Kijevo klausimas: kodėl rusai atgabeno 5 tonas sprogmenų?

Jie nuvežti į Kijevo apskrityje esantį Hostomelio aerodromą. Transporto lėktuvai atskrido iš prie Maskvos esančio Čkalovskio aerodromo, rašo „zn.ua“, remdamasi UNIAN.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 3, 2014, 4:56 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 9:51 PM

Jie nuvežti į Kijevo apskrityje esantį Hostomelio aerodromą. Transporto lėktuvai atskrido iš prie Maskvos esančio Čkalovskio aerodromo, rašo „zn.ua“, remdamasi UNIAN.

Apie atgabentus sprogmenis ketvirtadienį Kijeve pranešė Ukrainos saugumo tarybos vadovas Valentinas Nalyvaičenka. Anot jo, nustatyta, jog sprogmenys buvo pagaminti bendrovėse, esančiose Sergijev Posado mieste Rusijoje.

V.Nalyvaičenka pabrėžė, jog Rusijos specialiosios tarnybos turės atsakyti, kas užsakė ir kokiu tikslu atgabeno į Ukrainą tokį kiekį sprogmenų ir ginklų.

Ukrainos saugumo tarnyba (UST) taip pat apkaltino Rusijos Federalinės saugumo tarnybos (FST) darbuotojus prisidėjus prie žudynių Nepriklausomybės aikštėje Kijeve. Kaip praneša UNIAN, šiuos kaltinimus ketvirtadienį per spaudos konferenciją išdėstė V.Nalyvaičenka.

Pasak V.Nalyvaičenkos, "masinėse žudynėse tiesiogiai dalyvavo” 26 FST darbuotojai. Jis taip pat pareiškė, jog grupė Rusijos specialiosios tarnybos darbuotojų 2013 metų pabaigoje - 2014 metų pradžioje buvo UST poligone ir "dalyvavo planuojant ir vykdant vadinamąją antiteroristinę operaciją” (šių metų vasarį, komplikuojantis padėčiai Kijeve, Ukrainos valdžia paskelbė pradedanti "antiteroristinę operaciją”).

„Mums labai svarbus Rusijos Federacijos Tyrimų komiteto atsakymas. Mus domina du klausimai. Pirmas: dėl 2013 metų gruodžio 20 dienos – FST poligono, Rusijos Federacijos FST 26 darbuotojų. Prašome atsakyti, ką (jie) darė, (nurodyti) jų laipsnius ir pareigas. 2014 metų sausio vidurys – 6 darbuotojai, Rusijos Federacijos piliečiai; ką jie darė, kokios buvo jų užduotys ir ką jie planavo?“, – ketvirtadienį sakė V.Nalyvaičenka spaudos konferencijoje Kijeve.

„Mes turime pagrindo manyti, kad būtent šios grupuotės, kurios buvo viename iš FST poligonų, dalyvavo vadinamosios antiteroristinės operacijos planavime ir vykdyme“, – sakė jis.

Kaip praneša "LigaBiznesInform”, Ukrainos pareigūnai parengė kreipimąsi į Rusijos tyrimų komitetą, kuriame prašoma "suteikti išsamią informaciją” apie FST darbuotojus, dirbusius Ukrainoje nurodytu laikotarpiu.

Nuo praėjusių metų lapkričio iki šių metų vasario per protesto akcijas Kijevo Nepriklausomybės aikštėje žuvo daugiau kaip 100 žmonių. Daugelis jų buvo nušauti snaiperių.

 FST ketvirtadienį atsisakė komentuoti V.Nalyvaičenkos pareiškimą.

„Skelbiamų kaltinimų mes nekomentuojame. Tegul šie pareiškimai lieka Nalyvaičenkos sąžinės reikalas“, – ketvirtadienį sakė FSB viešųjų ryšių centro atstovas naujienų agentūrai „Interfax“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.