TBT nubaudė Kongo karo nusikaltėlį

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas (TBT)

AP nuotr.
AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Mar 7, 2014, 1:14 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 3:22 PM

G.Katanga pripažintas organizavęs daugiau kaip 200 kaimiečių žudynes turinčioje daug aukso Iturio provincijoje, šiaurės rytinėje Kongo dalyje.

Etninis konfliktas gamtinių išteklių turinčiame regione įsiplieskė 1999 metais ir tęsėsi iki 2003-iųjų. Skaičiuojama, kad per neramumus žuvo daugiau kaip 50 tūkst. žmonių.

TBT kaltintojai argumentavo, jog G.Katangos vadovaujami būriai „nušlavė“ strategiškai patogioje padėtyje esantį Bogoro kaimą, 2003 metų vasario 24 dienos antpuolio metu. Prokurorams pavyko įrodyti, jog ataka buvo surengta ankstų rytą, o daugelis gyventojų buvo nužudyti tiesiog savo lovose.

Karo vadeiva taip pat buvo kaltinamas masiniais prievartavimais ir moterų grobimu seksualinei vergovei, tačiau šiems kaltinimams įrodyti pritrūko faktų.

Kongo vyriausybė išduoti G.Katangą sutiko tik 2007 metais, pasibaigus konfliktui Iture jis gavo aukštą postą šalies kariuomenėje, tačiau greitai buvo sulaikytas už blogą elgesį. Nuteistąjį pažįstančių asmenų tvirtinimu, G.Katanga visuomet garsėjo savo nuožmumu ir negailestingumu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
Gyvai: G. Landsbergio ir Europos Tarybos generalinės sekretorės komentarai