Luhanske ginkluoti žmonės renčia barikadas ir laukia šturmo

Milicijos atstovė minėjo mažesnį aktyvistų skaičių

Ukrainos valdžia krizę Rytų Ukrainoje žada išspręsti per 48 valandas.<br>AP nuotr.
Ukrainos valdžia krizę Rytų Ukrainoje žada išspręsti per 48 valandas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 9, 2014, 12:00 PM, atnaujinta Feb 14, 2018, 7:03 PM

Atstovų tvirtinimu, pastate vis dar yra daugiau kaip tūkstantis užsibarikadavusių protestuotojų.

„Šiuo metu esame viduje, niekas jo nepaliko. Tvirtinimai, jog iš pastato išėjo 50 žmonių, yra klaidingi. Viduje turime grupę deputatų su tam tikromis atsakomybės sritimis, į ją įeina teisininkai, karininkai ir civilinių profesijų atstovai, kurie dalyvauja derybose“, - teigė prorusiškų jėgų atstovas.

ITAR-TASS duomenimis, Ukrainos vyriausybės ir Luhansko protestuotojų atstovai pastarąjį kartą susitiko trečiadienio popietę.

„Diskusijos buvo konstruktyvios, ir Ukrainos valdžia sutiko atidėti pastato šturmą, - spaudos atstovams tvirtino prorusiškų jėgų atstovas, prisistatęs Michailu. - Kalbėjomės su aukšto rango Ukrainos pareigūnais, jie buvo pastato viduje ir įsitikino, kad čia nėra nei įkaitų, nei Rusijos pareigūnų“.

Michailo tvirtinimu, derybose taip pat aptariamos platesnės Ukrainos regionų teisės.

Milicijos atstovė minėjo mažesnį aktyvistų skaičių

Prorusiški separatistai trečiadienį tvirtino barikadas ir ruošė Molotovo kokteilius prie SBU pastato Luhanske, kai Kijevo vyriausybė perspėjo galinti panaudoti jėgą tvarkai atkurti.

SBU pastatas yra vienas iš kelių, kuriuos pastarosiomis dienomis Ukrainos rytiniuose regionuose užėmė protestuotojai, reikalaujantys surengti referendumus dėl nepriklausomybės nuo Kijevo, panašius į tą, kuris lėmė praeitą mėnesį įvykdytą Krymo aneksiją.

Viena milicijos atstovė sakė, kad pranešimai apie neva Luhansko SBU pastate laikomus įkaitus yra neteisingi.

„Pagal šiuo metu mūsų turimą informaciją, užsienio piliečių SBU valdybos pastate nenustatyta. Tai Luhansko ir jo srities gyventojai“, – trečiadienį sakė Luhansko milicijos atstovė Tatjana Pohukaj.

Tačiau ji pažymėjo, kad negalima kategoriškai atmesti prielaidos, jog tarp tame pastate esančių žmonių nėra Rusijos piliečių.

Pareigūnė sakė, kad šiuo metu prie SBU būstinės vyksta mitingas, kuriame dalyvauja nedaug žmonių, o operatyvinė informacija rodo, jog pastato viduje yra 200–300 žmonių.

Paklausta, ar tarp pastate esančių žmonių yra įkaitų, T.Pohukaj atsakė: „Įkaitų ten nėra ir nebuvo.“

Patys protestuotojai taip pat neigė tuos pranešimus.

Į derybas įtraukti užpuolikų artimieji

Ukrainos vidaus reikalų ministerija prieš tai skelbė, kad visi ginkluoti prorusiški aktyvistai, užėmę SBU būstinę Luhansko mieste, yra vietos gyventojai. Jų tapatybės nustatytos, o teisėsauga veda su jais derybas, į kurias įtraukti užpuolikų artimieji.

Pareigūnai nurodė, kad pastatą okupavę apie keli šimtai žmonių neketina sudėti ginklų ir kad jų nuolat daugėja.

Pastatą okupavę ginkluoti asmenys visą naktį laukė saugumo pajėgų šturmo.

Mitingo dalyviai sakė, kad vedamos derybos su vietos valdžia ir kad jie sutiko užmegzti dialogą, tačiau neatsisako anksčiau iškeltų reikalavimų - surengti referendumą dėl atsiskyrimo nuo Kijevo. Kitaip tariant, grupelė protestuotojų nori, kad Luhansko miestas atsiskirtų nuo Ukrainos.

Išėjo įkaitai ar protestuotojai?

Pastatas buvo užimtas dar antradienio vakarą. SBU pranešė, kad protestuotojai, kurie užėmė saugumo tarnybos būstinę Luhanske, užminavo pastatą ir laiko apie 60 įkaitų, nors patys demonstrantai tai neigė.

Po naktį vykusių derybų, trečiadienio rytą, iš pastato išėjo 56 neginkluotas žmogus, nurodė SBU Kijeve, tačiau nebuvo aišku, ar tie asmenys buvo protestuotojai ar įkaitai.

Prorusiški aktyvistai neigė turintys sprogmenų arba turintys įkaitų. Tačiau jie pripažino, kad turi daug automatų, kuriuos rado SBU būstinės arsenale.

„Mums nereikia įkaitų, kad pasiektume, ko norime“, – sakė vienas aktyvistas, vardu Antonas, atsisakęs atskleisti savo pavardę.

Atėjo parlamentaras

Praeitą naktį pastate įsitvirtinusius prorusiškus aktyvistus aplankė parlamento narys Serhijus Tihipka, siekiantis Ukrainos prezidento posto. Tačiau užgrobėjai atsisakė su juo bendrauti. Deputatas buvo įleistas į pastatą, kur aktyvistai jam pareiškė, kad suformuluos reikalavimus.

Vėliau duodamas interviu vietos internetinei televizijai, S.Tihipka sakė, kad aktyvistų „reikalavimai pakankamai protingi“. Jis taip pat sakė nematęs jokių įkaitų SBU pastate.

Vienas Rusijos agentūros „Interfax“ korespondentas nurodė, kad Luhansko centrinėse gatvėse teisėsaugos pareigūnų nesimatė, išskyrus eismo inspektorius. Gatvės aplink SBU pastatą buvo užtvertos barikadomis.

Luhansko prokuratūra pradėjo baudžiamąjį tyrimą dėl masinių neramumų.

Vyriausybė krizę žada užbaigti per 48 valandas

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas trečiadienį pareiškė, kad krizė trijose rytinėse srityse, kur prorusiški separatistai pastarosiomis dienomis buvo užėmę vyriausybinius pastatus, bus išspręsta per ateinančias dvi paras. Anot A.Avakovo, vyriausybė sieks sureguliuoti padėtį derybomis, tačiau neatmeta galimybės panaudoti jėgą.

„Manau, šios krizės sprendinys bus rastas per artimiausias 48 valandas. Antiteroristinės operacijos režimas visose trijose srityse neatšauktas, ir galime bet kuriuo metu įvykdyti visus suplanuotus veiksmus“, - A.Avakovas sakė žurnalistams Kijeve.

Ministras pridūrė, kad teisėsaugos pareigūnai gali mėginti sureguliuoti padėtį dviem būdais: derybomis arba panaudodami jėgą.

Siaučia Rytų Ukrainoje

Luhansko SBU pastatą užėmusių protestuotojų atstovas sakė, kad praeitą naktį iš jo išėjo daugiau nei 50 žmonių ir kad tęsiamos derybos, ieškant šios krizės sprendinio.

Aktyvistai, kurių daugelis buvo užsidėję kaukes, toliau stiprino barikadas, kraudami padangas, medines dėžes ir smėlio maišus, taip pat ruošė butelius su degiu skysčiu. Keli buvo ginkluoti automatais.

„Tie, kurie išėjo, nebuvo pasiruošę likti ir kautis“, – sakė aktyvistų atstovas, vardu Vasilijus. Pasak jo, prorusiški „kariai“ kovos, kol bus surengtas referendumas dėl nepriklausomybės nuo Kijevo.

„Be abejo, turime prašyti Rusijos, kad leistų mums prisijungti“, – aiškino jis, pridūręs, kad tikisi pagalbos iš Rusijos prezidento Vladimiro Putino.

Ukrainos vyriausybė sako, kad pastatų užėmimai, kurie prasidėjo sekmadienį, yra Rusijos vadovaujamo plano suskaldyti šalį dalis. Maskva tokius kaltinimus neigia.

Maskva trečiadienį taip pat ragino Vakarų šalis ir Ukrainą nesibaiminti dėl stiprių Rusijos pajėgų, sutelktų netoli sienos su Ukraina, tęsiantis didžiausiai krizei tarp Rytų ir Vakarų nuo Šaltojo karo pabaigos 1991 metais.

T.Pohukaj sakė, kad derybos su protestuotojais tęsiamos.

„Tikimės viską išspręsti taikiai, nes niekam nereikia kraujo ir mirčių“, – pažymėjo ji.

SBU pastatas Luhanske buvo vienas iš kelių, pastarosiomis dienomis užimtų prorusiškų protestuotojų šalies rytiniuose miestuose. 

Pietrytiniame Donecko mieste protestuotojai tebelaiko užėmę srities administracijos pastatą, tačiau pareigūnai nutraukė vyriausybinio pastato okupaciją Charkovo mieste.

Antradienį Ukrainos valdžia bandė imtis veiksmų, kad stabilizuotų situaciją šalies rytuose, kur aktyvistai Donecko ir Charkovo sritis paskelbė suvereniomis „liaudies respublikomis“. Naktį į antradienį Ukrainos specialiosios pajėgos išvaikė Charkovo administracinio pastato užgrobėjus, 70 jų sulaikė. Daugiau apie antradienio įvykius skaitykite  čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.