Rusų desantininkai iš Krymo žengė į Ukrainos pietus

Ukrainos pietinėje Chersono srityje, kuri ribojasi su Krymo autonomine respublika, pasirodė Rusijos kariuomenės desantininkai – kelios dešimtys karių, kuriuos čia atgabeno sraigtasparniai. Apie tai agentūrai UNIAN pranešė vietos gyventojai, rašo liga.net.

Karius atgabeno sraigtasparniai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Karius atgabeno sraigtasparniai.<br>V.Balkūno asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 15, 2014, 4:50 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 9:43 AM

Skelbiama, kad į šią vietovę – Strelkovo gyvenvietę, nuo Krymo ribos nutolusią apie 10 kilometrų į šiaurę – iškart išskubėjo Ukrainos armijos padaliniai. Pasak Ukrainos gynybos ministerijos,  per šią operaciją buvo panaudota aviacija, sausumos pajėgos ir parašiutininkų batalionas. 

Veiksmai Strelkove – pirmas kartas, kai Rusijos pajėgos peržengė ribas Krymo regiono, kurį kontroliuoja nuo praėjusio mėnesio pabaigos.

Kovo 16-ąją, sekmadienį čia vyks marionetinis referendumas, kurio tikslas – prijungti Krymą prie Rusijos.

Strelkovo gyventojai pasakojo, kad pastarąją naktį rusų sraigtasparniai apsuko ne vieną ratą virš jų gyvenvientės. 

Šiame rajone toliau sukiojasi sraigtasparniai su didelėmis raudonomis žvaigždėmis. Taip pat buvo pranešta, kad rusų kareiviai užgrobė bendrovės „Černomorneftegaz“ dujų bokštą, esantį jūroje netoli nuo Ščeslivcevo miestelio. Taip pat - dujų paskirstymo stotį Strelkove. Ukrainos gynybos ministerija netrukus paskelbė, kad Rusijos kareivių provokacija neišdegė. „Buvo suduotas žaibiškas atkirtis. Rusijos kariai sugrįžo į ankstesnę dislokacijos vietą“, – paskelbė ministerija.

Nors gynybos ministerija nurodė, kad provokacijoje dalyvavę kariai atsitraukė, pasienio tarnybos atstovas Olegas Slobodianas naujienų agentūrai AP tvirtino, jog ta informacija - pasenusi. Esą svetimšaliai ir toliau kontroliuoja dujų paskirstymo stotį Strelkove.

Anot skirtingų pranešimų, provokacijoje dalyvavo nuo 50 iki 120 karių be atpažinimo ženklų, juos atskraidino Rusijos skiriamaisiais ženklais pažymėti sraigtasparniai. Vietos gyventojai tvirtino, kad tie asmenys buvo gerai ginkluoti.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija paviešino pareiškimą, kuriame paskelbė apie Rusijos karinį įsiveržimą ir pareikalavo, kad Rusija nedelsiant išvestų savo ginkluotąsias pajėgas iš Ukrainos teritorijos.  Diplomatinė žinyba dėl rusų desantininkų išsilaipinimo Strelkove pareiškė kategorišką protestą.

Ukraina turi teisę imtis visų būtinų priemonių, kad būtų nutraukta karinė Rusijos invazija", - teigė ministerija.

Penktadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas po susitikimo su JAV valstybės sekretoriumi Johnu Kerry tvirtino, kad Rusija neplanuoja siųsti karių į rytinę Ukrainą. Tačiau Ukrainos laikinasis prezidentas Oleksandras Turčynovas šeštadienį,  kovo 15-ąją, įspėjo, kad invazijos į Ukrainos teritoriją grėsmė - reali.

Zn.ua praneša, Rusijos užsienio reikalų ministerija kovo 15-ąją paskelbė, jog iš Ukrainos sulaukia daugybės prašymų apginti taikius piliečius nuo ekstremistų ir tuos prašymus ketina peržiūrėti. Būtent tokiu pretekstu Rusijos pajėgos užėmė Krymą - kad vietos gyventojus apsaugotų nuo Ukrainoje siaučiančių fašistų, antisemitų ir kitų Kremliaus išgalvotų priešų.

Parengė Eglė Buitkienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.