Saudo Arabijos karalius paskelbė netikrą brolį būsimu monarchu

Saudo Arabijos 90 metų karalius

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Mar 28, 2014, 9:10 AM, atnaujinta Feb 15, 2018, 1:28 AM

Apie šį sprendimą buvo paskelbta karališkuoju dekretu. Vienas valdžios ratui artimas šaltinis AFP sakė, kad dabartinis sosto įpėdinis, 79 metų princas Salmanas, serga ir dėl prastos sveikatos „gali nuspręsti nepretenduoti į sostą“.

Dekrete princas Salmanas, kuris taip pat yra šios strateginės Persijos įlankos regiono valstybės gynybos ministras, neminimas.

Pagal Saudo Arabijos sosto paveldėjimo taisykles valdžia pereina iš brolio broliui pagal pirmagimystės teisę, tarp karalystės įkūrėjo Abdul Azizo bin Saudo sūnų.

Karalius Abdullah savo sprendimą paskelbė JAV prezidento Baracko Obamos vizito išvakarėse. JAV lyderis į Rijadą turi atvykti vėlyvą penktadienio popietę.

Pagal ketvirtadienio dekretą princas Moqrenas, kuris šiuo metu yra antrasis premjero pavaduotojas, skelbiamas kitu sosto įpėdiniu.

Princas Moqrenas suverenu bus paskelbtas, „jeigu sosto įpėdinio ir karaliaus postai taps laisvi“. Tokį sprendimą priėmė „daugiau kaip trys ketvirtadaliai“ iš 34 Paveldėjimo tarybos narių – karališkosios šeimos princų.

Sprendimas yra neatšaukiamas, sakoma dekrete, kuriame nurodoma, kad „niekas negali pakeisti šio sprendimo“, kuris įsigaliojo ketvirtadienį.

„Karalius Abdullah šiuo valdžios reorganizavimu šeimoje nori užtikrinti sklandų paveldėjimą“, – sakė kitas šaltinis, kuris pridūrė, kad sprendimas buvo „priimtas sutarus su sosto įpėdiniu Salmanu“.

„Jis buvo priimtas pritarus 27 iš 34 narių. Kiti turėjo abejonių ar susilaikė per balsavimą“, – sakė šaltinis, kuris nesutiko skelbti savo pavardės ir nieko plačiau nekomentavo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.