JAV pasmerkė dešimt Rusijos melagingų pareiškimų

JAV valstybės departamentas

Kare prieš Ukrainą rusai naudoja ir melą.<br>AP nuotr.
Kare prieš Ukrainą rusai naudoja ir melą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Mar 6, 2014, 12:45 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:13 PM

Stiprėjant žodžių karui tarp buvusių Šaltojo karo priešininkių, JAV ir Rusijos pareigūnai pastarosiomis dienomis pateikinėjo itin skirtingus paaiškinimus dėl Rusijos pajėgų dislokavimo Ukrainai priklausančiame Krymo pusiasalyje.

V.Putino atkaklūs tvirtinimai, kad jis nesiuntė karių į Ukrainą, antradienį buvo nepatikliai įvertinti JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry (Džono Kerio) per spaudos konferenciją po trumpo vizito Kijeve, kur jis buvo atvykęs pademonstruoti palaikymo naujai laikinajai vyriausybei.

Tačiau Rusijos lyderiui pareiškus, kad Ukrainos prezidento Viktoro Janukovyčiaus nuvertimas Kijeve buvo „ginkluotas valdžios užgrobimas“, Valstybės departamentas trečiadienį paskelbė pareiškimą, įvardytą kaip „Faktų sąvadas“. Jame V.Putinas kaltinamas ignoruojantis arba iškraipantis tikrovę.

„Pasaulis tokios sukrečiančios rusiškos išmonės nematė nuo tada, kai Dostojevskis parašė: „Formulė „Dukart du lygu penki“ – kai kada žavus dalykas“, – rašo Valstybės departamentas, cituodamas F.Dostojevskio 1864 metų apysaką „Užrašai iš pogrindžio“.

Valstybės departamentas taip pat išdėstė dešimt sunumeruotų punktų, iš kurių kiekvienas prasideda žodžiais „Ponas Putinas sako“. Šalia kiekvieno punkto pateikiama JAV pozicija, įvardijama kaip „Faktai“.

Pirmuoju įvardytas Rusijos lyderio pareiškimas, kad Krymą faktiškai užėmę profesionaliai parengti kariai, dėvintys uniformas be atpažinimo ženklų, tėra „savigynos dalinių“ nariai. Valstybės departamentas atrėžė, kad „tvirti įrodymai byloja, jog Rusijos saugumo tarnybų nariai sudaro gerai organizuotų antiukrainietiškų pajėgų Kryme branduolį“.

„Jie važinėja mašinomis su Rusijos kariniais numeriais ir nesivaržydami įvardydavo save kaip Rusijos saugumo pajėgas, kai buvo klausinėjami tarptautinės žiniasklaidos ir Ukrainos kariškių“, – sakoma pranešime.

Vašingtonas taip pat atmetė Rusijos pareiškimus, kad Ukrainą ištikusi humanitarinė krizė ir kad šalį palieka šimtai tūkstančių žmonių, ieškančių prieglobsčio Rusijoje. Valstybės departamentas neigė, kad Ukrainoje gyvenantiems rusakalbiams arba Rusijos karinėms bazėms gresia pavojus, taip pat atmetė pareiškimus, esą toje šalyje vykdomi išpuoliai prieš cerkves ir sinagogas.

„Faktų sąvade“ taip pat kritikuojami V.Putino komentarai, esą Ukrainos parlamentui „įtaką daro ekstremistai arba teroristai“.

Aukščiausioji Rada yra „reprezentatyviausia Ukrainos institucija“, pažymėjo Valstybės departamentas, pridūręs, kad ultradešiniųjų grupuotėms, kurios dalyvavo susirėmimuose per demokratijos šalininkų protestus, „nėra atstovaujama“ parlamente.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.