Kremlius mauna apynasrį rusiškam „Facebook“ atitikmeniui

Kai JAV paslapčių viešintojas Edwardas Snowdenas paklausė Rusijos prezidento Vladimiro Putino, ar Maskva, kaip ir Vašingtonas, kaupia ir analizuoja milijonų interneto vartotojų duomenis, Kremliaus caras patikino: taip tikrai nėra. Bet jis melavo.

Iš P.Durovo, kovojusio su spaudimu iš Maskvos, atimtas jo kūdikis – socialinis tinklas „VKontakte“.
Iš P.Durovo, kovojusio su spaudimu iš Maskvos, atimtas jo kūdikis – socialinis tinklas „VKontakte“.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2014, 9:31 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:31 PM

Ekspertai neabejoja: E.Snowdenas, kuriam Rusija yra suteikusi politinį prieglobstį, jau tapo pagrindiniu Kremliaus antiamerikietiškos propagandos įrankiu, pagal užsienio spaudą rašo „Lietuvos rytas“.

Tad ir klausimas V.Putinui buvo pateiktas būtent toks, kad Rusijos prezidentas galėjo kone didžiuodamasis parodyti, kaip jo šalis esą skiriasi nuo JAV.

„Specialiosios tarnybos čia, ačiū Dievui, griežtai kontroliuojamos valdžios ir visuomenės“, – patikino V.Putinas.

Tačiau tikrovė visiškai kitokia – gerokai niūresnė nei JAV, kur Nacionalinės saugumo agentūros veikla bent jau gali būti viešai aptariama ir kritikuojama. Naujausias pavyzdys – populiaraus rusiško socialinio tinklo „VKontakte“ įkūrėjo Pavelo Durovo istorija.

Valdys V.Putino draugai

P.Durovas pirmadienio vakarą paskelbė, kad jis buvo atleistas iš pareigų. Esą dabar tinklas „VKontakte“ yra visiškai kontroliuojamas dviejų itin artimų V.Putino sąjungininkų.

„Šiandien „VKontakte“ pereina Igorio Sečino ir Ališero Usmanovo žinion“, – savo įkurtame socialiniame tinkle trumpai paskelbė 29 metų verslininkas.

Jis dar balandžio 1-ąją buvo pranešęs, kad atsistatydina iš bendrovės vadovo posto po didelio konflikto su pagrindiniu akcininku.

Tąkart daugelis tokią P.Durovo žinutę suprato kaip Melagių dienos pokštą.

Ir iš tiesų P.Durovas savo paskyroje netrukus patvirtino atsiimantis atsistatydinimą.

Bet pagrindinė „VKontakte“ akcininkė – bendrovė „Mail Group“ vakar patvirtino, kad verslininko pasitraukimas įsigaliojo. P.Durovui, regis, niekas apie tai net nepranešė.

„Mail Group“ kaip tik ir priklauso A.Usmanovui – vienam turtingiausių Rusijos oligarchų, kuris yra Londono futbolo klubo „Arsenal“ akcininkas.

Savo ruožtu naftos bendrovės „Rosneft“ vadovas I.Sečinas priklauso vadinamajam Silovikų – Rusijos imperinės galybės atkūrimo šauklių klanui ir puikiai sutaria su prezidentu V.Putinu.

Manoma, kad būtent šie du Rusijos lyderio bičiuliai ir prispaudė P.Durovą pasitraukti.

Lygina su M.Zuckerbergu

„Turbūt Rusijoje kažkas panašaus buvo neišvengiama, – pirmadienį pareiškė P.Durovas. – Bet džiaugiuosi, kad ištempėme septynerius su puse metų. Nuveikėme daug.“

Jaunasis verslininkas pastaruoju metu pagarsėjo dėl savo atkaklaus priešinimosi Rusijos saugumo tarnybų pastangoms gauti prieigą prie „VKontakte“ duomenų.

Pavyzdžiui, praėjusiais metais jis atsisakė perduoti detales apie asmenis, įkūrusius grupines paskyras, nušviečiančias provakarietiškus protestus kaimyninėje Ukrainoje.

P.Durovas tvirtino, kad dėl šio žingsnio neteko savo 12 procentų akcijų bendrovėje, kuri vertinama šimtais milijonų dolerių.

„VKontakte“ turi per 100 mln. vartotojų, daugiausia gyvenančių buvusiose Sovietų Sąjungos respublikose.

Tai pats populiariausias socialinis tinklas Rusijoje, pranokstantis JAV įkurtą „Facebook“.

Bendrovę įkūręs P.Durovas neatsitiktinai dažnai lyginamas su „Facebook“ įkūrėju Marku Zuckerbergu ir vadinamas vizionieriumi.

Tarnyboms atrištos rankos

Kremlius kontroliuoja beveik visus Rusijos televizijos kanalus ir daugelį populiariausių laikraščių. Bet iki šiol žodžio laisvė egzistavo bent jau internete.

P.Durovo pasitraukimas liudija, kad situacija keičiasi – vėl valdžios naudai. Apžvalgininkų teigimu, V.Putino režimas po 2011–2012 metų žiemos protestų, kurie daugiausia buvo suorganizuoti būtent per socialinius tinklus, nutarė nebedelsti.

Ženklų buvo ir anksčiau. Per pastaruosius metus uždaryti žinomiausi opozicijos atstovų tinklaraščiai, tarp jų – populiariojo Aleksejaus Navalno tinklalapis.

Be to, skirtingai nei JAV, kur, kaip paaiškėjo, žvalgybininkai tik kaupia duomenis apie vartotojus ir juos analizuoti gali tik gavę teismo leidimą, Rusijos specialiosios tarnybos gali elgtis kaip tik nori.

„Pirmiausia, tarnybų veiklos visiškai nereguliuoja, neprižiūri Valstybės Dūma, – teigė nepriklausomas Rusijos saugumo analitikas Andrejus Soldatovas. – Antra, Federalinė saugumo tarnyba neprivalo niekam rodyti jokių kratos ar arešto orderių.“

Tad vakar ekspertai E.Snowdeno jau klausė, ar ne veidmainiška išsijuosus peikti JAV tarnybas, bet užsimerkti prieš Rusijos žvalgybos veiksmus.

J.Bidenas: „Rusijai lieka mažai laiko“

Į Kijevą su dviejų dienų vizitu atvykęs JAV viceprezidentas Joe Bidenas vakar pareiškė, kad Rusijai lieka mažai laiko pasiekti pažangą vykdant savo įsipareigojimus, prisiimtus per derybas Ženevoje praėjusią savaitę.

J.Bidenas dar kartą paragino Maskvą atitraukti karius, sutelktus prie sienos su Ukraina, taip pat „pereiti nuo žodžių prie veiksmų“ siekiant prorusiškų separatistų nusiginklavimo Rytų Ukrainoje.

„Tolesnis provokacinis elgesys ves prie didesnės kainos ir izoliacijos“, – pažymėjo JAV viceprezidentas.

Be to, Baltieji rūmai paskelbė, kad JAV pasiūlė Ukrainai, kuri ruošiasi gegužės 25-osios prezidento rinkimams, naują 50 mln. dolerių pagalbos ekonominėms ir politinėms reformoms paketą.

J.Bidenas Ukrainos parlamentarams pabrėžė, kad JAV savo prioritetu laiko įsipareigojimą padėti Ukrainai tapti nepriklausomai nuo Rusijos energijos išteklių.

„Įsivaizduokite, kokia būtų jūsų padėtis šiandien, jeigu galėtumėte pasakyti Rusijai, kad ji pasilaikytų savo dujas sau“, – kalbėjo svečias iš Vašingtono.

JAV valstybės departamentas taip pat paskelbė nuotraukas, kurios esą įrodo, kad Rytų Ukrainoje veikiantys ginkluoti separatistai iš tikrųjų yra Rusijos kariškiai arba žvalgybos pareigūnai. Maskva ryšius su aktyvistais Ukrainoje toliau atkakliai neigia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.