Orlaivio ieškančius tyrėjus sudomino mįslingas skambutis pilotui

Ar galėjo dingusio „Malaysia Airlines“ lėktuvo kapitonas Zaharie Ahmadas Shah palaikyti ryšius su ekstremistų grupuotėmis? Tai aiškinasi tyrėjai, sužinoję apie paslaptingą moters skambutį, kurio pilotas sulaukė prieš pat išskrisdamas į lemtingą kelionę.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Mar 23, 2014, 11:40 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 4:52 AM

Orlaivio „Boeing 777“ kapitono Z.A.Shah, kuriam 53-eji, asmeninis gyvenimas jau buvo atsidūręs dėmesio centre, kai paaiškėjo, kad prieš skrydį jį paliko žmona su trimis vaikais.

Įtarinėta, kad šeimos dramos sukrėstas pilotas galėjo nusižudyti sudaužydamas visą keleivinį lėktuvą.

Tačiau dabar tyrėjus, regis, labiau domina vienas paskutinių skambučių, kurių Z.A.Shah sulaukė prieš skrydį iš Kvala Lampūro į Pekiną. Pilotas su skambinusiu asmeniu kalbėjosi dvi minutes. Z.A.Shah ir pats bent kartą šiam asmeniui skambino, rašo „The Daily Mail“.

Pareigūnai pokalbiais telefonu itin susidomėjo, kai paaiškėjo, kad pilotui skambinta naudojantis išankstinio mokėjimo SIM kortele.

Perkantieji tokias korteles Malaizijoje užregistruojami - asmuo turi pateikti pardavėjui savo tapatybės kortelę arba paso numerį. Tokiu būdu visos SIM kortelės susiejamos su atitinkamais asmenimis. Esant reikalui, žmonės lengvai susekami.

Tačiau kai policija pabandė atsekti Z.A.Shah skambinusio asmens tapatybę, paaiškėjo, kad kortelė įsigyta apgaulės būdu. Kvala Lampūro parduotuvėje, kurioje neseniai pirkta išankstinio mokėjimo SIM kortelė, užregistruotas netikras moters vardas.

Visus kitus orlaivio kapitonui skambinusius asmenis pavyko atsekti ir apklausti. O paslaptingos moters dabar ieškoma.

Ši informacija kelia nerimą dėl galimų lėktuvo piloto ryšių su teroristų grupuotėmis, mat šių nariai nuolat naudoja SIM korteles, užregistruotas netikrais vardais.

Tiesa, tyrėjai taip pat atkreipia dėmesį, jog išankstinio mokėjimo kortelės įsigijimas, naudojantis netikra tapatybės kortele, nebūtinai iš karto veda prie terorizmo ar kitų nusikaltimų.

Malaizijoje SIM korteles, naudodamiesi netikrais tapatybės dokumentais, kartais įsigyja ir politiniai aktyvistai, baimindamiesi, kad jų pokalbių gali klausytis nedemokratiška valdančioji partija.

Z.A.Shah turėjo ryšių bent su vienu tokiu asmeniu.

Jau anksčiau paaiškėjo, kad Z.A.Shah lemtingo skrydžio išvakarėse patyrė net du stiprius sukrėtimus – už homoseksualizmą buvo nuteistas kalėti Malaizijos opozicijos lyderis Anwaras Ibrahimas, kurį pilotas fanatiškai palaikė.

A.Ibrahimui, kuris yra tolimas Z.A.Shah giminaitis, skirta penkerių metų kalėjimo bausmė.

Negana to, tą pačią dieną iš namų išėjo Z.A.Shah žmona Faizah Khan su vaikais.

Pareigūnai netrukus ketina oficialiai apklausti moterį. Gerbdami dingusio lėktuvo piloto žmonos jausmus, tyrėjai to nedarė porą savaičių.

Taip elgtasi iš dalies dėl kultūrinių priežasčių. Didžiulę netektį patyrę žmonės Malaizijoje iš karto nebūna detaliai apklausiami.

„Pareigūnai švelniai kalbėjosi su Faizah, tačiau ji nebuvo apklausiama detaliai, siekiant išsiaiškinti, kaip likus kelioms dienoms iki incidento elgėsi ir jautėsi jos vyras“, - sakė neįvardytas šaltinis.

Tokie Malaizijos tyrėjų darbo metodai nepatiko JAV federalinių tyrimų biuro (FTB) agentams, padedantiems atlikti tyrimą dėl "Boeing 777" dingimo.

Jie mano, kad Faizah Khan gali turėti esminės informacijos apie tai, kokios psichinės būklės prieš kovo 8-osios skrydį buvo Z.A.Shah.

Nors trijų vaikų susilaukusi pora buvo pasukusi skirtingais keliais, jie gyveno po tuo pačiu stogu.

„Visas pasaulis ieško šio dingusio lėktuvo ir asmuo, kuris tikriausiai daugiausiai žino apie lėktuvą pilotavusio vyro psichinę būklę, yra paliekamas vienumoje“, - situaciją komentavo FTB komandai artimas šaltinis.

Parengė Jurgita Žilinskaitė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.