Baltarusijoje nusileido papildomos rusų naikintuvų Su-27 pajėgos

Baltarusijos Bobruisko aerodrome ketvirtadienį nusileido papildomos Rusijos karo aviacijos pajėgos. Rusų orlaiviai į Baltarusiją atskrido kaimyninei valstybei reaguojant į sustiprintas NATO oro policijos Baltijos šalyse pajėgas.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-13 17:39, atnaujinta 2018-02-15 11:05

Kaip pranešė portalas belvpo.com, Bobruisko aerodrome ketvirtadienį nusileido šeši naikintuvai Su-27 ir trys kariniai transporto orlaiviai. Lėktuvai į Baltarusiją permesti iš Rusijos ginkluotųjų pajėgų Vakarų karinės apygardos dalinių.

Apie tai, kad Baltarusija prašys Rusijos atsiųsti papildomai 15 karo orlaivių ,Baltarusijos prezidentas Aliaksandras Lukašenka pranešė trečiadienį vykusiame šalies Saugumo tarybos posėdyje. Esą taip reaguojama į NATO pajėgų suaktyvėjimą prie šalies sienų. Techninius papildomų orlaivių dislokavimo klausimus buvo pavesta spręsti Gynybos ministerijai.

„Mes reaguosime adekvačiai. Jei NATO kartu su amerikiečiais nusprendė prie mūsų sienų pasiųsti papildomų karinių oro pajėgų, negi mes tai turime tik stebėti? Jei jie f-15.htm#.UyHSbLRKSMs"="">f-15.htm#.UyHSbLRKSMs"" target="_blank">į Lietuvą permetė papildomų naikintuvų ar kokių nors kitų lėktuvų, o šie veikia greta mūsų sienų, mes irgi adekvačiai reaguojame. Jau reaguojame“, – sakė A.Lukašenka.

Pasak Baltarusijos prezidento, jo šalis reagavo ramiai, kai į Lietuvą atskrido papildomi naikintuvai. Bet Lenkijoje prasidėjo didžiuliai mokymai. Lenkija panoro juos išplėsti, paprašė papildomų pajėgų. Iš Italijos ir į Lenkiją buvo atsiųsta papildomų naikintuvų. Todėl ir buvo kreiptasi į Rusiją, kad ji ir į Baltarusiją atsiųstų papildomų orlaivių.

Kylant įtampai Ukrainoje ir Rusijai pradėjus agresiją prieš šią valstybę ir okupavus Krymą, šiuo metu NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse atliekančios JAV karinės oro pajėgos į Lietuvą atsiuntė papildomai šešis naikintuvus F-15.

Papildomų pajėgų amerikiečiai nusiuntė ir į Lenkiją. Ketvirtadienį į mokymus šioje šalyje atskrido šeši papildomi naikintuvai F-16, atvyko papildomas 300 žmonių kontingentas.

Rusai virš Baltarusijos skraido nuo gruodžio

Rusijos karo lėktuvai Baltarusijoje patruliuoti pradėjo pernai gruodį. Pirmąją pamainą sudarė keturi naikintuvai Su-27, permesti iš Karelijos. Kartu su orlaiviais į Baltarusiją buvo perdislokuoti ir šeši karo pilotai bei 22 techninės priežiūros specialistai.

Kovo pradžioje įvyko pilotų ir orlaivių rotacija – Baranovičių (Bresto sritis) karinėje bazėje tarnybą pradėjo antroji Rusijos karo lakūnų pamaina.

Rusijos naikintuvams pradėjus patruliuoti palei Lietuvos sienas buvo neslepiama, kad Baltarusijos oro erdvės apsauga organizuojama NATO oro policijos virš Baltijos šalių pavyzdžiu. Neslepiama, kad jau 2015 m. Baltarusijos teritorijoje gali atsirasti pilnai funkcionuojanti Rusijos aviacijos bazė.

Įgyvendinant Rusijos ir Baltarusijos sutartį dėl bendros oro erdvės apsaugos, šių metų pradžioje Baltarusijai turėjo būti perduoti ir keturi zenitiniai raketų kompleksai S-300.

Rusijos naikintuvai Baltarusijoje atsirado po to, kai pernai kaimyninė šalis galutiniai atsisakė dar iš sovietmečio paveldėtų savo naikintuvų Su-27. Ekspertai praėjusių metų pabaigoje atkreipė dėmesį į tai, kad Baltarusijai šių orlaivių eksploatavimas kainavo gana brangiai, o pasibaigus skraidymo valandų resursams šalis tiesiog neturėjo pinigų kapitaliniam naikintuvų remontui.

Į Baltarusiją siunčiami Rusijos naikintuvai Su-27 pradėti gaminti dar sovietmečiu, tačiau, nepaisant to,  yra gana manevringi ketvirtos kartos orlaiviai. Metų pradžioje JAV kariams pradėjus patruliuoti virš Baltijos šalių naikintuvais F-15 C „Eagle“, Baltarusijos žiniasklaidoje net pasirodė analitinių straipsnių, įvairiais parametrais lyginančių abiejų orlaivių kovines savybes. Buvo pripažinta, kad jėgos maždaug lygios.

Analitikai tąkart pažymėjo, kad atvira konfrontacija ore tarp Rusijos ir JAV karo pilotų sunkiai tikėtina, tačiau patruliuodami palei valstybių sienas vienas į kitą per atstumą jie tikrai galės pasižvalgyti.

Beje, būtent rusiškas naikintuvas Su-27 prieš aštuonerius metus sudužo Lietuvos teritorijoje. 2005 m. rugsėjo 15 d. Šakių rajone nukrito Rusijos piloto majoro Valerijaus Trojanovo valdomas orlaivis. Lėktuvas skrido iš Sankt Peterburgo į Kaliningrado sritį. Virš Lietuvos pasibaigus degalams lėktuvas nukrito, pilotas katapultavosi. Rusija vėliau teisinosi, kad lėktuvas virš Lietuvos atsirado pilotui pasiklydus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.