Folklando salose slepiami branduoliniai ginklai?

Argentinos prezidentė Cristina Kirchner trečiadienį pareiškė, kad Atlanto vandenyno pietinėje dalyje esančiose Folklando salose NATO yra įsirengusi branduolinę bazę.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 3, 2014, 11:07 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 10:11 PM

Argentina Jungtinės Karalystės administruojamą salyną vadina Malvinais ir laiko jį savo teritorija.

Abi šalys 1982 metais dėl tų salų buvo įsitraukusios į trumpą, tačiau kruviną karą.

C.Kirchner pareiškė, kad salos „yra NATO karinė branduolinė bazė Pietų Atlante – tai yra tiesa, kurios jie nebegali ilgiau nuslėpti“.

Prezidentė sakė, kad Folklando salos yra „vienos iš labiausiai militarizuotų teritorijų pasaulyje“, tvirtindama, kad jose laikoma apie 1,5 tūkst. karių ir 2 tūkst. civilių kariuomenės darbuotojų, nors nuolatinių salos gyventojų tėra apie tūkstantis.

C.Kirchner, kuri jau ne kartą yra paskelbusi prieštaringai vertinamų pareiškimų apie Folklando salas, sakė, kad toje teritorijoje yra pagrindinė Jungtinės Karalystės kariuomenės vadavietė Pietų Atlanto regione ir įrengtos svarbios elektroninės žvalgybos sistemos.

C.Kirchner šias prielaidas kėlė per ceremoniją, kurioje buvo pagerbti žuvę argentiniečiai, minint Folklando konflikto pradžios 32-ąsias metines.

Argentinos pajėgos įsiveržė į Folklando salas 1982 metų balandžio 2 dieną, tačiau buvo priverstos pasiduoti po 74 dienų, kai teritoriją susigrąžino Britanijos ekspedicinės pajėgos.

Per kautynes žuvo iš viso 649 Argentinos kariai, daugiausiai šauktiniai. Konflikto aukomis taip pat tapo 255 britų kariškiai ir trys civiliai Folklando salų gyventojai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.