Irake vyksta balsavimas kruvinuose parlamento rinkimuose

Irake trečiadienį vyksta

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

2014-04-30 12:34, atnaujinta 2018-02-14 10:49

Balsavimas visoje šalyje prasidėjo 7 val. (ir Lietuvos) laiku ir vyks iki 18 valandos.

Dėl 328 vietų parlamente varžosi daugiau nei 9 tūkst. kandidatų.

Irakiečiai turi daugybę priekaištų valdžiai, pradedant itin prasta viešųjų paslaugų kokybe ir baigiant klestinčia korupcija bei didžiuliu nedarbu, tačiau mėnesį trukusios rinkimų kampanijos dėmesio centre buvo N.al Maliki siekis užsitikrinti trečią kadenciją ir drastiškas saugumo situacijos šalyje pablogėjimas pastaraisiais mėnesiais.

Artėjant balsavimui sostinėje ir kituose didžiuosiuose šalies miestuose buvo iškabinta daugybė rinkimų plakatų ir vėliavų.

Politinės partijos rengė mitingus, o būsimi įstatymų leidėjai piktai polemizavo televizijos debatuose, tačiau rinkėjus stengėsi palenkti į savo pusę ne siūlydami konkrečius problemų sprendimo būdus, bet apeliuodami į konfesinę, etninę ar gentinę priklausomybę.

Pastarosiomis dienomis surengta virtinė išpuolių balsavimo apylinkėse ir rinkimų kampanijos renginiuose aptemdė artėjančius rinkimus ir pakurstė būgštavimus, kad daug rinkėjų gali neiti balsuoti, bijodami tapti atakų taikiniais.

Vien trečiadienio rytą Šiaurės Irake per bombos sprogimą prie balsavimo centro žuvo dvi moterys.

Sprogimas nugriaudėjo Dibso mieste, esančiame netoli etniškai nevienalyčio Kirkuko.

Kitoje Šiaurės Irako vietoje kovotojai užėmė vieną rinkimų apylinkę, evakavo rinkimų pareigūnus bei rinkėjus ir susprogdino sprogmenis, taip sugriaudami pastatą, sakė vienas saugumo pareigūnas ir rinkimų komisijos darbuotojas.

Vėliau trečiadienį per du pakelės bombų sprogimus  žuvo du Nepriklausomos aukštosios rinkimų komisijos darbuotojai.

Abu sprogimai įvyko toje pačioje į šiaurės vakarus nuo Kirkurko esančioje gyvenvietėje, kur gyventojų etninė sudėtis yra mišri. Per išpuolį taip pat buvo sužeisti du saugumo pareigūnai, pranešė kariuomenės generolas majoras Mohammedas Khalafas al- Dulaimi

Nepaisant šių įvykių, N.al Maliki neabejoja savo pergale. Jis žurnalistams sakė, kad jo politinio bloko „pergalė neabejotina“.

Tai premjeras pareiškė atidavęs savo balsą Bagdado itin saugomoje Žaliojoje zonoje.

„Mūsų pergalė neabejotina, tačiau dar turime palaukti, kad pamatytume, kokio masto ji bus“, - sakė N.al-Maliki, kuris prie Irako vyriausybės vairo stovi nuo 2006 metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.