Pulitzerio premija skirta JAV paslapčių viešintojams

Britų „The Guardian“ ir amerikiečių „The Washington Post“ pirmadienį drauge gavo Pulitzerio premiją, už pranešimus apie buvusio Nacionalinės saugumo agentūros (NSA) kontraktininko Edwardo Snowdeno (Edvardo Snoudeno) nutekintus dokumentus, kurie atskleidė pasaulinį šnipinėjimo tinklą milijonams amerikiečių ir užsieniečių sekti.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Apr 15, 2014, 10:31 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 4:12 PM

Šie laikraščiai laimėjo apdovanojimą „Už tarnavimą visuomenei“, kurį skiria Pulitzerio komitetas Kolumbijos universitete Niujorke, už inicijuotus debatus apie slaptas NSA programas.

Šie apdovanojimai priminė panašią situaciją 1972 metais, kai „The New York Times“ buvo apdovanotas už tai, kad paskelbė vadinamuosius Pentagono dokumentus apie JAV politinį ir karinį dalyvavimą Vietname.

Britų laikraščio padalinys JAV pagerbiamas už tai, kad „agresyviais reportažais padėjo išprovokuoti debatus apie santykį tarp vyriausybės ir visuomenės saugumo ir privatumo klausimais“, paskelbė Pulitzerio komitetas.

Tuo tarpu „The Washington Post“ pagerbiamas už „autoritetingus ir įžvalgius pranešimus, kurie padėjo visuomenei suprasti, kaip šie demaskavimai (apie NSA) dera prie didesnės nacionalinio saugumo struktūros“.

Komitetas abiem laikraščiams priskiria nuopelnus dėl naujienų apie NSA sekimo programas, bet konkrečių žurnalistų pavardžių nenurodo.

Abu laikraščiai rėmėsi dokumentais, nutekintais E.Snowdeno, kuris išvyko iš JAV ir gavo laikiną prieglobstį Rusijoje ir kurį Amerika nori teisti.

Tarp svarbius vaidmenis suvaidinusių reporterių yra Glennas Greenwaldas, kuris dabar jau yra išėjęs iš „The Guardian“, ir šio laikraščio darbuotojas Ewenas MacAskillas.

Daugumą „The Washington Post“ straipsnių šia tema parašė Bartonas Gellmanas, kuris jau turi dvi Pulitzerio premijas.

Dokumentinių filmų kūrėja Laura Poitras, kuri buvo kontaktinis asmuo E.Snowdenui, taip pat pagerbta šia premija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.