Bendrame kape Airijoje – šimtai „užmirštų kūdikių“

Tuamo arkivyskupas Michaelas Neary sakė, kad buvo priblokštas šio atradimo ir susitiks su „Bons Secours“ lyderėmis dėl pagalbos statant memorialą.

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 5, 2014, 2:53 PM, atnaujinta Feb 13, 2018, 3:54 AM

Įrašai apie mirties atvejus rodo, kad per 35 metus nuo 1925-ųjų iki 1961-ųjų, kai veikė tie namai, bendrame kape buvo palaidoti 796 vaikai, pradedant naujagimiais ir baigiant aštuonmečiais.

Vyriausybė paskelbė, jog aiškinasi, kaip geriausiai būtų reaguoti į šiuos „didelį nerimą“ keliančius atradimus.

Palaikus atradusi istorikė Catherine Corless sakė, jog išstudijavus įrašus apie mirties atvejus Švč.Marijos namuose Tuame Golvėjaus grafystėje piršosi mintis, kad buvęs kanalizacijos rezervuaras netoli tų namų buvo bendras kapas.

Tą rezervuarą, iki pat viršaus pilną kaulų, 1975 metais atrado vietos gyventojai, kai sulūžo jį dengusios betono plokštės. Iki šiol vietos gyventojai manė, kad tai 19-ojo amžiaus 5-ojo dešimtmečio didžiojo bado, kuris pareikalavo šimtų tūkstančių gyvybių, aukos.

20-ojo amžiaus pradžioje Airijoje veikė keleri „motinos ir vaiko“ namai, į kuriuos gimdyti buvo siunčiama tūkstančiai netekėjusių nėščiųjų, anuomet vadintų „puolusiomis moterimis“.

Tokias moteris konservatyvi katalikų visuomenė atstumdavo, jos dažnai būdavo verčiamos atiduoti savo vaikus įvaikinti.

Sveikatos ir kitokios problemos tokiuose namuose žinomos jau seniai. Dar 1944 metais vyriausybės patikrinimo ataskaitoje apie Tuamo namus, kuriuos laikė ordino „Bons Secours“ vienuolės, rašoma, kad kai kurie vaikai ten yra „silpni, išsipūtusiais pilvais ir išsekę“.

Naujoji studija rodo, kad minimi 796 vaikai mirė nuo prastos mitybos ir infekcinių ligų, tokių kaip tymai ir tuberkuliozė.

Tuo metu konservatyvi katalikybė draudė krikštyti nesusituokusių tėvų vaikus, todėl jų nebuvo galima laidoti pašventintoje žemėje.

Dabar buvo įsteigtas lėšų rinkimo komitetas ir tikimasi, kad bus pastatytas memorialas su užrašytais visų vaikų vardais ir amžiumi.

Tuamo arkivyskupas Michaelas Neary sakė, kad buvo priblokštas šio atradimo ir susitiks su „Bons Secours“ lyderėmis dėl pagalbos statant memorialą.

„Daugelis šių jaunų, pažeidžiamų moterų jau turėjo būti atstumtos savo šeimų. Tiesiog neįmanoma suvokti jų bejėgiškumo ir kančių, patirtų stebint, kaip miršta jų mylimi vaikai“, – sakoma jo pareiškime.

Tai dar vienas demaskuojamas atskleidimas apie Katalikų bažnyčios institucijas Airijoje po daugybės pastaraisiais dešimtmečiais pasirodžiusių pranešimų apie išnaudojimą ir nepriežiūrą mokyklose ir institucijose.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.