Palydovo nustatytoje vietoje Malaizijos lėktuvo nuolaužų nerasta

Nuotraukos darytos kovo 9 d.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 12, 2014, 11:35 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 11:51 AM

Malaizijos pareigūnai taip pat pareiškė, kad Kinijos palydovinėse nuotraukose, kurios pakurstė viltis pagaliau surasti prieš šešias dienas pražuvusį lainerį, nesimato jokių nuolaužų.

„Tie pranešimai netikslūs“, – Malaizijos susisiekimo ministras Hishammuddinas Husseinas sakė žurnalistams.

Jis pridūrė, kad Kinija informavo Malaiziją, jog minėtos palydovinės nuotraukos buvo paskelbtos „per klaidą ir kad jose nesimato jokių nuolaužų“.

Nuotraukos darytos kovo 9 d.

Kinija anksčiau pranešė, kad jos palydovas, ieškantis savaitgalį dingusio „Malaysia Airlines“ 370-ojo reiso lėktuvo, jūroje pastebėjo „įtartiną avarijos zoną".

Šalis išplatino palydovo nuotraukas, kuriose neryškiai matosi trys įtartini pludūruojantys objektai. Pranešama, kad vienas objektas yra 13 metrų ilgio ir 18 metrų pločio, kitas - 14 metrų ilgio ir 19 metrų pločio, o trečias - 24 metrų ilgio ir 22 metrų pločio.

Palydovo nuotraukos darytos kovo 9-ąją, praėjus parai po mįslingo Malaizijos lėktuvo dingimo, tačiau apie tai paskelbta tik trečiadienį.

Nepavyko nieko rasti

Dviem Vietnamo lėktuvams, kurie buvo pasiųsti patikrinti informacijos, gautos iš Kinijos palydovų, nepavyko aptikti jūroje plūduriuojančių objektų, kurie, kaip manyta, gali būti dingusio Malaizijos orlaivio nuolaužos.

Tai ketvirtadienį pranešė agentūros „Reuters“ žurnalistas, buvęs viename iš paieškose dalyvavusių lėktuvų.

Lėktuvas apsuko kelis ratus virš nurodyto rajono Pietų Kinijos jūroje, tačiau neaptiko jokių objektų, sakė žurnalistas, kuris buvo krovininiame lėktuve „Antonov An-26“, dalyvavusiame tris valandas trukusioje operacijoje.

Vietnamo civilinės aviacijos administracijos vadovo pavaduotojas agentūrai AFP patvirtino, kad lėktuvai neaptiko jokių nuolaužų.

„Šįryt pasiuntėme du lėktuvus AN-26 patikrinti rajonų netoli Kondao salos, kur Kinijos palydovas užfiksavo tris įtartinus objektus. Abu lėktuvai jau grįžo, kol kas nieko neradome“, - sakė pareigūnas šeštąją dingusio orlaivio paieškų dieną.

Kinijos premjeras Li Keqiangas pažadėjo, „kol bus vilties kibirkštėlė“, tęsti pastangas rasti dingusį Malaizijos oro linijų keleivinį lėktuvą.

Kalbėdamas per spaudos konferenciją po Kinijos parlamento sesijos pabaigos, Li Keqiangas sakė: „Mes neprarasime vilties. Vykdoma tarptautinė ir plataus masto operacija, kurioje dalyvauja daug valstybių“.

Kinijos ministras pirmininkas taip pat paragino Malaiziją paspartinti paieškas.

Nukrypo nuo maršruto

JAV tyrėjai įtarė, kad oro bendrovės „Malaysia Airlines“ MH370 reiso lėktuvas skrido dar kelias valandas po to, kai pasiekė paskutinę patvirtintą jo buvimo vietą, pranešė dienraštis „The Wall Street Journal“, cituodamas du informuotus šaltinius.

Šis pranešimas buvo paskelbtas tuo metu, kai atsakingi pareigūnai atrodė nesantys įsitikinę, kuriame vandenyne ieškoti lainerio, dingusio šeštadienį paryčiais po to, kai jis išskrido iš Kvala Lumpūro.

Pasak JAV tyrėjų, tikėtina, kad lėktuvas, kuriame buvo 239 žmonės, galėjo nuskristi šimtus kilometrų nuo vietos, kur paskutinį kartą buvo stebėtas, tačiau to incidento aplinkybės išlieka neaiškios, pridūrė laikraštis.

Civilinės aviacijos radarai paskutinį kartą patikimai užfiksavo tą lainerį šeštadienį prieš 1 val. 30 min. vietos laiku – praėjus mažiau nei valandai po pakilimo iš Kvala Lumpūro, kai lėktuvas skrido į šiaurės rytus per Tailando įlanką Pekino link.

Aviacijos tyrėjų ir nacionalinio saugumo pareigūnų nuomone, tas lėktuvas skrido iš viso penkias valandas, sprendžiant iš duomenų, kuriuos automatiškai išsiuntė „Boeing 777“ varikliai, atliekant įprastą priežiūros ir stebėsenos programą, nurodė „The Wall Street Journal“.

Tyrime - nauji klausimai

Lėktuvas „Boeing 777“, kuriuo skrido 239 žmonės, šeštadienį išnyko iš radiolokatorių ekranų pakeliui iš Kvala Lumpūro į Pekiną. Spėjama, kad jis nukrito Pietų Kinijos jūroje netoli Vietnamo krantų.

Kai dingusio „Malaysia Airlines“ lėktuvo paieškų ėmėsi gynybos ekspertai, jų tyrimas atskleidė įdomių detalių ir iškėlė naujų klausimų. Malaizijos oro pajėgų specialistai nustatė, kad lėktuvas pasuko į Vakarus, beveik apsigręžė ir ėmė skristi atgal taip vis labiau nukrypdamas nuo kurso.

Skrisdama klaidinga kryptimi lėktuvo įgula daugiau negu valandą dispečeriams nesiuntė jokių žinučių, o vėliau signalas visiškai nutrūko – lėktuvas pranyko iš radarų virš vienos mažytės salos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.