Didysis septynetas perspėja Rusiją

Pasaulio lyderiai, pirmąkart

Francois Hollande'as pabrėžia, kad būtina skatinti dialogą.<br>AP nuotr.
Francois Hollande'as pabrėžia, kad būtina skatinti dialogą.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Jun 5, 2014, 9:43 AM, atnaujinta Feb 13, 2018, 4:18 AM

Tuo tarpu V.Putinas, kuris nebebuvo pakviestas į Didžiojo septyneto (G-7) viršūnių susitikimą, kai Rusija kovą aneksavo Krymą, pareiškė, kad yra pasirengęs susitikti su Ukrainos išrinktuoju prezidentu.

G-7 lyderiai išreiškė viltį, kad dar gali įvykti „konstruktyvių“ diskusijų su V.Putinu per sąjungininkų išsilaipinimo Normandijoje 70-ųjų metinių iškilmes, kurios vyks penktadienį Prancūzijoje, tačiau pabrėžė, kad Maskva vis tiek gali sulaukti tolesnių baudžiamųjų priemonių.

Bendrame pareiškime jie pažymėjo, kad V.Putinas turi pripažinti Ukrainoje gegužės 25 dieną vykusių prezidento rinkimų rezultatus, atnešusius pergalę provakarietiškam verslo magnatui Petro Porošenkai, liautis kurstyti neramumus kaimyninės šalies rytuose ir atitraukti savo pajėgas nuo jos sienos.

„Veiksmai, kuriais destabilizuojama rytų Ukraina, yra nepriimtini ir privalo liautis, - pabrėžė susitikimo dalyviai. - Esame pasiruošę sugriežtinti tikslines sankcijas ir imtis reikšmingų papildomų, varžančių priemonių, kad Rusijai tektų daugiau sumokėti, jeigu įvykiai to reikalaus.“

JAV prezidentas Barackas Obama anksčiau užsipuolė Rusijos „tamsiąją taktiką“ Ukrainoje, sakydamas karingą kalbą Varšuvoje, kuri priminė kai kurias gūdžiausias Šaltojo karo dienas.

B.Obama neparodė jokių ženklų, kad nori susitikti su Rusijos lyderiu, nors jie abu dalyvaus Normandijos desanto atminimo ceremonijoje.

Kitų G-7 lyderių, kurių ekonomikos labiau priklausomos nuo Rusijos negu Jungtinių Valstijų, tonas buvo švelnesnis.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel sakė, kad Europos lyderiai turėtų įvertinti Rusijos veiksmus per viršūnių susitikimą birželio pabaigoje ir „pagalvoti, ar tolesnės sankcijos būtinos“.

Tačiau A.Merkel, kuri planuoja susitikti su V.Putinu Prancūzijoje, taip pat pabrėžė, jog „svarbiausia - būti konstruktyviems“, ir kad tolesnės sankcijos įsigaliotų tik tuomet, jeigu nebūtų „visiškai jokios pažangos“.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, kuris yra suplanavęs ketvirtadienį dalyvauti atskirose vakarienėse Paryžiuje tiek su V.Putinu, tiek su B.Obama, sutiko, kad „dialogas ir deeskalavimas turėtų būti skatinami“.

Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas savo ruožtu sakė perduosiantis panašią žinią V.Putinui per jųdviejų susitikimą ketvirtadienį.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.