Manoma, kad per posėdį Ukrainoje gali būti priimtas sprendimas paskelbti nepaprastąją padėtį ir karinę padėtį.

 12 val. 16 min. BBC teigimu, Rusijos desantininkai grasina užimti Ukrainos armijos jūrų pėstininkų bataliono kareivines, esančias į pietus nuo Simferopolio. Batalionas atsisakė sudėti ginklus ir ruošiasi atsakui į agresiją.

12 val. 03 min.  BBC perduoda Ukrainos vyriausybės sprendimą mobilizuoti visus kariuomenės rezervistus, kad „užtikrintų Ukrainos saugumą ir teritorinį  vientisumą".

11 val. 11 min. Kryme dislokuoti Ukrainos kariškiai pereina į regiono valdžios pusę. Apie tai iš Krymo praneša Rusijos naujienų agentūros „Interfax“ korespondentas. 

Jo duomenimis, iki sekmadienio ryto daugelį Ukrainos karinių dalių ir arsenalų Kryme kariškiai paliko. Dabar juos kontroliuoja vadinamosios Krymo savigynos pajėgos, kurios dirba kartu su Rusijos kariais.

Pranešama, kad Ukrainos kariškiai masiškai rašo raportus dėl atleidimo. Taip pat vyksta masinis perėjimas į naujosios Krymo vadovybės pusę. 

Be to, savigynos pajėgos perima apleistų kariškių sandėlių kontrolę. 

10 val. 03 min. Rusijos kariai konfiskavo ginklus radiolokacinėje stotyje ir karinio laivyno mokymo centre Ukrainos Krymo regione. Kariai paragino ten buvusius asmenis prisijungti prie pusiasalio „teisėtų“ lyderių. Apie sekmadienį pranešė naujienų agentūra „Interfax“. 

Agentūra citavo šaltinį Ukrainos gynybos ministerijoje, kuris sakė, jog Rusijos kariai paėmė pistoletus, šautuvus ir šovinius iš radiolokacinės stoties prie Sudako miesto ir išsivežė juos automobiliu. 

Kita grupė Rusijos karių ginklus konfiskavo Ukrainos karinio laivyno mokymo centre, esančiame Sevastopolio uostamiestyje, kuriame taip pat veikia Rusijos Juodosios jūros karinio laivyno bazė.

9 val. 35 min. Rusijos Belgorodo srities gubernatorius sekmadienį pareiškė, kad grupė nežinomų ginkluotų žmonių, prasmukusių į pasienio ruožą su Ukraina, mėgino pertverti kelią, vedantį į Krymą. Apie tai praneša naujienų agentūrai „Interfax“.

„Srityje bastosi minios ginkluotų žmonių, nežinia iš kur atsiradusių, ir rengia įvairias provokacijas“, - citavo „Interfax“ regiono vadovo Jevgenijaus Savčenkos žodžius, pasakytus interviu televizijos kanalui „Rossija-24“.

Pasak jo, šeštadienį „buvo įvykdytas bandymas pertverti kelią Maskva-Krymas“.

„Visa tai mums kelia didelį nerimą“, - pridūrė jis.

„Šie veiksmai aiškiai pažeidžia Ukrainos suverenumą ir teritorinį vientisumą. Jie taip pat pažeidžia Rusijos įsipareigojimus pagal tarptautinę teisę“, - sakoma jame.

JAV pareigūnai perspėjo, kad prezidentas Barackas Obama (Barakas Obama) ir kiti Europos lyderiai tikriausiai nepasirodys G-8 viršūnių susitikime Juodosios jūros kurorte Sočyje, jeigu nebus išspręsta Ukrainos krizė.

Otava taip pat parėmė JAV raginimus Ukrainoje nedelsiant dislokuoti tarptautinius stebėtojus iš Jungtinių Tautų (JT) ir Europos Saugumo ir Bendradarbiavimo Organizacijos (ESBO), sakė S.Harperis.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.