Rusija paskelbė skandalingą pokalbį telefonu apie žudynes Kijeve

Estijoje kilęs skandalas gali nusiristi per visą Europą. Žiniasklaida paviešino slapta įrašytą telefoninį Estijos užsienio reikalų ministro Urmo Paeto ir Europos Sąjungos diplomatijos vadovės Catherine Ashton pokalbį telefonu, kuriame, be kitų reikalų, aptarinėjamas snaiperio siautėjimas Maidane per kruvinus įvykius Ukrainoje.

Snaiperiai Maidane nušovė dešimtis žmonių.<br>AP nuotr.
Snaiperiai Maidane nušovė dešimtis žmonių.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-05 16:33, atnaujinta 2018-02-15 16:46

Skandalingą įrašą, kuriame teigiama, kad žmones Maidane galėjo žudyti naujajai valdžiai prijaučiantis snaiperis, paviešino Rusijos propagandos ruporas „Russia today“. Iš pradžių manyta, kad įrašas yra suklastotas, nors vėliau Estijos užsienio reikalų ministerija patvirtino įrašo tikrumą.

„Taip, deja, galiu patvirtinti šio įrašo autentiškumą. Tik norėčiau pabrėžti, kad tai nebuvo ministro nuomonė apie įvykius Kijeve. Jis kalbėjo apie tai, koks įspūdis susidarė ukrainiečiams“, – portalui lrytas.lt sakė U.Paeto atstovė spaudai Minna Liina Lind.

Spėjama, kad įrašas padarytas vasario pabaigoje, kai opozicija perėmė valdžią Kijeve. 

Pokalbio metu asmuo, kurio balsas yra labai panašus į Estijos užsienio reikalų ministro, papasakojo C.Ashton apie savo įspūdžius iš vizito Kijeve. Estijos URM vadovas tvirtino, kad nuotaikos po valdžios pasikeitimo Ukrainoje yra nekokios. Esą Maidano aktyvistai nori reformų ir nelabai pasitiki naująja valdžia.

Pokalbio metu Estijos diplomatijos vadovas taip pat papasakojo vienos iš Maidano aktyvistės, vardu Olga, įtarimus, kad į opozicijos atstovus ir milicininkus šaudė tas pats arba tie patys snaiperiai.

Tai esą liudija turimos nuotraukos, medikų parodymai, tačiau nauja valdžia esą nenori aiškintis šių įtarimų, todėl ji gali būti apkaltinta pati nurodžiusi šaudyti į savus. U.Paetas tvirtino, kad jei tokie faktai pasitvirtintų, nauja vyriausybė būtų sukompromituota.

„Auga supratimas, kad už snaiperių stovėjo ne Viktoras Janukovyčius, o kažkas iš naujosios koalicijos“, – įspūdžius iš susitikimų su Maidano aktyvistais perpasakojo Estijos užsienio reikalų vadovas.

Tai primena Lietuvos veikėjo socialisto Algirdo Paleckio kalbas, kad Sausio 13-ąją Vilniuje savi šaudė į savus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.