Abchazijoje kilo revoliucija, rusų statytinis prezidentas spruko

Rusijos atplėštoje nuo Gruzijos Abchazijoje prasidėjo įvykiai, kuriuos net ir pačios Rusijos žiniasklaida vadina Maidanu. 250 tūkst. gyventojų turinčioje respublikoje į opozicijos mitingą antradienį vakare susirinko, skirtingais vertinimais, nuo 5 iki 10 tūkst. žmonių – bet kuriuo atveju, atsižvelgiant į gyventojų skaičių, tai grandiozinis mitingas. Opozicija paskelbė, kad perima respublikos kontrolę. Rusijos statytinis prezidentas Aleksandras Ankvabas buvo priverstas sprukti.

Mitinguotojai šturmavo Abchazijos prezidentūrą ir reikalavo prezidento atsistatydinimo.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
Mitinguotojai šturmavo Abchazijos prezidentūrą ir reikalavo prezidento atsistatydinimo.<br>RIA Novosti/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

May 28, 2014, 11:27 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 10:54 AM

Opozicijos protestuotojai naktį šturmavo Abchazijos prezidentūrą, o šio separatistinio regiono lyderis A.Ankvabas pareiškė, kad mėginama įvykdyti perversmą, trečiadienį pranešė Rusijos naujienų agentūros.

„Tai mėginimas įvykdyti ginkluotą perversmą“, – naujienų agentūra „Interfax“ citavo Abchazijos lyderį A.Ankvabą.

Abchazija yra pripažinta tik Rusijos. Taip pat ją pripažinusios tokios šalys kaip Nikaragva, Venesuela, Nauru, Vanuatu, Tuvalu bei tarptautinio pripažinimo neturinčios Pietų Osetija ir Padniestrė. Šio regiono sostinė Suchumis yra Juodosios jūros pakrantėje.

„Interfax“ rašo, kad opozicijos grupuotės naktį užėmė prezidentūrą po protesto demonstracijos, kurioje dalyvavo apie tūkstantis žmonių, o A.Ankvabas buvo priverstas sprukti.

Vienas iš šios valstybėlės opozicijos lyderių Raulis Chadžimba pareiškė miniai, kad koordinavimo taryba „perima vadovavimą respublikai“.

„Aš neišvykau – aš tebesu Abchazijoje“, – A.Ankvabas sakė kreipdamasis per televiziją, o jo žodžius citavo naujienų agentūra „RIA Novosti“.

„Saugumo pajėgos lieka ištikimos valstybei ir imasi priemonių padėčiai stabilizuoti“, – pridūrė jis.

Sueiga virto grandioziniu mitingu

Oficialioji Rusijos statyta Abchazijos valdžia teigė bandysianti ieškoti išeities iš „politinės krizės“. Trečiadienį 11 val. vietos laiku turėjo prasidėti neeilinė Abchazijos parlamento sesija. Tačiau ji taip ir neprasidėjo, nes nesusirinko deputatai. Atėjo daugiausiai tik opozicijos atstovai.

Į Suchumį trečiadienį popiet ketina vykti Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjas Vladislavas Surkovas ir Rusijos saugumo tarybos sekretoriaus pavaduotojas Rašidas Nurgalijevas.

Gegužės 27 d. vakare Suchumio mieste opozicijos šalininkai apsupo prezidento administracijos pastatą. Opozicijos organizuota liaudies sueiga, kurioje buvo planuojama aptarti pasų, susitarimų dėl naftos gavybos bei bedarbystės klausimus, peraugo į grandiozinį mitingą.

Konfliktas tarp valdančiųjų ir opozicijos kilo nesutariant dėl pasų išdavimo rytinių Abchazijos regionų gyventojams, kurie pasiimdami naująjį pasą nusprendė neatsisakyti Gruzijos pilietybės. Anot opozicijos, toks veiksmas prieštarauja Abchazijos teisės aktams, o 27 tūkst. piliečių pasus gavo neteisėtai. 

Protestuotojai reikalavo, kad pas juos išeitų prezidentas A.Ankvabas. Prezidentas sutiko susitikti su opozicijos lyderiais ir preliminariai sutiko paleisti ministrų kabinetą, atstatydinti generalinį prokurorą ir trijų rajonų vadovus.

Kai kuriais duomenimis, derybos įvyko taikiai. Opozicijos lyderiai tikino, kad valdžios pastatų šturmo nebus. Bet, kaip pranešama, mitinguotojai vienu momentu tapo nekontroliuojami.

Pastato kieme susirinkę žmonės pradėjo daužyti pastato stiklus ir per langus veržėsi į prezidento administraciją. Jiems pavyko patekti net į A.Ankvabo kabinetą. Tada prezidentas nutraukė derybas ir pareiškė, kad atsisako priimti bet kokius sprendimus, patirdamas spaudimą.

Pasak paties A.Ankvabo, pastato šturmas įvyko su opozicijos lyderių žinia. Po šturmo A.Ankvabas išvyko iš pastato privačiu automobiliu.

Po jo išvykimo opozicija paskelbė, kad laikiną vadovavimą respublikai perima Abchazijos opozicinių partijų ir organizacijų koordinacinė taryba. Pareikšta, kad bus formuojamos naujos valdžios struktūros.

Protestuotojai išplatino informaciją, kad prezidentas pabėgo iš miesto ir jo buvimo vieta nežinoma. Tačiau jis pats pareiškė, kad tebėra Abchazijoje.

Užėmė ir televiziją

Naktį prie prezidentūros liko budėti keli tūkstančiai vyrų. Opozicijos atstovai yra pirmajame ir antrajame pastato aukštuose.

Taip pat opozicija laiko užėmusi Abchazijos valstybinę televiziją.

Anksčiau buvo pranešama, kad opozicijos atstovai „atėjo į Abchazijos televiziją ir faktiškai ją užėmė“.

Apsauga jiems netrukdė.

Kai kuriais duomenimis, tarp užėmusiųjų redakciją yra ginkluotų žmonių, bet opozicijos lyderiai tvirtina, kad ginklų jų šalininkai neturi.

Atskilusi nuo Gruzijos

Sovietų laikais Abchazija priklausė Gruzijos SSR.

Žlungant Tarybų Sąjungai 1990 m. Abchazijos valdžia paskelbė nepriklausomybę. 1992–1993 m. ją užėmė Gruzija, o 1993 m. rugpjūtį su Rusijos kariuomenės pagalba abchazų separatistai išstūmė Gruzijos kariuomenę.

Nuo 1994 m. Abchazijoje dislokuotos NVS taikos palaikymo pajėgos, taip pat įsikūrę Jungtinių Tautų stebėtojai.

2008 m. rugpjūčio 9 d. Abchazija oficialiai įstojo į karą dėl Pietų Osetijos Pietų Osetijos pusėje.

2008 m. rugpjūčio 26 d. Rusijos prezidentas Dmitrijus Medvedevas pasirašė dekretą, kuriuo pripažįstama Abchazijos nepriklausomybė. 

Dabar Rusija ten laiko tūkstančius savo karių, o tą žingsnį Tbilisis vadina okupacija. 

Išskyrus dar kelias atokias valstybes, tarptautinė bendruomenė tebelaiko Abchaziją Gruzijos teritorijos dalimi. 

A.Ankvabas buvo išrinktas Abchazijos lyderiu 2011 metais, kai mirė ankstesnis prezidentas Sergejus Bagapšas, vadovavęs separatistiniam regionui nuo 2005-ųjų. 

Parengė Jurgita Noreikienė 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.