Kaip ukrainiečiai Lietuvoje išmoko „Molotovo kokteilių“ receptų

Lietuvoje buvo rengiami Maidano sukilėliai. Tokia Rusijos prezidento antradienį ištarta frazė pralinksmino 40-metį ukrainietį Jevheną Dykijų.  

Daugiau nuotraukų (1)

Dalia Gudavičiūtė

Mar 5, 2014, 10:52 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 5:12 PM

„Man ir mano draugams buvo labai malonu išgirsti iš pono Putino lūpų, kad esame vertinami kaip profesionalai iš specialiosios paskirties būrių. Tokie jo žodžiai kutena mano savimeilę“, – juokėsi biologijos mokslų daktaras, 1991-ųjų sausį su ukrainiečių savanorių būriu gynęs Lietuvos Seimą.

 Kai J.Dykijus vadovavo Seimo gynėjų užsieniečių būriui, jam buvo vos 17 metų.  Portalui lrytas.lt jis papasakojo, kad „Molotovo kokteilius“ gaminti išmoko būtent Vilniuje. Vyras prisimena, kaip teko miegoti po Lietuvos premjero stalu.

Dabar jis gina savo tėvynės laisvę Kijeve.  J.Dykijus neslepia, kad Vilniuje įgyti įgūdžiai jam pravertė per susirėmimus Maidane. Šią žiemą jis vadovavo savigynos būriui Kijevo Maidane.

– Ar jūs ir esate tas Lietuvoje parengtas teroristas, kurį minėjo per spaudos konferenciją Rusijos prezidentas?lrytas.lt paklausė Kijeve apie Krymo gynybą mąstančio J.Dykijaus.

– Aš ir šeši mano draugai vieninteliai, kurie tinkame į V.Putino apibrėžimą apie Lietuvoje parengtus teroristus. Niekas iš mūsų Maidane buvusio jaunimo Lietuvoje mokymuose nedalyvavo.

– Ar Maidane naudotus „Molotovo kokteilius“ gaminote pagal lietuvišką receptą?

– „Molotovo kokteilius“ išmokau daryti Lietuvoje 1991 metais.

Šią žiemą asmeniškai pagaminau labai daug „Molotovo koktelių“ tiksliai taip kaip Vilniuje prieš 23 metus.

Bet receptas tarptautinis.

– Kas dar iš „lietuviškų mokymų“ Seime 1991 metais pravertė Maidane?

– Vilniuje išmokome statyti barikadas. Kiek atsimenu, Sovietų Sąjungoje barikados buvo pirmą kartą pastatytos būtent Vilniuje. Perėmę lietuvišką patyrimą, Kijeve įvedėme naujovių. Maidane barikadoms statyti naudojome sniegą ir ledą, o Vilniuje 1991 metais sniego nebuvo.

Komunalinės tarnybos nevalė sniego Maidane, žmonės grūdo sniegą ir ledą į maišus, ir kažkam atėjo į galvą mintis iš tų maišų statyti barikadas. O užpylus vandens per speigą tai tapdavo nepramušama siena.

Bet po to sniegas ištirpo ir Kijeve statėme jau „lietuviškas barikadas“.

– Ar organizavote savigynos būrį?

– Taip, vieną iš savigynos būrių – žvalgybinį. Jo paskirtis buvo žvalgyba. O kai Maidaną pradėjo šturmuoti – žvalgyba neberūpėjo. Rikiavomės su visais ir gynėme Maidaną.

– Jūsų būrys jau išformuotas ar keliaus į Krymą?

– Ne, mes neišformuoti. Atvirkščiai, kur kas rimčiau rengiamės. Jei eiti į Krymą – tai ne su „Molotovo kokteiliais“, o su kariniais ginklais.

Bet labai tikiuosi, kad to neprireiks ir konfliktas bus sureguliuotas taikiai.

Daugiau apie ukrainiečių būrį, gynusį Seimą, – 2013 sausio 13 dieną „Lietuvos ryte“ publikuotame interviu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.