Už Krymo aneksiją nebalsavusiems Rusijos deputatams - grasinimai

Rusijos žemieji parlamento rūmai – Valstybės Dūma – beveik vienbalsiai nubalsavo už Krymo prijungimą prie Rusijos Federacijos. Būtent – beveik. Vieninteliam prieš balsavusiam frakcijos „Teisinga Rusija“ deputatui Iljai Ponomoriovui už tokį įžūlų poelgį gresia netekti mandato. Iniciatyvą atimti iš I.Ponomoriovo mandatą pareiškė Vladimiro Žirinovskio liberalai demokratai, rašo pravda.com.ua.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-03-21 16:17, atnaujinta 2018-02-15 05:38

Rusijos liberalų demokratų partijos puslapyje rašoma, kad balandžio 4 d. „RLDP pateiks Valstybės Dūmai svarstyti klausimą dėl Iljos Ponomoriovo pripažinimo praradusiu deputato įgaliojimus, nes jis pasisakė prieš valstybės interesus, nuėjo už nacių, norinčių suskaldyti šalį, pavadėlio“.

„Tokiems deputatams ne vieta Rusijos parlamente. Kitus deputatus, kurie balsuodami susilaikė, būtina įspėti dėl jų politinio statuso neatitikimo“, - teigiama partijos pranešime.

Nebalsavę už Krymo aneksiją Dūmos deputatai paaiškino savo poziciją.

Pakenkė slavų vienybės idėjai

I.Ponomoriovas savo puslapyje socialiniame tinkle „VKontakte“ parašė: „Šiandien Rusija padarė didelę klaidą, kuri gali tapti tragedija broliškoms tautoms – rusams ir ukrainiečiams, o taip pat visai slavų vienybės idėjai, ir, ką ten kalbėti, visai pasaulinei tarpusavio santykių sistemai“.

Tačiau deputatas neabejoja Krymo referendumo teisėtumu ir tuo, kad Krymas turi būti Rusijos Federacijos sudėtyje.

„Man nekyla jokių abejonių dėl daugumos Krymo gyventojų ir daugumos Rusijos gyventojų nuotaikų. Krymas – rusiškas, ir, pagal teisingumą, jis privalo būti Rusijos Federacijos sudėtyje“, - rašė jis.

I.Ponomoriovas mano, kad „buvo būtina pripažinti Krymo nepriklausomybę, o tada šiek tiek palaukti, kol nurims aistros ir visi įsitikins, kad tai ne Rusijos agresija, o teisingas, laisvas ir sąmoningas pasirinkimas, o po to buvo galima žengti tolesnį žingsnį“.

Laimėjusi Krymą, prarado Ukrainą

Kitas Valstybės Dūmos deputatas, kuris buvo posėdyje, bet nebalsavo už Krymo aneksiją, Dmitrijus Gudkovas pareiškė: „Žinoma, jeigu ne visa virtinė aplinkybių, tai aš norėčiau Krymą matyti Rusijos sudėtyje. Bet nebalsavau „už“ ir netgi dalyvavau taikos ir laisvės marše“.

Jis paaiškino, kad Krymo referendumas negali būti laikomas teisėtu, nes Ukraina – unitarinė valstybė.

„Tai reiškia, kad pagal tarptautinę teisę ir Ukrainos konstituciją referendumą galima rengti valstybėje, o ne atskirame regione“, - rašė D.Gudkovas savo tinklaraštyje.

Deputatas priminė, kad pagal Budapešto memorandumą Rusija yra Ukrainos suvereniteto garantas.

„Krymo prijungimas – tai Ukrainos praradimas, joje neišvengiamai pradės augti antirusiškos nuotaikos. Tai geopolitinis pralaimėjimas ilgalaikėje perspektyvoje“, - rašė jis.

Deputatas pareiškė, kad nebalsavo prieš todėl, kad „politikas yra priklausomas nuo visuomsnės nuomonės“, o taip pat „iš pagarbos Krymo gyventojams, kurie nuoširdžiai myli Rusiją ir nori gyventi mūsų šalyje“.

Ketvirtadienį Valstybės Dūma ratifikavo sutartį dėl Krymo prijungimo prie Rusijos. Už balsavo 443 deputatai (iš 450 galimų), 1 – prieš, 6 nebalsavo.

Parengė Jurgita Noreikienė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.