Šeimos drama Lenkijoje: varė velnią, pražudė motiną

Katalikišką Lenkiją sukrėtė pranešimas iš Švento Kryžiaus Ostroveco miesto. Čia brolis su seserimi, gyvenvietėje garsėjantys religingumu, per savaitę užsitęsusį egzorcizmo seansą nužudė savo motiną.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai LR, Varšuva

May 14, 2014, 1:19 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 11:22 PM

Kaip šalies žiniasklaidai papasakojo 73 tūkstančių gyventojų turinčio Švento Kryžiaus Ostroveco prokuroras Miroslawas Cebula, 39 metų Piotras M. ir 38 metų Barbara M. motiną nužudė per savarankiškai surengtus egzorcizmo išbandymus.

Prokuroro teigimu, minėti brolis ir sesuo savo 75 metų motiną Ireną M. mušė visą savaitę, reikalaudami išsižadėti velnio ir versdami ją gerti šventintą vandenį, rašo „Lietuvos rytas".

Savamoksliai egzorcistai medikus iškvietė tiktai jų motinai nustojus rodyti gyvybės ženklus.

Į įvykio vietą atvykę gydytojai apstulbo pamatę daugybę mušimo žymių ant moters kūno ir iškart kreipėsi į policiją.

Teismo medicinos ekspertai nustatė, kad moteriai buvo sulaužyta kaukolė, šonkauliai ir žandikaulis.

Suimtieji prisipažino, kad mušė motiną, nes ji neprisipažino bendraujanti su velniu ir nenorėjo jo išsižadėti.

Be to, moteris esą nenorėjo gerti šventinto vandens ir vis erzino prašydama valgyti.

Paaiškėjo, kad aukai mirtinus smūgius sudavė alkoholio padauginęs bedarbis sūnus. Tačiau teisiama bus ir siuvėja dirbusi duktė, kuri dalyvavo kankinant motiną ir taip pat ją talžė.

Tragedija religingoje šeimoje

Kaip išsiaiškino žiniasklaida, tragedija įvyko labai religingoje šeimoje – visi jos nariai kasdien lankydavosi pamaldose bažnyčioje.

Įvykio vietą apžiūrėję policininkai patvirtino, kad visuose kambariuose buvo iškabinėti kryžiai ir daugybė kitų religinių simbolių.

Paaiškėjo ir tai, kad nukankintoji Irena M. pati buvo kunigui prasitarusi, kad jų šeimą atakuoja velnias – būtent dėl to esą prieš metus pasimirė jos sutuoktinis. Irena M. kunigo teiravosi egzorcisto pareigas einančio dvasininko adreso, tačiau į jį nesikreipė.

Netrukus po vyro mirties Irena M. pasiligojo ir beveik visus pastaruosius metus nesikėlė iš lovos.

Kol kas neaišku, kodėl moters vaikai nusprendė, kad visas nelaimes jų namams prišaukė į motinos kūną tariamai įsiskverbęs velnias, ir kodėl jie nepaprašė kunigo egzorcisto pagalbos.

Kaimynai teigia matę, kaip po mišių Piotras M. į buteliuką bažnyčioje kasdien prisipildavo šventinto vandens.

Vis dėlto niekas neįtarė, kad vyriškis su seserimi šį vandenį per prievartą girdė savo motinai, neduodami jai nieko daugiau valgyti.

Sūnus su dukra kartu vertė motiną bučiuoti kryžių ir prisiekinėti, kad išsižada velnio, o už prastai sukalbėtą maldą ar per tylius atgailos žodžius ją talžė kumščiais.

Mušdamas motiną Piotras M. esą buvo įsitikinęs, kad smūgius suduoda velniui, o ne gimdytojai.

Dienraštis „Fakt“ teigia, kad Piotras M. ir Barbara M. velnią iš motinos varė kopijuodami kunigo veiksmus filme „Egzorcistas“. Suimtųjų namuose šalia motinos lovos policininkai esą rado šio filmo kopiją, o savamoksliai egzorcistai prisipažino, kad žinių tikrai sėmėsi iš šios juostos.

JAV 1973 metais sukurtas filmas apie velnio varymą iš paauglio kūno yra laikomas vienu pelningiausių ir geriausių Holivudo siaubo filmų.

Lenkijoje – egzorcistų bumas

Kaip teigia dienraštis „Rzeczpospolita“, Lenkijoje per 15 pastarųjų metų egzorcistų padaugėjo nuo 6 iki 120. Pagal jų skaičių šalis Europos Sąjungoje nusileidžia tik Italijai.

Lenkijos egzorcistai ėmė rengti Europos egzorcistų vasaros stovyklas, o prieš dvejus metus pradėtas leisti egzorcistų žurnalas tapo toks populiarus, kad teko pakartotinai spausdinti pirmuosius jo numerius.

Dėl egzorcistų išpopuliarėjimo pavojaus varpais ėmė skambinti vietos mokslininkai ir žiniasklaida. Pasirodė pranešimų, kad net kai kurie religingi medikai pacientus siunčia gydytis pas egzorcistus.

Svecio miesto valstybinės ligoninės gydytoja Dominika Skrok-Wolska šį sausį vienoje radijo laidoje net pasigyrė, kad psichikos ligas gydo maldomis arba padedama egzorcisto.

Minėta medikė teigė, kad priklausomybės ligas, depresiją ir šizofreniją sukelia apsėdimai, už kurių dažniausiai slepiasi velnias. Todėl be kunigo pagalbos išgydyti pacientų esą nepavyks.

Tokias pažiūras kaip atgyvenusias ir viduramžiškas sukritikavo mokslininkai. Tačiau Svecio ligoninės vadovybė nesustabdė D.Skrok-Wolskos įgaliojimų.

Savo ruožtu sveikatos apsaugos ministro konsultantas, profesorius Dariuszas Wasilewskis priminė, kad transo būsena ir apsėdimas yra įtraukti į tarptautinę ligų klasifikaciją, todėl šias ligas būtina gydyti vaistais, o ne maldomis.

Profesorius pareiškė, kad apsėdimo būseną sukelia specifinis baimės pojūčio sutrikimas. Netinkamas jo gydymas gali sukelti tragiškų pasekmių.

Apsėdimo būsena, kaip ir netinkamai gydoma depresija, gali baigtis ligonio savižudybe ar kitokio pobūdžio tragedija. Tad D.Wasilewskis didžiule nesąmone pavadino siūlymą tokias ligas gydyti maldomis ar egzorcizmo seansais.

Vyskupai irgi susirūpinę

Lenkijos vyskupų konferencijos pirmininkas Jozefas Michalikas dar pernai vasarą įspėjo, kad visuomenėje plintantis žavėjimasis egzorcizmu pradėjo kelti nerimą Bažnyčiai.

Arkivyskupas pareiškė, kad negalima mestis į kraštutinumus kalbant apie blogųjų dvasių poveikį. Bažnyčia esą neneigia šėtono egzistavimo, nes mato blogus jo darbus, tačiau velnio poveikio negalima perdėti ir absoliutinti.

Netrukus po šio pareiškimo pamokslauti, dėstytojauti ir apskritai viešai kalbėti buvo uždrausta Lenkijos egzorcistų lyderiui – daugybės knygų apie egzorcizmą autoriui, vienuoliui jėzuitui Aleksandrui Posackiui.

Šių draudimų priežastys nebuvo paaiškintos, tačiau apžvalgininkai nusprendė, kad tokiu būdu Vyskupų konferencija nutarė pažaboti didėjančią kunigų egzorcistų įtaką.

Tragedija Švento Kryžiaus Ostroveco mieste tik patvirtino, kad vyskupų baimė dėl per didelio tikinčiųjų žavėjimosi egzorcistais buvo pagrįsta.

Nelaimė paliudijo ir tai, kad vyriausybė be reikalo ignoravo mokslininkų perspėjimus apie būtinybę kovoti su egzorcizmų praktika.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.