Istorinė akimirka: Pakistano premjeras atvyko į Indiją

Dalyvauti naujojo Indijos ministro pirmininko Narendros Modi inauguracijos ceremonijoje, be kitų, atvyko ir Pakistano premjeras Nawazas Sharifas, skelbia „Associated Press“.

Pakistano premjeras N.Sharifas.<br>AP nuotr.
Pakistano premjeras N.Sharifas.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

May 26, 2014, 12:42 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 12:46 PM

Ceremonijoje taip pat dalyvaus Šri Lankos, Maldyvų, Mauricijaus, Nepalo ir Afganistano vyriausybių pareigūnai, tačiau visų akys, pirmiausia, nukreiptos į N.Sharifą, kuris istorinį būsimo Indijos premjero kvietimą atvykti į šalį priėmė gegužės 24 dieną. Šis N.Modi pademonstruotas draugiškumo gestas gali žymėti istorinį santykių atšilimą tarp Indijos ir Pakistano, kurios dėl Kašmyro provincijos nuo 1947 metų kariavo jau tris kartus. Dviejų branduolinių valstybių santykiai pastarąjį kartą pašlijo 2008 metais, kuomet grupė pakistaniečių kilmės teroristų Indijos Mumbajaus mieste nužudė 166 žmones.

Indijos parlamento rinkimus laimėjusios hinduistų nacionalistų partijos „Bharatiya Janata“ lyderis N. Modis su Pakistano premjeru ketina susitikti antradienį. Manoma, kad naujasis Indijos ministras pirmininkas N.Sharifo paprašys paspartinti Mumbajaus atakų tyrimą ir imtis griežtesnių priemonių prieš islamistų radikalų grupeles Pakistane.

Triuškinančiu rezultatu Indijos parlamento rinkimus laimėjusi N.Modi partija užsitikrino 282 pozicijas 543 vietų žemesniuosiuose parlamento rūmuose ir nutraukė dešimtmečius trukusį „Indijos nacionalinio kongreso“ partijos valdymą. Tapęs premjeru, N.Modi pažadėjo imtis biurokratijos optimizavimo, ekonomikos, infrastruktūros ir švietimo reformų. Kadangi „Bharatiya Janata“ partija parlamente turi daugiau kaip 50 proc. vietų, ekspertų nuomone, N.Modi savo politikos prioritetus galės rinktis, pernelyg nepaisydamas kitų partijų nuomonės, o tai gali reikšti švelnesnę politiką Pakistano atžvilgiu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas