V.Putinas: „Kijeve siautėjo asmenys, kuriuos ruošė Lietuvoje“

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas antradienį surengė spaudos konferenciją dėl įvykių Ukrainoje. Nors Rusijos pajėgos jau šeimininkauja Kryme, V.Putinas pareiškė, kad kol kas nėra reikalo įvesti ginkluotųjų pajėgų į Ukrainos teritoriją, tačiau tai gali būti padaryta esant reikalui.

Maskva aiškiai išsakė nuomonę, kad prie sumaišties Ukrainoje prisidėjo Lietuva.<br>AP nuotr.
Maskva aiškiai išsakė nuomonę, kad prie sumaišties Ukrainoje prisidėjo Lietuva.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 4, 2014, 12:45 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:55 PM

Rusijos vadovas tikino, kad asmenys su rusiškomis uniformomis tėra „Krymo savigynos būriai“. O štai dėl Kijeve veikusių savigynos būrių Rusijos prezidentas tiesiogiai apkaltino Lietuvą. „Kijeve siautėjo tie asmenys, kuriuos ruošė Lietuvoje, Lenkijoje“, – sakė jis.

V.Putino įsitikinimu, išvien veikia ir JAV, Ukrainos politinį gyvenimą pavertusios farsu. 

„Man kai kada susidaro įspūdis, kad ten, už didžiosios balos, sėdi kažkur Amerikoje kažkokios laboratorijos darbuotojai ir atlieka kažkokius eksperimentus kaip su žiurkėmis, nesuprasdami savo veiksmų padarinių, – V.Putinas sakė per susitikimą su žurnalistais savo rezidencijoje netoli Maskvos. – Kam reikėjo tai daryti? Kas gali paaiškinti? Nėra visiškai jokių paaiškinimų.“

Pasak jo, tas pat vyko „pirmojo Maidano laikais“, per 2004–2005 metų Oranžinę revoliuciją, „kai to paties (Viktoro) Janukovyčiaus neprileido prie valdžios“.

Pavadino valdžios užgrobimu

„Dėl įvykių Kijeve. Vienintelis vertinimas – tai antikonstitucinis perversmas ir valdžios užgrobimas. Niekas dėl to nesiginčija. Kas kitaip kalba? Nei aš, nei mano kolegos to neneigia, telefonu kalbėjau su kolegomis užsienyje“, – skubiai surengtoje spaudos konferencijoje sakė Rusijos prezidentas V.Putinas. Iš pradžių apibertas iš anksto paruoštais klausimas, V.Putinas ėmė kaltinti Vakarus bei Kijeve valdžią perėmusią opoziciją.

Pasak Rusijos vadovo, ES atstovai su Viktoru Janukovyčiumi ir opozicija pasirašė susitarimą, pagal kurį V.Janukovyčius faktiškai prarado savo galias, sutiko su pirmalaikiais rinkimais, 2004 metų konstitucijos grąžinimu.

„Jis sakė, kad nenaudojo jėgos, neįsakė šaudyti. Bet vos tik jis išvyko į Charkovą, valdžios pastatai buvo užimti. Kodėl taip buvo padaryta? Jis neturėjo galimybių būti perrinktas“, – tikino V.Putinas.

Rusijos vadovas sutiko, kad žmones piktino situacija Ukrainoje, kai milijardieriai oligarchai darė, ką norėjo.

„Žmonėms reikia duoti teisę spręsti savo likimą. Ar tie žmonės Kijevo valdžioje legitimu? Ne. Nei parlamentas, nei juo labiau prezidentas (Oleksandras) Turčynovas. 

Yra tik vienas legitimus prezidentas – V.Janukovyčius. Galų gale yra procedūros – turi būti apkalta, parlamento svarstymai. To nebuvo.  Jie išvaikė Konstitucinį teismą. Tai visiškai nesuderinama su Ukrainos įstatymais. Ar tai teisingumas?

Dėl karinių pajėgų įvedimo – nėra tokios būtinybės, bet gali būti. Pratybos buvo surengtos, planuotos anksčiau. 

Ką mes matome – nacių, nacionalistų siautėjimą kai kuriose Ukrainos vietose“, – sakė V.Putinas. Jis pridūrė, kad Ukrainoje siautėja ir antisemitai.

Žada ginti rusus

V.Putinas teigė, kad žada ginti savo šalies piliečius Ukrainos teritorijoje.

„Kas jaudina rusakalbius Kryme ir Rytų Ukrainoje? Juos jaudina visa šita netvarka. Jei žmonės paprašys mūsų pagalbos, o toks prašymas jau yra, mes turime teisę panaudoti visas priemones apginti tuos žmones“, – sakė V.Putinas.

V.Putinas tikino, kad Ukraina Rusijai – draugiška šalis.

„Aš tikiu, kad Ukrainos ir mūsų kariškiai bus toje pačioje, o ne priešingose barikadų pusėse. Atkreipkite dėmesį, kad nėra nė vieno šūvio, nė vieno mūšio, nė vienos aukos. Tai, ką mes darėme, – tiesiog apsaugojome savo karinius objektus. Tai padarėme, ir tai padarėme laiku bei teisėtai.

Aš tikiu, kad Rytų Ukrainoje nieko panašaus daryti neprireiks. Bet pabrėžiu, kad visoje Ukrainoje žmonėms turi būti sudarytos sąlygos gyventi savo šalyje ir naudotis visomis teisėmis“, – tikino V.Putinas.

Rinkų svyravimas nesusijęs su Ukraina

Po Kremliaus veiksmų Rusijos rinkos dar pirmadienį patyrė šoką ir smigo žemyn. Tačiau Rusijos vadovas tikino, kad šalies rinkų svyravimas nesusijęs su įvykiais Ukrainoje.

„Dėl rinkų, tai su Ukrainos įvykiais visiškai nesusiję, investuotojai išvedinėjo pinigus jau seniai. Žinoma, sąsajų galima įžvelgti, bet manau, kad tai trumpalaikis reiškinys, – sakė V.Putinas. Jis patvirtino sulaukęs skambučių iš užsienio valstybių vadovų, kurie smerkė Rusiją dėl jos veiksmų. Tačiau jiems V.Putinas turėjo atsaką.

„Žinote, mūsų pokalbiai yra konfidencialūs, tad negaliu dėstyti, ką kalbėjau su jais. Bet neminėdamas pavardžių galiu pasakyti, kad mus dažnai kaltina mūsų veiksmų neteisėtumu. Man belieka paklausti: o jūsų veiksmai teisėti? Afganistane, Libijoje veikėte be sankcijų. Viskas Libijoje baigėsi bombardavimu ir specialiųjų pajėgų operacijomis. Net jeigu pradėsime karinius veiksmus, tai bus teisėta, nes gavome tokį prašymą iš teisėto prezidento“, – sakė V.Putinas.

V.Putinas sulaukė klausimo ir apie sankcijas, kuriomis grasina kitos pasaulio valstybės.

„Apie sankcijų pasekmes turėtų pagalvoti tie, kurie jas ketina įvesti. Kai pasaulyje visi su visais susiję, tai visi ir nukentės. Apie tai reikia pagalvoti“, – sakė V.Putinas.

Prašė V.Janukovyčiaus nešaudyti?

Rusijos vadovas sakė, kad su Ukraina jie nori bendradarbiauti, net ir su valdžia, kurios jie nepripažįsta.

„Mes kantrūs, norime bendradarbiauti ir nenorime tų ryšių nutraukti. Net ir su valdžia Kijeve, kurios nelaikome teisėta. Ypač ekonominėje srityje. Kas dėl kalbų apie galimą pašalinimą iš G8, tai nežinau, mes ruošiamės priimti svečius. Nenorės atvažiuoti – ir nereikia“, – dėl kitų šalių sprendimo neišgyveno V.Putinas.

V.Putinas tikino, kad nežada kariauti su Ukrainos tauta.

„Ne, nekariausime su Ukrainos tauta. Klausykite manęs atidžiai – tie sprendimai priimti norint apginti krymiečius. Tegu tik pabando kas nors Ukrainoje šaudyti į moteris ir vaikus“, – sakė V.Putinas.

„Dabar yra nuomonė, kad tie snaiperiai Kijeve buvo provokatoriai. Labai sunku spręsti, kas jie yra. Matėme „Berkut“ vyrus, kuriuos šaudė iš pneumatinių ir kovinių ginklų. Man V.Janukovyčius sakė, kad įsakymo šaudyti nedavė. Aš jam telefonu net sakiau – nedaryk to, kils chaosas. Taip ir nutiko“, – sakė jis.

Priėmė dėl humanitarinių priežasčių

V.Putinas tikino, kad V.Janukovyčius politinės ateities jau neturi.

„Jį priėmėme dėl humanitarinių priežasčių. Manau, kad jį būtų tiesiog užmušę. O nuo ko viskas prasidėjo? Nuo jo atsisakymo pasirašyti Asociacijos sutartį? Tai melas, jis juk neatsisakė.

Jis sakė, kad negali padaryti taip greitai, būtų sugriuvusi visa pramonė. Jis paprašė apsvarstyti, duoti daugiau laiko. O kas tada prasidėjo? Bet argi reikėjo privesti šalį prie to chaoso, anarchijos, kur dabar atsidūrė Ukraina?

Mūsų partneriai Vakaruose tai daro ne pirmą kartą. Jie tarsi sėdi savo laboratorijose JAV ir kaip su žiurkėmis eksperimentuoja. Kodėl gi jie taip darė? Nėra jokių paaiškinimų“, – tikino V.Putinas.

„Gazprom“ negrįš prie senų kainų

V.Putinas sako, kad kalbėtis su premjeru Arsenijumi Jeceniuku neverta, nes jis esą nėra teisėtas.

Vienas žurnalistas paklausė: „Jei prezidentas nelegitimus, o Aukščiausioji Rada šiek tiek legitimi, ar premjeras A.Jaceniukas  yra legitimus? Ar verta kalbėtis su juo?“

„Aš juk sakiau prieš tris dienas atnaujinti kontaktus su savo kolegomis Ukrainos institucijose. Juos paremti, atkurti ekonomiką. Žinau, kad Sergejus Naryškinas kontaktuoja su O.Turčynovu. Bet kontaktus bus galima atnaujinti tik tada, kai normalizuosis situacija ir bus surengti prezidento rinkimai.

„Gazprom“ negrįš prie senų kainų, negali būti kalbos apie nuolaidas“, – sakė V.Putinas.

Rinkimų nepripažins

Žurnalistai V.Putino klausė apie leidimą tarptautinei misijai nustatyti faktus Kryme.

„Aš sakiau, kad iš esmės tai yra įmanoma, mes turime žmonių. Artimiausiomis dienomis tai spręsime“, – sakė V.Putinas.

„Ką manote apie Charkove ir kituose Rytų Ukrainos miestuose keliamas Rusijos vėliavas. Kokia reakcija?“ – V.Putino klausė žurnalistai.

„O ką, tie, kurie save vadina valdžia Kijeve, to neprognozavo? Juk sakiau jau ne kartą – neskaldykite šalies. Tos vadinamosios valdžios vietoje grįžčiau prie planų surengti rinkimus. Bet jei tie rinkimai vyks tokiomis teroro sąlygomis kaip dabar, mes jų nepripažinsime“, – atrėžė Rusijos vadovas.

Rusijos vadovas sakė, kad parolimpinėms žaidynėms grėsmės jis nemato.

„O jei kas nors tai bandys, sakome, kad jiems nėra nieko švento“, – teigė jis.

Sutarčių nežada pasirašyti

V.Putinas tikino, kad Ukrainoje jau yra nauja valstybė, tačiau šalis su ja jokių sutarčių nežada pasirašyti.

„Kai mums sako, kad tai ne antikonstitucinis perversmas, o revoliucija, ką tai reiškia? Man sunku nesutikti su kai kurių ekspertų nuomone, kad tai jau nauja valstybė, o su ja jokių sutarčių nepasirašysime.

Ką V.Putinas mato teisėtu kandidatu į šalies vadovus?

„Nė neįsivaizduoju. Po tokių įvykių sunku ką nors prognozuoti. Jei kam nors leidžiama daryti tai, kaip nutiko Ukrainoje, vadinasi, leidžiama bet kam ir bet kas.  Kai žmonės teisėtai reikalauja permainų, aš sutinku su Maidanu, bet kai išlenda „naciūga“ su kaukėmis, tai kas tai yra?“ – retoriškai klausė V.Putinas.

„Dirbome su įvairių pažiūrų politikais, ir su Leonidu Kučma, ir su Viktoru Juščenka, ir su Julija Tymošenko. Turėjome ir ginčų, ir susitarimų, bet buvo konstruktyvūs pokalbiai. Jei nori atvažiuoti į Maskvą – tegu atvažiuoja“, – sakė Rusijos prezidentas.

V.Janukovyčius gyvas ir sveikas?

„Manau, kad viskas buvo gerai parengta, suplanuota. Buvo tie koviniai daliniai ir Vakarų instruktoriai padirbėjo puikiai. Kartoju, permainos Ukrainos valdžioje būtinos, bet tik remiantis konstitucija“, – sakė V.Putinas.

Pasak V.Putino, pasklidusios žinios apie V.Janukovyčiaus mirtį neteisingos. Jie esą matėsi prieš dvi tris dienas (V.Janukovyčius esą mirė praėjusią, kovo 4-osios, naktį. – Red.).

„Su V.Janukovyčiumi mačiausi prieš dvi dienas, jis buvo sveikas ir gyvas“, – sakė šalies vadovas.

„Ne, aš jo neužjaučiu. Visai kiti jausmai. Žmogus, kuris vykdo tokias funkcijas, turi pareigas, atsakomybę, bet svarbiausia – vykdyti žmonių, kurie jam patikėjo valdyti šalį, valią.  O ar jis viską padarė? Paanalizuokite ir patys pagalvokite apie išvadas“, – spaudos konferenciją baigė V.Putinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.