Kodėl ekspertai negali patvirtinti, kad B.Berezovskis nusižudė?

Britų koroneris ketvirtadienį

B.Berezovskio mirtis 2013 metų kovą vis dar kelia aistras.<br>„Reuters“ nuotr.
B.Berezovskio mirtis 2013 metų kovą vis dar kelia aistras.<br>„Reuters“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

2014-03-28 10:38, atnaujinta 2018-02-15 01:22

Šis buvęs Kremliaus rato narys, kuris paskui tapo jo kritiku, 2013 metų kovą buvo rastas savo namo Askote netoli Londono užrakintoje vonioje, gulintis ant grindų, su perrišimu ant kaklo. Jam buvo 67 metai.

Dvi dienas trukęs teismas dėl mirties priežasties išgirdo, kad B.Berezovskis buvo „palūžęs“ žmogus ir nuolat kalbėdavo apie savižudybę, kai pralaimėjo teisinę kovą su futbolo klubo „Chelsea“ savininku Romanu Abramovičiumi.

Tačiau taip pat buvo išklausyti jo dukters Jelizavetos parodymai, jog jis manė, kad galėjo būti nunuodytas, o vienas medicinos ekspertas sakė, kad magnatas galėjo būti pasmaugtas.

Koroneris Peteris Bedfordas sakė, jog dėl „prieštaringų“ įrodymų jis negali be pagrįstų abejonių įrodyti, kad verslininkas nusižudė arba kad jis buvo nužudytas.

„Nesakau, kad ponas Berezovskis atėmė sau gyvybę, ir nesakau, kad ponas Berezovskis buvo nužudytas“, – sakė P.Bedfordas.

„Sakau, jog įrodymų visuma nustato tokį aukštą standartą, kad man neįmanoma pasakyti“, – pridūrė jis.

B.Berezovskio šeimos nariai išeidami iš teismo Vindzore komentuoti atsisakė.

B.Berezovskis buvo svarbus politinės galios žaidimų tarpininkas Kremliuje, bet susipyko su prezidentu Vladimiru Putinu ir pabėgo į Didžiąją Britaniją, kur gavo prieglobstį.

Magnato lavoną radęs jo asmens sargybinis teismui sakė, kad jo darbdavys buvo prislėgtas dėl 2012 metais R.Abramovičiui pralaimėtos 3 mlrd. svarų (3,6 mlrd. eurų) kompensacijos bylos.

Asmens sargybinis ir šeimos nariai, kurie atvyko į įvykio vietą, aptiko, kad B.Berezovskio kaklas yra perrištas mėgstamu šaliku, kurio kita pusė buvo pririšta prie dušo užuolaidos karnizo, sakė jis.

Koroneris nurodė: „Man ir liudininkams, kuriuos išklausiau, aišku, kad ieškinys dėl kompensacijos reikšmingai paveikė ne tik jo finansus, bet ir jo psichinę sveikatą“.

Nors buvo užuominų, kad B.Berezovskis, kuris išgyveno mažiausiai du bandymus nužudyti, galiausiai buvo nužudytas, policija nerado jokių nusikaltimo įrodymų.

Skrodimą atlikęs vidaus reikalų ministerijos patologas Simonas Poole‘as nerado grumtynių įrodymų ir sakė: „Šių sužeidimų buvo labai ieškoma“.

Tačiau profesorius Berndas Brinkmannas, B.Berezovskio šeimos draugas ir pakorimo bei uždusinimo bylų ekspertas, teigė, kad pasikorimas negali būti magnato mirties priežastis ir kad jis galėjo būti pasmaugtas.

„Mano nuomone, pakorimas mirties priežastimi būti negali, – sakė jis teismui. – Dėl to yra du dideli, dideli klaustukai“.

Jis teigė, kad žymės ant B.Berezovskio kaklo „toli gražu nepanašios į tipišką atvirkštinę „V“ formą“, paprastai matomą ant pakorimo ar pasikorimo aukų kaklo, kaip ir nepanašus buvo „kraujo priplūdimas“ į B.Berezovskio veidą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.