Sirijoje pagrobtas ir nužudytas garsus olandų kunigas

Vatikanas sukrėstas

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Apr 7, 2014, 4:23 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:58 PM

75 metų F.van der Lugtas Sirijoje gyveno nuo 8-ojo dešimtmečio pradžios.

Pirmadienį ryte ginkluoti vyrai išsivedė jį iš jo namų ir dukart šovė jam į galvą, pranešė laikraštis „de Volkskrant“, remdamasis jėzuitų ordino vadovo Nyderlanduose informacija.

F.van der Lugtas anksčiau šiais metais įrašė vaizdo kreipimąsi, kuriame perspėjo dėl Homso gyventojų humanitarinių kančių ir sakė, kad Homso žmonės gyvena patirdami didžiulius vargus ir badaudami.

„Taip negali būti, kad mes kenčiame, o pasaulis nedaro nieko“, – arabiškai sakė šis katalikų kunigas.

Prieš tai, kai 2011 metų protestai virto pilietiniu karu, krikščionys sudarė apie 10 proc. Sirijos gyventojų. Ši gyventojų mažuma tradiciškai rėmė juos gynusį prezidentą Basharą al Assadą ir už tai buvo puldinėjama jo oponentų.

Vatikanas sukrėstas

Vatikanas pirmadienį pareiškė esąs sukrėstas olandų jėzuitų kunigo F.van der Lugto nužudymo, pridurdamas, kad nužudytasis buvo „taikos žmogus“. 

„Pasak jo kompanionų, jį išsivedė du ginkluoti vyrai, kurie jį sumušė ir tada nužudė dviem šūviais į galvą“, – sakė Vatikano atstovas Federico Lombardi. 

„Mirė taikus žmogus, kuris pademonstravo didžiulę drąsą likdamas ištikimas Sirijos žmonėms, nepaisydamas ypatingai pavojingos ir sunkios padėties“, – sakė F.Lombardi. 

F.van der Lugtas Sirijoje praleido beveik penkis dešimtmečius. Vasarį naujienų agentūrai AFP jis sakė, kad šią šalį laiko savo namais. 

Jis atsisakė trauktis iš apgulto Homso miesto ir tada, kai miestas buvo kasdien apšaudomas ir jame trūko būtiniausių maisto atsargų. 

Jėzuitas, tėvas Fransas į Siriją atvyko 1966 metais, dvejus metus Libane studijavęs arabų kalbą. 

„Šią didžiulio skausmo akimirką mes taip pat labai didžiuojamės ir esame dėkingi, kad turėjome tokį brolį, kuris buvo taip arti tų kančių“, – sakė F.Lombardi. 

Anksčiau Nyderlandų žiniasklaida pranešė, kad Homso mieste užpuolikai pirmadienį pagrobė ir nušovė 75-erių kunigą F.van der Lugtą . 

Pirmadienį ryte ginkluoti vyrai išsivedė jį iš namų ir dukart šovė jam į galvą, pranešė laikraštis „de Volkskrant“, remdamasis jėzuitų ordino vadovo Nyderlanduose informacija. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.