CŽV klaidino JAV valdžią

Ilgai lauktoje, tačiau kontraversiškai vertinamoje ataskaitoje taip pat tvirtinama, kad susekti ir nukauti „Al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną tardymai kankinant niekuo nepadėjo. CŽV su tokiu vertinimu nesutinka.

Daugiau nuotraukų (1)

BBC, ELTA ir lrytas.lt inf.

Apr 1, 2014, 2:11 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 11:20 PM

Daugiau kaip 6 tūkst. puslapių dokumente pripažįstama, kad CŽV turėjo savo „slaptus kalėjimus“, kuriuose nuteistieji buvo tardomi iki šiol nepripažintais žiauriais metodais. Tarp tokių minimas kalinio nardinimas į ledinį vandenį ir galvos trankymas į sieną.

Atliktas tyrimas apėmė buvusio JAV prezidento George'o W.Busho valdymo laikotarpį. Su tekstu susipažinę pareigūnai teigė, kad žiaurūs CŽV tardymo metodai buvo neefektyvūs ir suteikė tik nedidelę dalį naudingos žvalgybinės informacijos.

Be to, žvalgyba sąmoningai klastodavo duomenis, kad perdėtai išpūstų tardymo programos teikiamą naudą.

Ilgai lauktoje, tačiau kontraversiškai vertinamoje ataskaitoje taip pat tvirtinama, kad susekti ir nukauti „Al Qaeda“ lyderį Osamą bin Ladeną tardymai kankinant niekuo nepadėjo. CŽV su tokiu vertinimu nesutinka.

Dienraščio „The Washington Post“ duomenimis, agentai suimtuosius kankindavo net ir tuomet, kai šie nebeturėjo ką daugiau atskleisti.

Neprisistatęs pareigūnas pateikė pavyzdį iš „Al Qaeda“ grupuotės nario Abu Zubaidos tardymo, kuomet visą informaciją suimtasis atskleidė dar prieš panardinimą į ledinį vandenį, tačiau procesas buvo kartojamas net 83 kartus.

Ataskaitoje taip pat atskleidžiamas susiskaldymas CŽV viduje, nes ne visi organizacijos tarnautojai palaikė žiaurų elgesį su suimtaisiais.

CŽV atstovai teigė dar negavę galutinės dokumento versijos, tačiau informavo, kad ataskaitoje gausu faktinių klaidų ir neteisingų išvadų.

Senato nariai dar ketina svarstyti ar pateikti viešo naudojimo dokumento santrauką prezidentui Barackui Obamai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.