Buvusiam Izraelio premjerui - 6 metai kalėjimo už kyšininkavimą

Tel Avivo teismas

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

May 13, 2014, 11:56 AM, atnaujinta Feb 14, 2018, 12:25 AM

Kaip pranešė pagrindinės Izraelio radijo stotys, E.Olmertui taip pat buvo skirta milijono šekelių (210 000 eurų) bauda.

Prieš šešias savaites jis buvo pripažintas kaltu dėl dviejų kaltinimų kyšininkavimu tuo metu, kai dirbo Jeruzalės mero poste.

68 metų E.Olmertas yra pirmasis Izraelio ekspremjeras, nuteistas kalėti už korupciją.

„Jis užėmė svarbiausią ir centrinį postą, o galiausiai buvo nuteistas už niekingus nusikaltimus, – sakė teisėjas, skelbdamas nuosprendį. – Valstybės pareigūnas, kuris ima kyšius, prilygsta išdavikui“.

Po dvejus metus trukusio teismo proceso E.Olmertas kovo 31 dieną buvo pripažintas kaltu paėmęs 560 tūkst. šekelių (dabartiniu kursu – 116 tūkst. eurų). Be to, teisėjas sakė, kad jis sulaužė priesaiką.

Byla, kurioje iš viso yra 16 atsakovų, yra susijusi su didžiulio gyvenamojo komplekso „Holyland“ statybomis Jeruzalėje, kai E.Olmertas buvo šio miesto meras.

2010 metais E.Olmertas buvo paskelbtas pagrindiniu įtariamuoju dėl vadinamojo „Holyland“ reikalo, įtarus, kad jis paėmė iš šimtus tūkstančių šekelių už pagalbą vystytojams įveikiant įvairias teisines ir planavimo kliūtis.

Tas aukštai iškilęs kompleksas, kuris dominuoja miesto panoramoje, laikomas didele dėme kraštovaizdyje ir daugelio yra vadinamas aukšto rango pareigūnų korupcijos simboliu.

E.Olmertas, kuris vilkėjo mėlynus marškinius ir chaki spalvos kelnes, atrodė pavargęs, kai įėjo į teismo salę.

E.Olmertas buvo penktas bylos atsakovas, kuriam skirta bausmė. Trys ankstesni atsakovai buvo nuteisti už kyšių davimą ir gavo švelnesnes bausmes, nei reikalavo kaltintojai.

Tačiau buvęs miesto inžinierius, kuris, kaip ir E.Olmertas, paėmė kyšius, gavo septynerius metus kalėjimo.

2012 metų liepą Jeruzalės teismas pripažino E.Olmertą kaltu dėl piktnaudžiavimo pasitikėjimu vienoje didelio dėmesio sulaukusioje korupcijos byloje, bet išteisino jį dėl dviejų rimtesnių kaltinimų, susijusių su įtarimais, kad jis priėmė grynųjų prikimštus vokus ir daugelio sąskaitų apmokėjimą už keliones į užsienį.

Jam buvo skirta 19 tūkst. dolerių bauda ir lygtinė kalėjimo bausmė už kyšininkavimą.

Tas nuosprendis yra susijęs su E.Olmerto paslaugomis vienam buvusiam kolegai, kai ekspremjeras dar buvo prekybos ir pramonės ministras.

Haifoje gimęs E.Olmertas Jeruzalės meras buvo nuo 1993 iki 2003 metų. Vėliau jis buvo prekybos ir pramonės ministras, užėmė kelis kitus postus vyriausybėje, o 2006-aisiais tapo premjeru.

Jis atvedė centro dešinės partiją „Kadima“ į vyriausybę, bet 2008 metų rugsėjį atsistatydino iš premjero posto, kai policija rekomendavo apkaltinti jį keliose kyšininkavimo bylose.

E.Olmerto atvejis yra vadinamas vienu didžiausių korupcijos skandalų per Izraelio istoriją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.