Įsigali nauja mada – sostą užleisti sūnums

Ispanijos soste – permainos. 76 metų karalius Juanas Carlosas perleido sostą savo sūnui Felipe de Borbonui. Valdyti ne iki mirties, o iki tada, kai sosto našta tampa nebepakeliama, Europoje jau darosi įprasta, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis AFP, „Daily Mail“ ir BNS informacija.

Juanui Carlosui pranešus apie pasitraukimą iš sosto, jis atiteks jo sūnui princui Felipe. Jis su princese Letizia jau pratinasi prie didesnio darbų krūvio.<br>AFP nuotr.
Juanui Carlosui pranešus apie pasitraukimą iš sosto, jis atiteks jo sūnui princui Felipe. Jis su princese Letizia jau pratinasi prie didesnio darbų krūvio.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 3, 2014, 7:45 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 6:12 AM

Pastaruoju metu karaliaus Juano Carloso sveikata kaip reikiant šlubavo. Nuo 2010 metų gegužės iki 2013 metų lapkričio jam buvo atliktos devynios operacijos: gerybinio plaučio auglio, dešiniojo kelio, Achilo sausgyslės, slankstelio dislokacijos, dvi operacijos dėl dešiniojo klubo ir trys dėl kairiojo.

Juanas Carlosas valdė 39 metus – buvo karūnuotas 1975 metų lapkritį, po diktatoriaus generolo Francisco Franco mirties. Tautos mėgstamas karalius atliko istorinį vaidmenį Ispanijai žengiant iš diktatūros laikotarpio į demokratijos. Dabar išauš nauja era.

Pavergė ispanų širdis

Tiesa, tautos meilė atėjo ne iš karto. Dar nebūdamas karūnuotas, kaip paskirtasis F.Franco įpėdinis Juanas Carlosas važinėdavo po Ispaniją ir sulaukdavo daug neigiamos reakcijos, netgi būdavo apmėtomas vaisiais.

Tačiau po karūnavimo atsisakęs tęsti autokratinį valdymą jis Ispanijoje įtvirtino parlamentinės monarchijos sistemą su nauja konstitucija, kuri buvo patvirtinta per referendumą 1978 metais.

Juanas Carlosas 1981 m. netgi sugebėjo užkirsti kelią valstybės perversmui. Ginkluoti kariai įsiveržė į parlamentą ir kelias valandas laikė įkaitais deputatus, tačiau karalius pasirodė per televiziją ir paragino paremti demokratinę vyriausybę.

„Žinojau, kad tie kariai sutiks, nes buvau paskirtas F.Franco“, – vėliau sakė karalius.

Piliečių meilę Juanui Carlosui dar labiau sustiprino jo poelgis 2004 m. kovą, kai sprogdinimai Madrido traukiniuose nusinešė 191 žmogaus gyvybę. Karalius su žmona karaliene Sofia spjovė į visas protokolo taisykles ir per gedulingas pamaldas nuoširdžiai guodė žuvusiųjų artimuosius.

Valdymą baigė skandalais

Tačiau Ispanijos karaliaus biografijoje yra ir ne tokių gražių epizodų. Smūgį Juano Carloso reputacijai sudavė 2011 m. pradėtas korupcijos tyrimas dėl jauniausios dukters Cristinos vyro Inaki Urdangarino.

Cristina buvo susieta su vyro verslo reikalais ir 2014 m. sausį pati buvo paskelbta įtariamąja – dėl susijusių įtarimų mokestiniu sukčiavimu ir pinigų plovimu.

Ispanus, savo kailiu patiriančius diržų susiveržimo politiką ir kankinamus didžiulio nedarbo, labai papiktino ir 2012 m. karaliaus išvyka į prabangią dramblių medžioklę Botsvanoje.

Būtent per šią išvyką Juanas Carlosas susilaužė dešinįjį klubą. Su ramentais išėjęs iš ligoninės karalius viešai atsiprašė už brangią ir ekstravagantišką kelionę, tačiau visuomenės nuomonės apie jį tai nepataisė.

2014 metų sausį paskelbti laikraščio „El Mundo“ apklausos rezultatai parodė, kad žmonių, kurie gerai arba labai gerai vertina karalių, skaičius per 2013 metus sumažėjo devyniais procentais – iki 41 procento.

O žmonių, kurie norėjo, kad jis atsisakytų sosto sūnaus Felipe naudai, skaičius išaugo 17 proc. – iki 62 proc.

Įpėdinis liko nesusitepęs

46 metų princas Felipe, kuris dabar bus karūnuotas kaip Juano Carloso įpėdinis, turi dvi vyresnes seseris, bet Ispanijoje tebegalioja taisyklė, kad sostą paveldi vyriausias sūnus.

Sosto įpėdinis dažnai šypsosi, tačiau yra santūresnis už komunikabilųjį tėvą. Ilgą laiką, kol Juano Carloso reputacijos nebuvo užtemdę skandalai, jis buvo kur kas geriau vertinamas už savo sūnų.

Naujasis Ispanijos karalius išsiskirs itin aukštu ūgiu – buvusio olimpinio buriuotojo Felipe ūgis siekia net 1,98 m.

Būsimoji karalienė – 41 metų Letizia Ortiz, buvusi televizijos pranešėja, bus pirmoji nekilmingoji, atsisėdusi į Ispanijos sostą.

Pažymėtina, kad ji ištekėjo už būsimojo karaliaus 2004 m., būdama jau kartą išsiskyrusi. Pora buvo sutuokta per prabangią ceremoniją Almudenos katedroje Madride. Jie augina dvi dukteris.

Juanas Carlosas – jau antrasis Europos monarchas, pastaruoju metu atsisakęs sosto. Pernai balandį Nyderlandų sostą po 33 metų valdymo savo sūnui Willemui Alexanderiui užleido karalienė Beatrix.

Išgirdę naujieną iš Ispanijos, britai socialiniuose tinkluose puolė juokauti apie savo monarchus.

„Žinutė iš princo Charleso: „Ispanijos karalius pasitraukė, kad užleistų vietą savo sūnui. Koks mielas žmogus.“ Aš neatrašiau“, – neva paskelbė karalienė Elizabeth II.

88-erių monarchė Jungtinę Karalystę valdo nuo 1952 m. Laukdamas, kada paveldės sostą, pensinio amžiaus spėjo sulaukti ir jos sūnus princas Charlesas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.