Kryme - draudimai totoriams, šie prašo autonomijos

Krymo totoriai prašo atkurti Krymo totorių autonomiją, jiems priklausančiose istorinėse žemėse. Krymo totoriai reikalauja, kad jie nebūtų diskriminuojami politiniu ir religiniu pagrindu.

Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 18, 2014, 1:04 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 7:44 PM

Sekmadienį jie  atšaukė atminimo renginį, skirtą 70-osioms jų trėmimų pradžios metinėms paminėti. Paskelbtame pareiškime teigiama, kad Simferopolio centre negalimi jokie „masiniai renginiai“. Vietoj to totoriai raginami rinktis savo religiniuose centruose arba mažomis grupelėmis geležinkelio stotyje ar miesto parke, praneša agentūra AFP.

Ukrainos Krymo pusiasalis po prieštaringo referendumo kovą buvo prijungtas prie Rusijos Federacijos. Prorusiška vietos vyriausybė penktadienį paskelbė draudimą iki birželio 6-osios rengti viešus susirinkimus. Paminėti trėmimų pradžios metinių pastaraisiais metais Simferopolyje susirinkdavo dešimtys tūkstančių totorių.

Valdant Josifui Stalinui, iš Krymo buvo deportuota 200 000 totorių. Trėmimai buvo pradėti 1944 metų gegužės 18-ąją. Totoriai buvo kaltinami bendradarbiavimu su nacistine Vokietija.

Nuo 1980-ųjų jie vėl pradėjo grįžti į pusiasalį. Iš šiuo metu 2 mln. Krymo gyventojų apie 300 000 yra totorių mažumos atstovai.

Sulaikytas žurnalistas

Šeštadienį rusų slaptieji agentai Kryme sulaikė Lenkijos dienraščio „Gazeta Wyborcza“ korespondentą, kuris norėjo rašyti apie totorių deportacijos metines.

Vėliau jis buvo paleistas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.