„Greenpeace“ pateiks ieškinį EŽTT dėl aktyvistų arešto Rusijoje

Tarptautinė žaliųjų organizacija

30 asmenų, tarp kurių buvo keturi Rusijos piliečiai, buvo laikomi už grotų apie du mėnesius, kol galiausiai buvo paleisti už užstatą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
30 asmenų, tarp kurių buvo keturi Rusijos piliečiai, buvo laikomi už grotų apie du mėnesius, kol galiausiai buvo paleisti už užstatą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 17, 2014, 3:44 PM, atnaujinta Feb 15, 2018, 8:47 AM

Rusijos saugumo pajėgos rugsėjo 30 dieną suėmė 30 „Greenpeace“ aktyvistų ir žurnalistų, taip pat areštavo jų ledlaužį „Arctic Sunrise“ per protesto akciją prie vienos gręžimo platformos Barenco jūroje, priklausančios valstybinei dujų ir naftos milžinei „Gazprom“.

Tie 30 asmenų, tarp kurių buvo keturi Rusijos piliečiai, buvo laikomi už grotų apie du mėnesius, kol galiausiai buvo paleisti už užstatą, o galiausiai jiems buvo pritaikyta Kremliaus inicijuota amnestija.

„Greenpeace“ nori prisiteisti kompensaciją ir Maskvos pareiškimą, kada taikių protestuotojų areštas buvo neteisėtas, nes jis pažeidė organizacijos narių teisę į laisvę ir žodžio laisvę, užtikrinamą Europos žmogaus teisių konvencijos, kurią Rusija yra ratifikavusi.

„Manau, Arkties 30-ukas buvo sulaikytas ir kalinamas šiurkščiai pažaidžiant galiojančius tarptautinius ir Rusijos įstatymus, – sakoma advokato Sergejaus Goluboko pareiškime. – Rusijos valdžios reakcija buvo visiškai neproporcinga vykusiam taikiam protestui.“

„Greenpeace“, kurios būstinė įsikūrusi Amsterdame, nurodė, kad EŽTT susirašinėjimas su Rusija dėl šio ieškinio gali trukti ilgiau nei metus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.