Ukrainos Donecko mieste įsiplieskė susirėmimai

Per tuos susirėmimus buvo sužeista apie 10 žmonių.

Prorusiški protestuotojai vėl iškėlė rusiškas vėliavas.<br>AP nuotr.
Prorusiški protestuotojai vėl iškėlė rusiškas vėliavas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 6, 2014, 7:49 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:24 PM

Per tuos susirėmimus buvo sužeista apie 10 žmonių.

Priešiškų stovyklų demonstrantai daužė vieni kitus kumščiais ir lazdomis miesto centre, pranešė vienas, naujienų agentūros AFP žurnalistas. Keli žmonės buvo suimti; taip pat matėsi išvedami protestuotojai kruvinais veidais.

Prorusiški protestuotojai taip pat susigrąžino regiono administracijos pastatą, praėjus kelioms valandoms po to, kai buvo iš jo išvaryti. Jie prasiveržė per milicijos gretas, skanduodami „Rusija!“ ir „Fašizmas nepraeis!“

Prorusiškos pajėgos jau pirmadienį buvo užėmusios tą pastatą ir iškėlusios Rusijos vėliavą mieste, kuris buvo praeitą mėnesį nuversto promaskvietiško prezidento Viktoro Janukovyčiaus tvirtovė.

Demonstrantai išsirinko naują Donecko srities „gubernatorių“ Pavelą Gubariovą, atsisakydami pripažinti Kijevo naujosios valdžios paskirtą administracijos vadovą Serhijų Tarutą.

Ukrainos prokuratūra trečiadienį paskelbė pradedanti tyrimą dėl P.Gubariovo, esą „sukėlusio grėsmę šalies teritoriniam vientisumui“.

Prorusiški kovotojai anksčiau trečiadienį buvo evakuoti iš regiono administracijos pastato – esą gauto pranešimo apie pastate padėtą bombą. Tuomet buvo nuleista ant jo iškelta Rusijos trispalvė, kurią pakeitė Ukrainos žydros ir geltonos spalvos vėliava.

„Neatiduosime savo regiono Tarutai – niekas jo nepalaikys“, – vienas vyras, atsisakęs viešinti savo vardą, sakė AFP per prorusiškų demonstrantų mitingą, kuriame dalyvavo apie 2 000 žmonių.

Jų oponentų demonstracijoje už Ukrainos teritorinį vientisumą dalyvavo apie 10 tūkst. žmonių.

Ukrainos rytiniuose regionuose, kuriuose gyventojų daugumą sudaro rusakalbiai, vyko kelios demonstracijos prieš naująją Kijevo vyriausybę.

Pasaulis mėgina išspręsti krizę

Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba ketvirtadienį surengs naują posėdį už uždarų durų dėl Ukrainos krizės, sakė diplomatai.

15 narių pasiuntiniai turi susitikti 14 val. 30 min. (21 val. 30 min. Lietuvos laiku). Tai bus ketvirtos Tarybos konsultacijos šia tema nuo penktadienio.

Per piktas derybas pirmadienį Rusija kitoms Tarybos narėms pasakė, kad nušalintasis Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius paprašė Maskvos pasiųsti pajėgas įstatymui ir tvarkai jo šalyje atkurti.

Kaip nuolatinė Saugumo Tarybos narė, Rusija turi veto teisę, todėl gali blokuoti Tarybos rezoliucijų projektus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ir Vokietijos kanclerė Angela Merkel trečiadienį per pokalbį telefonu aptarė tarptautinį bendradarbiavimą dėl „aštrios krizės“ Ukrainoje, pranešė Kremlius.

Kanclerė paskambino V.Putinui, ir abu lyderiai „aptarė galimus tarptautinio bendradarbiavimo normalizuojant socialinę ir politinę situaciją scenarijus“, rašoma Kremliaus išplatintame pareiškime.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.